Italija

Vaikščiokite pėsčiomis ir važinėkitės dviračiais prie Iseo ežero

Sunku rasti romantiškesnes vietoves už Italijos ežerus – į galvą iškart ateina garsenybių pamėgtas Komo ežeras ir didžiulis stilingas Gardos ežeras. Ir vis dėlto vienas tykiausių, bet gražiausių Italijos ežerų – tai kalnų apsuptyje plytintis Iseo. Į šiaurę nuo jo driekiasi Camonicos slėnis, o į pietus – Franciacorta vynuogynų kraštas.

Prie ežero įsikūrę trys nedideli miesteliai – Lovere, Iseo ir akmenimis grįstomis gatvelėmis žavintis Sarnico. Miesteliai ne tokie nudailinti ir paruošti turistams, kaip kiti šio regiono kurortai, tačiau juos įdomu patyrinėti. Per ežerą nuolatos kursuoja miestelius ir kaimus jungiantys keltai, o aplink ežerą ir jį supančius kalnus gausu pėsčiųjų ir dviračių takų.

Tolumoje matosi didžiausia Italijos ežero sala – Monte isola. Į salą neįleidžiami automobiliai (išskyrus kunigo ir gydytojo), tad galite važinėtis vietos autobusais arba aplinkinius 11 žvejų kaimelių aplankyti pėsčiomis. Taip pat galite užkopti ant kalno pamatyti 400 m virš ežero stūksančią bažnyčią ir pasigrožėti puikiais vaizdais. Šis regionas garsėja žuvies patiekalu, vadinamu tinca – tai tam tikros rūšies karpiai, kurie gaudomi vietoje ir dažniausiai kepami bei patiekiami su kukurūzų koše polenta.

Apsistoti čia pigiau, negu kitose regiono vietose. Galite pasistatyti palapinę ant ežero kranto „Campeggio Cave“ kempinge (vieta palapinei kainuoja 12 Eur, o dar po 5,5 Eur reikės sumokėti už kiekvieną suaugusįjį). Taip pat galite apsistoti Lovere, nakvynės namuose „L’Ostello del Porto di Lovere“ (už lovą bendrabučio stiliaus kambaryje sumokėsite nuo 12 Eur). Galite išbandyti ir buvusioje šilko gamykloje įsikūrusią užeigą „Casa Visnenza B&B“, kur galėsite pasigrožėti medinių sijų ir akmeninių sienų interjeru (kambarys dviem kainuoja nuo 78 Eur). Ežerą iš artimiausių Brescia ir Bergamo miestų galima lengvai pasiekti autobusu.

Suomija

Aplankykite didžiausią Europos ežerų kraštą

Suomijoje plyti didžiausias visame žemyne ežerų kraštas, kuriame suskaičiuojama beveik 200 tūkst. ežerų bei daugybė upių ir kanalų. Miškais apaugusiose vietovėse tai šen, tai ten žybsi ežerėliai – čia suomiai iš miesto pabėga į pakrantėse stovinčias trobeles leisti nesibaigiančių vasaros dienų, kai saulė, rodos, beveik nenusileidžia. Antrą pagal dydį Suomijos Päijänne ežerą supa smėlio paplūdimiai ir uolėti užutekiai, todėl čia puiki vieta įvairiausioms vandens pramogoms.

Čia galite patinginiauti, maudytis švariame ir skaidriame vandenyje, irstytis kajakais, žvejoti arba plaukioti valtimi ir tyrinėti aplinkines salas. Ežeras plyti nacionalinio parko teritorijoje, todėl po laukinę gamtą galite pasivaikščioti įvairiais pėsčiųjų takais. Puiki vieta apsistoti prie ežero – ežero pietvakarinėje pakrantėje įsikūręs „Lehmonkärki“ viešbutis, kur rasite medinių kotedžų ir vilų ant ežero kranto, o kiekvienoje jų – nuosavą pirtį ir valtelę. Praleidę kelias dienas laukinėje gamtoje nuvykite ir į didžiausią ežerų krašto miestą Jyväskylä, kur galėsite pamatyti daugybę garsaus vietos architekto ir dizainerio Alvaro Aalto projektuotų pastatų.

