Iš vienos pusės norime lankytis tose vietose, kuriose jau yra buvę mūsų draugai, kad progai pasitaikius galėtumėte pasakyti „ir aš ten buvau“. Iš kitos pusės, kuo labiau lankomės tose vietose, kur jau yra buvę mūsų draugai ar draugų draugai, tuo didesnė tikimybė, kad dėl didelio keliautojų antplūdžio iš tų stebuklingų vaizdų ir civilizacijos nesugadintų kampelių bus likęs tik gražus prisiminimas.

„Šiuolaikinių telefonų galimybės kiekvienam leidžia pasijusti it profesionaliu fotografu ir pritaikius bet kokiai nuotraukai atitinkamą filtrą sulaukti pritariamųjų šūksnių ir aikčiojimo. Tačiau besigrožėdami draugų ar kitų keliautojų nuotraukomis internete susikuriame lūkesčius ir dažniausiai – nepamatuotus, kurie subyra į šipulius, kai prie kadaise buvusios negyvenamos salos susidaro laivelių spūstys ir, net jei vargais negalais prisikapstai iki pat salos, ramybę joje drumsčia aplink zujantys kokosų pardavėjai“, – pasakojo Gabrielė Štaraitė, „Travel Planet” vadovė ir bendraįkūrėja.

El Nido paplūdimys

Pavyzdžiui, El Nido salyną Filipinuose atsiliepimų portalas Trip Advisor dar praėjusiais metais įvertino kaip vieną iš labiausiai augančių turistinių krypčių. El Nido atsidūrė šeštoje vietoje ir buvo vienintelė tokią aukštą poziciją pirmajame dešimtuke pasiekusi Azijos vietovė. Vis dėlto jei pernai El Nido buvo apibūdinta kaip „nesugadinta nuostabių balto smėlio paplūdimių vieta“ ir netgi pelnė vieno gražiausių pasaulio paplūdimių titulą, naivu tikėtis, kad tokioje išgirtoje vietoje būsite vienui vienas. Ir tai galioja visoms keliautojų mėgstamoms vietovėms – ar tai būtų Maču Pikču Peru, ar Halongo įlanka Vietname.

„Važiuodami į labiausiai lankomas turistines vietas reikia būti pasiruošus sutikti kitų turistų, tačiau labai daug kas priklauso ir nuo jūsų nusiteikimo. Jei skirsite laiko susidraugauti su vieta, o ne tik apibėgti ir užsidėti pliusą, tikrai atrasite momentų, kai būsite vieni ir išgyvensite stebuklingų akimirkų. Kartais pakanka atsikelti su saule arba pradėti įprastą maršrutą nuo kito galo ir jau galite aplenkti kitus keliautojus“, – triukais, kaip išvengti turistų minios, dalinosi Gabrielė Štaraitė.

Vis dėlto, net jei ir išlaukiame tos akimirkos, kai pasidžiaugiame gamta tyloje arba atrandame naują ypatingą vietą, mes vėl darome tą patį – fotografuojame, keliame į socialinius tinklus ir tokiu būdu vėl skatiname keliautojų antplūdį, nes noras pasijusti tarsi atradus naują pažadėtąją žemę yra kur kas didesnis, nei noras išsaugoti paslaptį.

El Nido paplūdimys

„Visuomet rekomenduojame į maršrutą šalia žinomų lankytinų objektų įtraukti ir mažiau žinomas vietas. Pavyzdžiui, be garsiosios Halongo įlankos Vietname siūlome aplankyti slaptą Lan Ha įlanką. Žinoma, sakydami slaptą – rizikuojame, nes tik laiko klausimas, kada ir į šią vietą plūstels žmonės, ištroškę naujų įspūdžių ir atradimų. Tapo įprasta nešiukšlinti gamtoje, tačiau galbūt labai greitai prieš keldami į socialinius tinklus dar vieną slapto paplūdimio nuotrauką mes susimąstysime ir apie tai, ar ši nuotrauka neprisidės prie šio gamtos kampelio sunaikinimo”, – teigė „Travel Planet” vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)