Tuomet ir savijauta visos kelionės metu bus puiki, ir energijos užteks ilgam. Kokius užkandžius su savimi pasiimti į kelionę, kad išliktume sveiki ir energingi, pataria „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė, Vilniaus universiteto žygeivių klubo pirmininkas Lukas Matijošaitis ir mitybos specialistas, treneris Andrius Pauliukevičius.

Kokie užkandžiai pravers skrydžio metu?

Išsiruošus į kelionę lėktuvu, pasak Ingos Aukštuolytės, draudžiama į lėktuvo saloną su savimi neštis bet kokius geriamuosius skysčius. Išimtis taikoma, kai lėktuvu keliaujama su mažais vaikais ir kūdikiais, rašoma pranešime spaudai. Tuomet leidžiama su savimi turėti pieno buteliuką ir specialiai kūdikiams skirtą maistelį. Kadangi vanduo ar kiti gaivieji gėrimai keliaujant lėktuvu būtini, jų rekomenduojama įsigyti lėktuve arba, jau praėjus patikrą, oro uosto parduotuvėje.

Pasak I. Aukštuolytės, maistui tokie griežti apribojimai netaikomi, tad užkandžių galima įsidėti patiems arba jais pasirūpinti lėktuve. Nereikėtų rinktis riebaus, greitojo maisto ar saldumynų, nes lėktuve nėra galimybės pasivaikščioti, sėdima ilgą laiką, tad gali sutrikti virškinimas ar pradėti pykinti.

„Patogiausia su savimi turėti vaisių, daržovių, įvairių riešutų – maistinga, nesitepa ir greitai negenda. O jei keliaujate su vaikais ir mažiesiems skauda užgulusias ausytes, kai lėktuvas kyla ar leidžiasi, pravartu turėti ledinukų“, – patarė I. Aukštuolytė.

Žygis – išbandymas ne tik kojoms, bet ir skrandžiui

Lukas Matijošaitis, organizuojantis įvairius žygius pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis Lietuvoje bei žygius į kalnus Gruzijoje, teigia, kad energiją papildantys užkandžiai būtini, išsiruošus į žygį pėsčiomis.

Į daug jėgų reikalaujančią kelionę svarbu pasiruošti ne tik pasirūpinant tinkama apranga, avalyne, bet ir turėti bent 2 litrus vandens žmogui. Jei numatoma, kad žygis truks kelias dienas, ryte geriau neapsunkinti skrandžio ir pasigaminti lengvą košę. Visgi žygiuojant užkandžiauti norime kur kas dažniau, tad gali kilti pagunda prisivalgyti per daug arba ne itin sveiko maisto.

Kadangi sunaudojama daug energijos, pravartu turėti įvairių džiovintų vaisių ar riešutų, taip pat energinių batonėlių ar juodo šokolado. Šiuose užkandžiuose esantys angliavandeniai ir baltymai suteikia energijos ir sotumo jausmą, be to, yra sveikas pasirinkimas.

Kokio maisto vengti, o kokiu pasirūpinti išsiruošus į kelionę?

Andriaus Pauliukevičiaus teigimu, kad keliaujant išliktume sveiki ir energingi, visų pirma, reikėtų vengti cukraus – saldumynų, konditerinių ir baltos duonos gaminių bei transriebalų.

„Ruošiantis žygiui, į keliautojo kuprinę verta įsidėti konservuoto tuno, daržovių, pilno grūdo duonos, ryžių paplotėlių ir riešutų sviesto – tai bus ir skanus, ir maistingas užkandis, atstojantis saldumynus“,– pataria A. Pauliukevičius. Keliautojo kuprinėje vietos turėtų rasti ir riešutai. Juose esantys baltymai, angliavandeniai, monosotieji ir polinesotieji riebalai yra naudingi mūsų organizmui bei suteikia energijos ir sotumo jausmą.

Pasak mitybos specialisto, keliaujant su šeima automobiliu ar lėktuvu patogiausia su savimi turėti ne tik vaisių ar baltyminių batonėlių, kurie pravers sportuojantiems, bet ir namuose gamintų avižinių sausainių. „Mano žmona ruošiantis kelionei gamina avižinius sausainius. Tokie sausainiai yra sveikas užkandis, nes avižose esanti ląsteliena padeda išvengti vidurių užkietėjimo, kurį gali paskatinti ilga kelionė lėktuvu ar automobiliu“, – pabrėžė A. Pauliukevičius.

Pašnekovas dalijasi ir žmonos Ilkos Adams gaminamų sausainių receptu. A. Pauliukevičius pabrėžė, kad avižiniai sausainiai – mėgstamas ir dažnas užkandis ir jų namuose, ir kelionių metu. Juos gardinti galima ne tik šalavijų, moliūgų sėklomis, džiovintomis spanguolėmis, bet ir kitais mėgstamais džiovintais vaisiais.

Avižiniai sausainiai su sėklomis

Reikės:

200 g avižų
2 v. š. medaus arba rudojo cukraus
150 g viso grūdo kvietinių miltų
4 v. š. moliūgų sėklų
2 v. š. šalavijo sėklų
1 v. š. cinamono
1 a. š. kepimo sodos
½ a. š. kepimo miltelių
½ a. š. jūros druskos
200 ml obuolių tyrės
2 v. š. kokosų aliejaus
4 v. š. džiovintų spanguolių
2 vidutinio dydžio kiaušinių
1 v. š. vanilės ekstrakto

Gaminame:

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišome avižas, medų, miltus, sėklas, cinamoną, kepimo sodą, kepimo miltelius ir druską. Tuomet į mišinį įmaišome obuolių tyrę, kokosų aliejų, kiaušinius, vanilės ekstraktą. Beriame sausus ingredientus į skystus, kol masė taps visiškai vientisa. Tuomet į mišinį įmaišome spanguoles, moliūgų sėklas. Ant paruoštos kepimo skardos šaukštu iš tešlos suformuojame norimo dydžio sausainius. Kepame iš anksto įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių, kol sausainių kraštai šiek tiek paruduoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)