Tinklalapis „Best Served Scandinavia“ straipsnyje „Summer Adventure in Finnish Lakeland“ važiuojantiems automobiliu rekomenduoja tris naktis praleisti prie Päijänne ežero, apsilankyti XIX a. ūkyje prie Kuusos upės ir šiek tiek laiko praleisti Jyväskylos mieste. Aštuonių dienų trukmės atostogos kainuoja nuo 1 470 eurų žmogui – į šią sumą įtraukiamas skrydis atgal į Helsinkį, automobilio nuoma bei nakvynės su pusryčiais. O jei norite kelionę susiplanuoti patys, tinklalapyje „Visit Finland“ galite rasti ir parsisiųsti daugybę automobilių maršrutų.

Stovyklaukite netoli Berlyno

Nors Berlynas itin drąsus ir šiuolaikiškas, Vokietijos sostinę supantys regionai alsuoja kaimo dvasia. Brandenburgas – tai ežerų (kurių čia beveik 3 tūkstančiai) ir miškų regionas, todėl čia puiku keliauti su palapinėmis ar nameliais ant ratų. Netoli Tegelio oro uosto galite užsukti į agentūrą „Roadsurfer“ ir išsinuomoti namelį ant ratų – tada nepraėjus nė valandai jau galėsite mataruoti kojomis ant medinio tilto ir žvelgti į ramius ežero vandenis.

Galite pradėti nuo maždaug 50 km už Berlyno plytinčio Tonsee ežero. Nors ežeras mažas, vandens kokybė puiki. Medžių apsuptą ežerą galite pasiekti per nuožulnų smėlio paplūdimį, o visai šalia rasite ir žavią stovyklavietę miške (namelį ant ratų ten galite pastatyti už 10 Eur, o už asmenį reikės sumokėti dar po 6,5 Eur). Už 40 minučių kelio automobiliu į vakarus Dahme‑Heideseen rezervate rasite Grubensee ežerą, kur taip pat galite apsistoti su palapinėmis (už vietą čia sumokėsite po 4 Eur, o už kiekvieną suaugusįjį – dar po 4 Eur.

Už namelį ant ratų teks sumokėti 6,5 Eur). Maudytis čia tiesiog nuostabu, o tvirti plaukikai gali nusigauti ir iki dviejų nedidelių salelių. Ne tokie drąsūs lankytojai gali pasivaikščioti aplink ežerą ir nueiti iki antro paplūdimio kitoje pusėje, kur galima rasti dailių medinių prieplaukų ir paiškylauti.

Jei sugebėsite atsitraukti nuo šių pasakiškų vietų, maždaug už valandos kelio automobiliu rasite Schmöldesee ežerą. Čia galite užsiimti įvairiu vandens sportu arba sekti vokiečių rašytojo ir poeto Theodoro Fontane’o pėdomis ir aplankyti daugybę jo vardu pavadintų pėsčiųjų ir dviračių takų.
Jei norite daugiau informacijos, įsigykite išsamų vadovą „Take Me to the Lakes“, kuriame aprašyta net 50 gražiausių Brandenburgo ežerų.

• „Roadsurfer“ nuomos punkte namelį ant ratų galite išsinuomoti už 73 Eur per dieną (birželio 1–rugsėjo 15 dienomis – po 97 Eur per dieną).

Kelionė į Pietų Vokietiją

Slovėnija 


Vaikštinėkite, plaukiokite ir grožėkitės pasakiškais vaizdais

Slovėnijoje pilna ežerų ir upių, be to, šalis garsėja įspūdingais kalnais, todėl čia puiki vieta nuotykiams lauke. Geriausiai žinomas Slovėnijos Bledo ežeras ir ant jo kranto stovinti lyg iš pasakų atkeliavusi pilis bei saloje įsikūrusi bažnyčia, tačiau gražiausiu Slovėnijos ežeru tikriausiai galima laikyti Bohinjo ežerą Triglavo nacionaliniame parke šalies vakaruose – ežeras apsuptas miškų ir kaimelių, o jo pakraštyje šniokščia Savicos krioklys.

