Laisvės TV vasarą siūlo žiūrėti naują kelionių laidą „Trys draugai. Nuotykiai Balkanuose“. Pirmoje serijoje trys draugai pradeda pažintį su Albanija nuo Tiranos, tad apie ją plačiau.

Albanija ne šiaip vadinama viena paskutiniųjų neatrastų Europos vietų. „Erelių žemei“ nepadeda ilgus metus valdžiusio diktatoriaus Envero Hoxhos režimo palikimas, 1997 metų finansų piramidės griūtis, nuo kurios nukentėjo visa šalis ar vis dar gajūs mitai, kad tai nesaugi, mafijos ir banditų kontroliuojama šalis.

Nemaža dalis atvykėlių pažintį su Albanija pradeda nuo sostinės Tiranos ir gali nusivilti. Tai gan niūrus ir pilkas miestas, kenčiantis nuo komunizmo reliktų ir apsikarstęs nuolatiniais remontų ir atnaujinimų pastoliais. Pasiruoškite susidurti su kalbos barjeru, nes vietiniai (net ir jaunimas) labai sunkiai kalba angliškai ir pakalbinti gatvėje mieliau puola po ratais nei kalbasi su užsieniečiais.

Susipažinti su Tirana pakaks vienos dienos. Istorinio albanų didvyrio Skanderbego aikštė remontuojama ir tvarkoma, klaidžiojant tarp pastolių galima užmesti akį į šalia esančią įspūdingą Et‘hem mečetę. Diktatoriui Hoxhai skirta milžiniška piramidė, buvusi brangiausiu Albanijos statiniu, apleista. Keli pagrindiniai muziejai irgi nesukrės.

Turbūt įdomiausias įspūdis – galimybė keltuvu pasikelti į 1600 metrų aukščio Dajti kalną ir užmesti akį į Tiraną iš paukščio skrydžio. Keltuvo kaina 6 eurai į abi puses, o taksi nuo Skanderbego aikštės jus nuveš už kelis eurus.

Nacionalinių gėrimų ir patiekalų ragavimas (trims draugams teko dar sunkesnė užduotis) netaps išbandymu turisto piniginei. Albanija kol kas tikrai pigi šalis. Papietauti vidutiniame restorane galima už keturis eurus, bokalas alaus ar kavos puodelis nekainuos ir euro. Gatvėje pardavinėjamas tradicinis karštas pyragėlis su sūriu kainuos 25 eurocentus, o sotumo jausmas liks ilgam.

Nesitikėkite, kad jūsų kredito kortelėmis Tiranoje labai apsidžiaugs, geriau turėkite grynųjų lekų, atrasti bankomatą bus visiškai nesunku.

Didžiausias Tiranos privalumas – ji pačiame šalies centre ir gali tapti gera baze toliau tyrinėjant Albaniją – antikinį Dureso uostą, kalnuose pasislėpusią Kruję, šiaurėje prie didžiulio ežero įsikūrusį Škoderį ar pietuose aplink Vlorą esančią Albanijos Rivjerą.

O trijų draugų Andriaus, Aido ir Pauliaus Tiranoje laukė tikri iššūkiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)