Kasmet dažnėjantys skrydžių vėlavimai ir daugiau laiko parduotuvėse praleidžiantys keleiviai ateityje verslų pajamas didins dar labiau, tačiau ar visi žinome ką iš tiesų verta pirkti „Duty free“?

Bemuičių parduotuvių idėja gimė tada, kai buvo suprasta, jog parduodant produktus iš šalies išvykstantiems asmenims, jų nereikia apmokestinti vietiniais mokesčiais, todėl prekėms gali būti pritaikomos mažesnės, nei rinkos kainos. Tiesa, nuo 1999 m. ši taisyklė galioja tik tiems, kurie savo kelionėmis kerta ES ekonominės zonos sieną.

Šis faktas itin dažnai prisimenamas „Brexito“ šalininkų stovykloje – Didžiajai Britanijai išstojus iš ES, britai, greičiausiai, galės vėl džiaugtis „Duty free“ malonumais. Iš kitos pusės, yra ko džiaugtis ir ES šalių piliečiams, kurių 3 val. vėluojantis skrydis į ar iš Londono nuo 2019 m. gali reikšti ne tik iki 600 eurų siekiančią skrydžio kompensaciją, bet ir daugiau laiko pasinaudoti mažomis prekių kainomis „Duty free“ parduotuvėse.

Gerų pasiūlymų paieškas neapmuitinamose parduotuvėse reikėtų pradėti nuo kelių lentynų: alkoholio, tabako ir grožio priemonių. Kaip praneša dienraštis „The Irish Times“, „Duty free“ parduotuvėse prabangiems gėrimams nuolaidos, dažniausiai, netaikomos, bet vidutinės klasės alkoholio prekės ženklus oro uostose rasite parduodamus net iki 50 proc. – 78 proc. pigiau. Taip pat pranešama ir apie perpus pigesnius tabako gaminius ir net iki 80 proc. mažesnes kvepalų kainas.

„Remiantis „Eurocontrol“ analize, 2040 m. iki 2 val. užsitęsiantys skrydžių vėlavimai pasitaikys net 7 kartus dažniau. Stabiliai didėjantys keleivių srautai ir bendras aviacijos profesionalų trūkumas per artimiausius 22 m. palies apie 470 tūkst. keleivių per dieną. Reaguodami į tokias prognozes oro uostai, oro linijos ir aviacijos organizacijos jau dabar ieško galimų sprendimų, tačiau, jei ir pavyks sumažinti oro uostuose įstrigsiančių keleivių skaičių, „Duty free“ parduotuvėms nusimato tikrai pelningi metai. Tarp keleivių išloš tie, kurie žinos ką ir kur pirkti“, – sako Marius Stonkus, skrydžių kompensavimo bendrovės „Skycop“ vadovas.

„Duty free“

Be mažesnės kainos „Duty free“ galite rasti ir unikalių, nestandartinių prekių. Anot PNPT, mažiau nei trečdalis pasaulio keliautojų mano, kad oro uostų parduotuvės turi išskirtinių produktų. Iš tiesų, tik čia galima rasti didesnės talpos, 50 ml ir 100 ml, kvepalų buteliukų, kelionėms pritaikytų kosmetikos priemonių ir rečiausių pasaulyje alkoholio produktų nestandartinėje, 1 l taroje.

Galiausiai, jei alkoholio, kosmetikos ir tabako gaminių patariama prisipirkti tiek, kiek norisi, yra viena kategorija prekių, kurios verčiau įsigyti dar prieš atvykstant į oro uostą – suvenyrų. Žinodami, kad oro uostas yra paskutinė galimybė, kai dar galime rasti šaldytuvo magnetuką, marškinėlius su miesto logotipu ar mielą dovanėlę draugui, parduotuvės nustato gan aukštas suvenyrų kainas, bet juk visi ir taip žinome, kad pasilikti dovanų pirkimą paskutinei minutei niekada nebuvo gera mintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)