Tiklalapis „Intrepid Travel“ aktyviems keliautojams siūlo rinktis kelionę pėsčiomis, dviračiu ir plaustu. Per aštuonias dienas trunkančią kelionę keliautojai pėsčiomis keliauja aplink Bohinjo ežerą, kalnų dviračiais važiuoja palei Radovnos upę ir plaustais plaukia Sava Dolinka upe (kelionės kaina – nuo 960 Eur). Mėgstantiems būti vandenyje, o ne tik šalia jo, tinklalapyje „Strel Swimming“ siūloma keturių dienų išvyka plaukioti Bledo ežere, Bohinjo ežere ir Socos upėje (kelionėms yra vadovavęs legendinis ilgų nuotolių plaukikas Martinas Strelas). O tie, kas nenori plaukti patys, gali šalia draugų irtis kajakais arba irklentėmis.

• Kaina – 550 Eur asmeniui. Į kainą įtrauktos trys nakvynės su pusryčiais. Interneto svetainė: strel-swimming.com

Švedija


Irstymasis Dalslande

Švedijos ežerų krašte rasite daugybę vienas su kitu susijungusių krištolo skaidrumo ežerų bei gerai išvystytą nakvynių tinklą, todėl čia – puiki vieta nuotykingai kelionei valtimi. Dvi valandas pavažiavę į šiaurę nuo Gothenburgo atsidursite vakarinėje pakrantėje, kur karaliauja žmogaus beveik nepaliesta gamta.

Čia ošia tankūs miškai ir galima sutikti tiek briedžių, tiek bebrų, o uolėtoje pakrantėje gyventojų reta, nors kartais į natūralių spalvų paletę įsiterpia ryškus vasarnamis. Ši vietovė ilgai laikyta viena populiariausių Europos vietų plaukioti kanojomis – galite slysti ilgų ir siaurų beveik 100 m gylio ežerų paviršiumi, kurio beveik nedrumsčia bangos, irtis Dalslando kanalu, o paskui šliuzu išplaukti į Vänerno ežerą.

Ne tokie energingi keliautojai gali išsinuomoti rastų trobelę netoli Svardlango ežero („Rabens Cottage“ namelio kaina keturiems žmonėms – nuo 240 eurų už dvi naktis). Čia taip pat yra daugiau kaip 100 stovyklaviečių laukinėje gamtoje, kur rasite priedangą nuo vėjo, atviras laužavietes, malkų ir ekologiškų tualetų. Norintys ten pernakvoti turėtų įsigyti vadinamąją Naturvårdskort – aplinkosaugos kortelę. Ją galima įsigyti vietos turistų informacijos centruose (už naktį – 5,5 Eur). O kanojų išsinuomoti galima daugybėje regiono nuomos punktų.

Tinklalapyje „Nature Travels“ siūlomos keturių dienų trukmės kelionės kanojomis iki rugsėjo 30 d. Kelionės kaina – nuo 160 Eur (kiekvienoje kanojoje plaukia po du žmones). Šliuzų sistema uždaroma rugpjūčio gale.

Stokholmas

Centrinė Europa

Važinėkitės dviračiais aplink Bodeno ežerą

Didžioji beveik 270 km ilgio Bodeno ežero pakrantės dalis driekiasi Vokietijoje, o likusios dalys – Austrijoje ir Šveicarijoje. Pakrantėje gausu dailių miestelių ir kaimelių, kuriuose apsistoję galite tyrinėti apylinkes, o plaukioti burlaiviais, burlentėmis ar valtimis galimybių tikrai netrūksta.

Vis dėlto vienas geriausių būdų keliauti – tai važinėtis dviračiais, nes aplink plyti lygumos ir nėra automobilių. Bodeno ežero dviračių trasa galima apvažiuoti visą ežerą, pakeliui apsilankant šiaurinėje pakrantėje įsikūrusiame Überlingeno kurorte ir viduramžių dvasia alsuojančiuose miesteliuose, pavyzdžiui, Meersburge, bei gamtiniuose draustiniuose, pavyzdžiui, Wollmatingeryje.

24 km pakrantės priklauso Austrijai, o prie ežero įsikūrusiame Bregenzo mieste kiekvieną liepą ir rugpjūtį ant ežero bangų ir pakrantėje vyksta klasikinės muzikos ir operos festivalis. Šveicarijos pusėje, Kreuzlingene, rugpjūčio mėnesį tris dienas vyksta festivalis „Fantastical“, galima paklausyti muzikos ir pamatyti didžiulį fejerverkų pasirodymą.

Turistų informacijos tarnyba neseniai sukūrė elektroninį žemėlapį, padedantį patiems planuoti keliones dviračiu, o paieškos skyrelyje pateikiama daug naudingos informacijos keliautojams. Taip pat galite kelionę užsisakyti kelionių agentūroje – tada dėl maršruto, nakvynės ir lagaminų transportavimo galvos sukti nebereikės.

Kelionių agentūros „Ragweg-Reisen“ siūloma aštuonių dienų kelionė vienam žmogui kainuoja 516 eurų – kasdien reikėtų numinti maždaug po 45 km, o į kainą įskaičiuojamas ir plaukimas valtimi bei nakvynės ir pusryčiai. Norintiems pasivaikščioti agentūra „Inntravel“ siūlo šešių dienų kelionę nuo 780 eurų – į šią kainą įskaičiuojamas lagaminų pervežimas ir nakvynė patogiuose viešbučiuose ir net Reichenau saloje, kur įsikūręs vienuolynas.

Norintys keliauti savarankiškai gali įsigyti „Bodensee Card Plus“ kortelę, suteikiančią galimybę laivais keltis per ežerą į visas šalis ir apsilankyti daugybėje turistinių objektų (kortelės kaina – nuo 65 Eur suaugusiems ir 40 Eur 7–16 metų vaikams).

Rumunija


Dunojaus delta

Antra pagal dydį Europos upės delta – viena mažiausiai žmogaus veiklos paliestų vietovių pasaulyje, UNESCO pripažinta gamtos draustiniu. Įveikusi 2850 km upė netoli Ukrainos sienos įteka į Juodąją jūrą, tačiau didžioji daugiau kaip 5600 km² ploto deltos ir pelkynų dalis plyti Rumunijoje.

Ši vietovė – tikras rojus paukščiams. Čia gyvena didžiausia Europoje pelikanų populiacija, o pelkėse randama gausybė žuvų ir augalų rūšių (jų suskaičiuojama apie 1 150 – nuo lianų iki vandens lelijų). Kai kuriuos kaimus galima pasiekti tik vandens keliais – tai nuošaliausios Europos gyvenvietės, kur gyvenimo būdas nepakitęs išliko jau šimtus metų.

Deltoje galima plaukioti valtimis arba kruiziniais laiveliais, tačiau ko gero geriausias būdas patyrinėti šį laukinio grožio kanalų, ežerų ir salų labirintą – išvykti į kelių dienų kelionę kanojomis. Kelionių agentūra „Barefoot Tours“ siūlo nuo keturių dienų iki savaitės trunkančias keliones, į kurias įtraukiamos ir plaukimo kanojomis pamokos.

Kelionė pradedama Tulcea mieste – iš jo keliautojai keltu keliasi iki Crisano regiono ir plaukioja aplinkiniais ežerais bei vandens keliais, o nakvoja kartu su vietinių šeimomis, tad turi progą pasimėgauti naminiais patiekalais. Tyrinėdami šią tykią užuovėją nuo šiuolaikinio pasaulio taip pat turėsite galimybę žvejoti ar stebėti paukščius.

• Kelionės kaina su agentūra „Barefoot Tours“ – 275 Eur. Internetinė svetainė: barefoot-tours.com

Rumunijos kalnų serpantinai

Čekija

Atsipalaiduokite, pakeliaukite upe ir paskanaukite alaus

Čekijoje pasiplaukioti lėtai nuo pietų Bohemijos miškų per Prahą tenkančia ir galų gale šiaurėje į Elbę įtekančia didžiule Vltavos upe – įprastas vasaros ritualas. Vasarą upė atgyja, todėl čia sutiksite daugybę kanojose, kajakuose ir plaustuose baltais ir mėlynais dryžiais vilkinčių jūreivių, traukiančių pasroviui su šypsena ir bokalu rankoje. Karštomis vasaros dienomis upe plaukia šeimų ir draugų laivelių flotilės, o už borto tabaluoja atšaldyti vandenyje pririšti alaus ir tuzemák (iš cukrinių runkelių gaminamo romo) buteliai.

