Sugedęs taksometras

Tai bene populiariausias taksistų būdas pasipelnyti iš turistų. Dažniausiai budintys šalimais oro uostų ar traukinių stotyse, šie asmenys įsėdusiems turistams praneša, jog jų taksometras sugedęs, o kelionei pasibaigus, iš jų reikalauja akiplėšiškų sumų.

Šių gudrybių išvengti nėra sunku – prieš išvykdami pasidomėkite, kiek paprastai kainuoja kelionė iš oro uosto iki miesto centro, ir pagal tai susiderėkite kainą iš anksto. Taip pat visada galite patikrinti, ar taksometras iš tikrųjų yra sugedęs. O jeigu taksistas nesutinka derėtis ar įjungti taksometrą bei teigia, jog be jo bus daug pigiau, nebijokite išlipti ir ieškotis kito taksi.

Nemokamos apyrankės

Šį triuką galite pamatyti kone kiekvienoje turistų pamėgtoje aikštėje Europoje. Draugiškas vyras ar moteris, priėjęs pasiūlo nemokamą apyrankę ar gėlę. Ją priėmus, jis pradeda reikalauti už ją susimokėti, o atsisakius – iškelia viešą sceną. Norėdami išvengti tokių situacijų, niekada nepriimkite „dovanų” iš nepažįstamų žmonių, nebent turite tam tvirtą pagrindą. Taip pat, neleiskite niekam prie jūsų liestis. Geriausia, ką tokioje situacijoje galite daryti – tiesiog ignoruoti ir nueiti.

Perpildyti skrydžiai

Daugelis oro linijų, norėdamos pasididinti savo pelnus, į skrydžius parduoda daugiau bilietų nei juose yra vietų. Kadangi nemažai keliautojų galiausiai nepasirodo į savo rezervuotą skrydį, oro linijos leidžia sau parduoti maždaug 10 proc. daugiau bilietų, negu iš tikrųjų gali. Dėl to pasitaiko situacijų, jog į skrydį susirenka daugiau žmonių, negu yra vietų.

Tačiau dar didesnės apgavystės prasideda tada, kai žmonės yra išlaipinami iš lėktuvo. Dažniausiai tokiais atvejais oro linijos jiems pasiūlo maisto kuponų, alternatyvaus skrydžio bilietą ir, geru atveju, nuolaidą kitam skrydžiui. Pasak skrydžių kompensavimo įmonės „Skycop” ekspertų, ES įstatymai tokiais atvejais nurodo oro linijoms ne tik suteikti alternatyvų skrydį iki kelionės tikslo, bet ir išmokėti iki 600 eurų siekiančią kompensaciją. Jei patekote į tokią situaciją, jos galite išvengti išsakydami savo teises oro linijų darbuotojams ir reikalaudami sau priklausančios kompensacijos.

Pagalbininkai prie bankomatų

Kol jūs bandote pasinaudoti bankomatu, prie jūsų prieina draugiškas vyriškis ir pasiūlo savo pagalbą. Kartais tai būna pasiūlymas išversti tekstą bankomate, o kartais pasiūlymas apeiti banko mokesčius. Jų tikrasis tikslas yra nužiūrėti jūsų vedamą PIN kodą bei su kišenėje esančiu kortelių skaitytuvu nuskaityti jūsų kreditinę kortelę. O vėliau, kai jūs nieko neįtardami nueisite, naujasis draugas nieko nelaukdamas ištuštins jūsų banko sąskaitą.

To išvengti nėra sunku – tereikia visuomet įsitikinti, jog prie bankomato esate vienas ir jūsų niekas nestebi. Atsisakykite bet kokios siūlomos pagalbos, o jei žmogus neatsitraukia, verčiau susiraskite kitą bankomatą. Galiausiai, nepamirškite visuomet pridengti savo vedamo PIN kodo.

Pasiūlymas padaryti bendrą nuotrauką

Dažniausiai turistų pamėgtoje vietoje, draugiškas vietinis prieis prie jūsų grupės ir pasiūlys padaryti bendrą nuotrauką. Kol jūs sustosite ir pozuosite savo naujai „Instagram’o” istorijai, jūsų naujasis draugas bus jau seniai pradingęs, kartu su jūsų brangiu fotoaparatu ar telefonu.

Išvengti tokių situacijų sunku – svarbu visada prieš duodant savo fotoaparatą, kiek įmanoma geriau įvertinti kiekvieną situaciją. Jei norite, jog jus nufotografuotų, visada saugiausia pasitikėti kitais turistais. Nesidrovėdami prašykite jų nuotraukos ir nepamirškite jiems atsilyginkite tuo pačiu.

Netikros „Wi-Fi“ stotelės

Šiomis dienomis rasti nemokamą viešą bevielį internetą yra be galo sunku. Atviri tinklai pasitaiko vis rečiau, todėl radus tokį jaučiamės it radę mažą lobį. Tačiau kol mes džiaugiamės savo mažais laimėjimais, kiti kėsinasi į mūsų duomenis. Turistinėse vietose atsirandančios nemokamos „Wi-Fi“ stotelės, tik ir laukia prie jų prisijungiančių ir nieko nenutuokiančių turistų.

Tik prisijungus, hakeriams suteikiama prieiga prie jūsų asmeninių duomenų ir slaptažodžių. Todėl labai svarbu visada atsiklausti oro uostų, kavinių ar viešbučių darbuotojų, kuris yra jų tikrasis, oficialus tinklas. Ir, žinoma, niekada nesijunkite prie nepatikrinto atviro bevielio interneto tinklo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)