Jis su DELFI Kelionės skaitytojais pasidalijo savo patirtimi iš daugelio aplankytų šalių bei pažėrė patarimų tiems, kurie ruošiasi aplankyti nuotykių, pavojų, netikėtumų ir atradimų kupinus kraštus.

– Nuolat tenka girdėti skundų, kad keliauti brangu ar kad kelionių agentūros parinktas viešbutis buvo prastas. Kaip išmokti kelionę suorganizuoti pačiam, kad ji būtų ir labai nebrangi, ir kokybiška?

– Tiesiog organizuoti. Pirmiausia reikia nuspręsti, kur nori keliauti, o tuomet pradėti ieškoti pigių lėktuvo bilietų, nakvynės vietų. Šiais interneto ir išmaniųjų technologijų laikais labai nesunku susiorganizuoti kelionę pačiam.


– Savo paskyroje socialiniame tinkle nuolat pateikiate pigių skrydžių pasiūlymų, akcijų, dalijate patarimus, kaip atsiskaityti už bilietus, kad jie būtų dar pigesni. Norite parodyti, jog žmonės savarankiškai gali keliauti pigiai?



– Aš noriu, kad lietuviai daugiau keliautų. Tikrai daug žmonių pasinaudoja mano patarimais, kuriuos skelbiu savo Facebook paskyroje „Mokėk keliauti“. Ten skelbiu surastas bilietų akcijas – kartais kainos būna išties labai geros. Neseniai bilietus į Pekiną, kur keliausiu šią vasarą, nusipirkau už 200 eurų.

– Kokias gudrybes naudojate ieškodamas pigių skrydžių? Gal tai kokios nors konkrečios programėles ar internetiniai puslapiai, o gal egzistuoja stebuklingas laikas, kada bilietai būna pigesni?

– Tas stebuklingas laikas yra mitas. Iš tiesų įvairiomis savaitės dienomis gali pasirodyti nerealių pasiūlymų. Aš seku lenkų ir latvių keliautojų forumus, įvairiausias paskyras socialiniuose tinkluose. Ne viską pačiam pavyksta atrasti, bet kiti keliautojai noriai dalijasi atrastais pasiūlymais. Iš įvairių forumų galima užsisakyti naujienlaiškių, kurie atkeliauja į asmeninį paštą. Gerų pasiūlymų ieškojimas yra labai geras būdas prasiblaškyti nuo darbų.

– Kaip suprasti, kad atrastas pasiūlymas yra išties geras? Juk daugelis susigundo palūkėti – gal bus dar pigiau.

– Niekada negali žinoti, kaip bus. Aš pats esu daug kartų apsigavęs. Būna, kad nusiperku bilietus, o kitą dieną skrydis atpinga 50 eurų. Kai nuolat seki informaciją, kiek maždaug kainuoja skrydis tam tikra kryptimi, imi suvokti, kas yra gera kaina, o kas yra labai gera kaina. Bet mano patarimas – nesigraužti net ir atpigus bilietui – svarbiausia yra kelionė. Nereikia galvoti vien tik apie eurus.


Robertas Pogorelis

– Kiekvienas žmogus yra asmenybė – vieni mėgsta kalnus, kiti – jūrą, treti mėgsta saulę, o ketvirti – sniegą. Kryptį reikėtų rinktis pagal savo norus ir pomėgius. Be to, reiktų pasidomėti, koks yra oras šalyje tuo metu, kai planuojate ten vykti. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į formalumus – lengviau keliauti ten, kur nereikia išankstinių vizų. Žinoma, reikia derintis ir prie darbo – kuo lankstesnis atostogų grafikas, tuo geresne kaina galite nusipirkti bilietus.

Dažnai sulaukiu tokių prašymų: „Surask man pigius bilietus rugpjūčio mėnesiui.“ Turiu atsakyti, kad tokių bilietų jau nėra, nes tą mėnesį keliauja dauguma žmonių. Be to, tai reiškia, kad visur bus minios turistų.

– Ar tiesa, kad bilietai būna pigesni pora mėnesių iki skrydžio?

– Pora mėnesių iki skrydžio yra optimalus laikas, kada verta ieškoti pigių bilietų. Jei tai tolimesnė kelionė – šiek tiek anksčiau. Yra daug žmonių, kurie perka bilietus likus metams iki skrydžio, tačiau aš nepatariu taip elgtis dėl vienos paprastos priežasties: skrydžių bendrovės labai dažnai keičia tvarkaraščius juos tobulindamos ir tikslindamos. Jei būsite nusipirkę ne tiesioginius, o atskirus skrydžius, dėl laiko pakeitimų galite nespėti persėsti į antrą skrydį.

– Kodėl daugelis bijo, nedrįsta keliauti savarankiškai? Ar tai yra per daug pavojinga?

– Nebūtinai pavojinga. Tiesiog ne visi moka ar nori patys organizuoti kelionę. Bet aš labai skatinu išbandyti savarankiškas keliones, nes jų metu gali gyventi, valgyti, bendrauti su žmonėmis skirtingose vietovėse, nebūti vienoje vietoje ir daug daugiau pamatyti. Mes bijome to, ko nepažįstame, o keliavimas į naują šalį ir yra kažkas nepažinta. Reiktų nugalėti tokią baimę kaip ir daugelį kitų baimių, kurios atsiranda mūsų gyvenime. Žinoma, yra tokių šalių, kuriose reiktų atsargiau elgtis, bet paprastai labai mažai lietuvių ten keliauja.

Robertas Pogorelis

– Kas lemia Jūsų kelionių geografiją? Kryptį renkatės pagal bilietų kainas?

– Man patinka medžioti pigius skrydžių bilietus. Aš tuo domiuosi nuo seno. Atsimenu, kai mokiausi Didžiojoje Britanijoje, tuo metu ten kūrėsi įvairios pigių skrydžių bendrovės. Lietuvoje dar niekas jų nežinojo. Pats iš Londono skrisdavau į Stokholmą, į Prahą, o iš ten traukiniais ar autobusais važiuodavau į Lietuvą. Pigių skrydžių rinka tuo metu dar tik augo, o Lietuvą ji pasiekė vėliau, kai tautiečiai pradėjo apie tai kalbėti ir domėtis. 


– Robertai, keliautojų knygų per paskutinius metus išleista tiek daug. Kuo Jūsų knyga skiriasi nuo kitų?

– Gera kelionių publicistika yra gana retas reiškinys. Aš nenoriu girtis, apie mano knygą turėtų spręsti skaitytojai. Daugelis lietuviškų kelionių knygų yra parašytos dienoraščio principu, o aš rašau apie nutikimus, prisimenu tas istorijas, kurios man pačiam buvo įspūdingiausios, ir stengiausi jas perteikti skaitytojui.

– Jūsų kelionės daugiausia yra savarankiškos, keliaujate vienas?

– Įvairiai. Turbūt smagiausia keliauti ne vienam, ypač jei randi žmogų, su kuriuo gerai jautiesi, turi panašių troškimų ir interesų. Esu keliavęs ir su draugų grupelėmis. Tuomet jau sunkiau suderinti interesus, bet jei tai išties geri draugai, kompromisai randami. 

Vienam keliauti taip pat yra įdomu, nes tokių kelionių metu sustiprėji. Jautiesi pats už save atsakingas, supranti, kad viskas priklauso nuo tavęs. Manau, sveika kartais pakeliauti vienam.

Visus keliautojo R. Pogorelio patarimus kaip medžioti pigius skrydžių bilietus ir pasakojimą apie Sirijoje išgyventą susišaudymą, žiūrėkite DELFI TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)