Didesnės grupės savo laivelius kartais sujungia – tada irkluoja tik pakraštyje esančios valtys, o visi kiti mėgaujasi saulėkaita. Daugelis taip pailsi nuo miesto gyvenimo, o keliautojams dviejų dienų kelionė upe gali tapti gera atgaiva tarp viešnagės Prahoje ir kelionės į civilizacijos nepaliestus kalnus ir miškus pietų Bohemijoje. Kanojas išsinuomokite Vyšší Brod miestelyje (už dvi dienas sumokėsite 24 Eur), tada apsistokite pusiaukelėje įsikūrusioje stovyklavietėje „Kemp Branná“ (už palapinę ir du žmones sumokėsite 6,5 Eur).

Čia galėsite nedideliame bare išgerti gėrimų, paskanauti marinuotų dešrelių ir atsipalaiduoti po žvaigždėtu dangumi, o pavargę įsmukti į miegmaišį šalia laužo pastatytoje indėniškoje palapinėje. Kitą dieną nuplaukite dar 30 kilometrų ir išlipkite Český Krumlov – viename gražiausių Europos miestelių, kur ant upės kranto it šokoladukai saldainių dėžutėje sudėlioti dailūs baroko ir renesanso stiliaus nameliai.

Šiaurės Makedonija

Patyrinėkite miestą ir pakrantę

Jei norite pasidžiaugti atostogomis tiek prie upės, tiek prie ežero, aplankykite Skopjė bei Ohrido ežerą Šiaurės Makedonijoje. Per šiaurės Makedonijos sostinę tekanti Vardaro upė dalina miestą į daugiausiai musulmonų gyvenamą šiaurinę pusę ir stačiatikių gyvenamą pietinę pusę. Abi puses jungia XV a. akmeninis tiltas. Turkų gyvenamame Čaršijos regione ilgą miesto istoriją galima įskaityti kasdieniuose turguose, turkiškose užeigose, raštais puoštose mečetėse bei senovinėse tvirtovėse.

Verta aplankyti didžiausią ir įmantriausiai išpuoštą mečetę visame mieste Mustafa Pasha bei Daut Pasha Hamam Nacionalinę galeriją – nuo XV a. išlikusią maudyklą, kurioje dabar galima išvysti šiuolaikinio meno kūrinių. O vos trys valandos kelio į pietus, prie Albanijos sienos ant kalnuoto to paties pavadinimo ežero kranto įsikūręs UNESCO saugomas Ohrido kurortas, kuriame šalia tradicinių raudonomis čerpėmis dengtų stogų galima išvysti ir vienuolynų bei viduramžių bažnyčių.

• Agentūra „Regent Holidays“ rengia aštuonių dienų trukmės keliones, kainuojančias nuo 780 Eur žmogui. Į kainą įtraukiami skrydžiai ir nakvynės su pusryčiais. Internetinė svetainė: regent-holidays.co.uk

Austrija

Pasivaikščiokite po Alpes

Tiroler Lech gamtos draustinyje tarp smailių Lechtal ir Allgäu Alpių viršūnių U formos slėnyje tekanti civilizacijos nepaliesta Lechwego upė – viena iš nedaugelio iki šiol išlikusių Europos upių, supamų laukinės gamtos. Upė jau šimtus metų formuoja gamtovaizdį ir nulemia vietos floros ir faunos ypatybes – čia randama daugiau kaip tūkstantis rūšių žydinčių augalų ir šimtas rūšių paukščių, pavyzdžiui, baltanugaris genys, mažoji margoji musinukė ir šviesiapilvė pečialinda.

Miškais palypėjus į aukštikalnes taip pat galima išvysti kilniųjų erelių, sakalų keleivių, žvirblinių pelėdų ir didžiųjų apuokų. Čia rasite daugybę pėsčiųjų takų, o ryžtingi keliautojai gali leistis 120 km ilgio „Lechweg“ pėsčiųjų taku, vedančiu pro Bavarijos karaliaus Liudviko II‑ojo pilis, Kneippo ežerėlius, Simmso krioklį ir ilgiausią Austrijos kabantį tiltą – 200 m ilgio Holzgau tiltą, kur galite pasigrožėti įspūdingais vaizdais.


• Agentūroje „Walks Worldwide“ galite užsisakyti devynių dienų trukmės kelionę nuo 1040 Eur, įskaičiuojant skrydžius. Internetinė svetainė: walksworldwide.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt