Nepilnamečiai vaikai sudaro apie 30 proc. visų keliaujančiųjų, teigiama pranešime spaudai. Dar tik planuojant atostogas daugelį tėvų kamuoja tas pats klausimas – kaip užtikrinti skirtingo amžiaus vaikų komfortą kelionėje ir pailsėti patiems?

Atostogauti vyksta ir su kūdikiais

Vis daugiau šeimų nusprendžia vykti atostogauti ir su pačiais mažiausiais. Kaip pastebi kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė, atžalos iki 2 metų sudaro apie 10 proc. visų keliaujančių vaikų.

Kelionė su mažyliu dažnai būna sklandesnė nei tėvai galvoja iš anksto, tačiau tai lemia tinkamas pasiruošimas. „Daugelis keliautojų su pačiais mažiausiais vaikais nerimauja dėl to, kaip jiems seksis ištverti skrydį, kaip vaikutis reaguos į temperatūros ir aplinkos pokyčius“, – sako N. Kurtinaitienė.

N. Kurtinaitienės teigimu, tėvai, keliaujantys su vaikais iki 2 metų, dažniausiai renkasi poilsiauti ramiau prie jūros ar baseino, atostogų metu stengiasi išlaikyti mažyliams įprastą miego ir valgymo režimą. Jiems dažnai būna svarbu, kad laikas stipriai nesiskirtų su esančiu Lietuvoje.

Planuojant atostogas su mažyliu, bene svarbiausia yra pasirinkti viešbutį, kuriame bus praleidžiama daugiausiai atostogų laiko. „Verta atkreipti dėmesį, kad yra speciali viešbučių kategorija, skirta šeimoms su vaikais. Žinoma, visada svarbu iš anksto pasidomėti, ką gali pasiūlyti vienas ar kitas viešbutis, ir pasirinkti pagal savo prioritetus“, – pataria N. Kurtinaitienė.

Šeimoms su vaikais skirtuose viešbučiuose dažniausiai siūlomas specialus meniu su plačiu sveiko maisto pasirinkimu, įskaitant garuose virtas daržoves, virtą mėsą, tyreles, košes, būna ir tokių priemonių kaip maitinimo kėdutės, maisto smulkintuvai, šildytuvai buteliukams. Visada galima paprašyti kambariuose pastatyti lovelę ar maniežą, atnešti vonelę ar naktipuodį. Tiesa, dalis paslaugų, pavyzdžiui, vežimėlio nuoma, viešbučiuose gali kainuoti papildomai.

Paūgėjus poilsį derina su aktyvia veikla

2-7 metų amžiaus vaikai sudaro apie 35 proc. visų nepilnamečių, vystančių poilsiauti į Turkiją ir Egiptą. N. Kurtinaitienė teigia, jog ikimokyklinukai dažniausiai itin noriai domisi pasikeitusia aplinka, tačiau greitai pavargsta, tad su tokio amžiaus atžalomis keliaujantys tėvai daugiau laiko leidžia viešbutyje, rečiau noriai renkasi ir ekskursijas.

Kurortų viešbučiai, orientuoti į keliautojus su vaikais, siūlo ne tik pritaikytą maitinimą, bet ir specialias pramogas. Anot N. Kurtinaitienės, tokiais ūgtelėjusiais vaikais viešbučiuose gali pasirūpinti animatoriai, taip pat organizuojamos programos, kad tėvai tuo tarpu galėtų pasimėgauti saulės voniomis ar kita norima veikla.

„Beveik visuose kurortų viešbučiuose, pritaikytuose šeimos atostogoms, yra didelės vandens pramogų zonos vaikams – mažieji poilsiautojai, stebimi suaugusiųjų, labai noriai čiuožinėja vandens kalneliais ir žaidžia“, – priduria N. Kurtinaitienė.

Mokyklinukams – vandens pramogos ir ekskursijos

Su mokyklinio amžiaus vaikais atostogauti į šiltus kraštus vykstama itin dažnai – moksleivių atostogų metu atostogos yra pačios populiariausios, todėl jos rezervuojamos greičiausiai. 7-17 metų atžalos sudaro net 55 proc. visų keliaujančių nepilnamečių.

Mokyklinio amžiaus vaikai, ypač paaugliai, anot N. Kurtinaitienės, kelionę dažniausiai priima kaip smagų nuotykį – noriai mėgaujasi tiek viešbučio, tiek kurorto siūlomomis pramogomis, kartu su šeima išbando aktyvaus poilsio galimybes, vyksta į pažintines ekskursijas.

„Nors mokyklinio amžiaus vaikai jau tampa savarankiškesni, o neretai ir įnoringesni, jiems kurortuose nuobodžiauti nebūna kada. Daugelyje viešbučių įrengtos vandens ir kitų pramogų zonos būna pritaikytos ir ekstremalesnius pojūčius mėgstančiam paaugliui. Tiek Turkijos, tiek Egipto kurortuose organizuojamos pažintinės ekskursijos visai šeimai, kurių metu galima ne tik pasigrožėti įstabia ir savita gamta, tačiau ir sustiprinti šeimos ryšius“, – teigia N. Kurtinaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt