Atradimo, pažinimo, patirčių vedini vis drąsiau atsiduriame įdomiausiuose pasaulio kampeliuose. Išskirtinės, unikalios kryptys priverčia išeiti iš komforto zonos ir pažinti neįtikėtiną istorijos, kultūros, gamtos stebuklų lobyną, rašoma pranešime žiniasklaidai. Prisilietimas prie šalies per patirtį yra siekiamybė ne tik keliautojų, bet ir maršrutų sudarytojų.

Keliautojai iš jų taip pat sugrįžta su unikalia patirtimi – vieni susituokę pagal čionykščius papročius, antri nakvoję dykumose, treti vietiniame kaime kartu gaminę maistą, ketvirti jodinėję stepėje, penkti iš mažo lėktuvėlio bandė atspėti užšifruotus ženklus dykumoje.

Tokių patirčių yra begalės ir būtent jos keliautojams įsimena labiausiai, sako ir kelionių organizatoriaus „West Express“ Egzotinių ir grupių kelionių projektų vadovė Kristina Korsakaitė, išskirdama šių metų šalis ir patirtis jose: „Knygos neužtektų kiekvienai iš šių dešimties šalių aprašyti, tad sutalpinti į kelias eilutes visas patirtis ypatingai sudėtinga. Tokios įdomios, kontrastingos, įvairiaspalvių įspūdžių kupinos tai yra vietos!“.

Kazachstane – nakvokite jurtoje ir pasiklausykite dainuojančių kopų

Kazachstane patirčių nors vežimu vežk – tik vežimas turi būti vietinis. Pasiruoškite retam ir įspūdingam nuotykiui po vieną iš mažiausiai tyrinėtų Žemės vietovių! Joje ne tik įspūdingos tradicijos ir savita kultūra, bet ir unikalūs kraštovaizdžiai, kurių nerasite niekur kitur pasaulyje, mistikos kupini nacionaliniai parkai ir ežerai.

Keliaujant po Kazachstaną būtinai apsilankykite viename iš etnografinių kaimų, kur pamatysite etninę klajoklišką kazachų praeitį, atrasite tradicinius žaidimus, šokius, įvairius, kazachų šeimoms svarbius, ritualus. Ne tik paragaukite nacionalinių patiekalų, bet ir sudalyvaukite maisto gaminimo pamokoje – vietiniai su malonumu išmokys gaminti tradicinę kazachų tešlą Baursak. Jeigu jurtas matėte tik per televizorių, tai viešėdami Kazachstane nepraleiskite progos jose pernakvoti – liks neišdildomas potyris, kaip ir bendravimas su vietiniais kazachais.

Jeigu svajojate pamatyti Didįjį Kanjoną, bet JAV dar tik Jūsų planuose, čia galite rasti antrą pagal dydį pasaulyje po Didžiojo Kanjono – Šaryno kanjoną, esantį Šaryno nacionaliniame parke. Svarbiausiame Pilių slėnyje esantys uolienų stulpai sudaro įspūdingas, beveik žmogiškas figūras.

Jei esate grupės „The Beatles“ gerbėjas, čia rasite vienintelį NVS šalyse paminklą, skirtą šiai garsiajai grupei. O štai jeigu norite ne tik išgirsti, bet ir pamatyti unikalų vaizdą, būtinai nuvykite į didžiausią šalies nacionalinį parką Altynemele, kuriame jus neabejotinai užburs dainuojančios kopos, garsėjančios tuo, kad sausu oru smėlis skleidžia garsus, panašius į vargonų melodiją. Vis dar neaišku, kodėl šios kopos taip skamba.

Faktai:

Filipinuose – panardykite su rykliais

Jeigu turite dvi atostogų savaites ir norite jas praleisti salose, balto smėlio paplūdimiuose, tarp žydrų lagūnų, ryžių terasų, ugnikalnių, vietinių šypsenų, genčių amatų ir dirbinių, kraukitės lagaminus į Filipinus.

Viena įspūdingiausių patirčių – nardymas su bangininiais rykliais Sebu saloje esančiame Oslobo kaimelyje). Norint pamatyti ryklius, geriausia į Filipinus vykti lapkričio – birželio mėnesiais. Net iki 12 metrų ilgio užaugantys ir 20 tonų sveriantys bangininiai rykliai yra didžiausios pasaulio žuvys, tačiau žmonėms jie visiškai nepavojingi, nes minta planktonu ir smulkiomis krevetėmis. Prie banginininių ryklių galima priplaukti be jokios apsaugos. Norintys išvysti natūraliai plaukiojančius banginius, gali nuvykti į Luzono salą, Donsolo kaimelį.

Kas sieja šokolado, nardymo ir baltų paplūdimių mėgėjus? Ogi Boholis – Šokolado kalvų ir koralinių rifų karalystė. Šokolado kalvos iš tolo atrodo kaip triufeliai, spalvą keičiantys pagal metų laikus. Boholyje gyvena ir patys mažiausi pasaulio primatai – filipininiai ilgakulniai, kuriuos verta ne tik įamžinti savo telefone, bet ir susipažįstant su jais artimiau, nes būtent Boholis yra jų mylimiausia vieta pasaulyje.

Dar vienas stebuklas, įtrauktas į Naujausių septynių pasaulio gamtos stebuklų sąrašą yra viena ilgiausių požeminių upių pasaulyje, esanti Palavano saloje, besitęsianti net 8,2 km. Nepraleiskite progos patirti įdomių įspūdžių, plaukiant ja.

Romantikai traukia į El Nido miestelį ne tik dėl nuostabių paplūdimių, atmosferos, bet ir saulėlydžių. Čia jie pelnytai vadinami gražiausiais visame pasaulyje!

Faktai:

  • Švenčiamos katalikų, kiniečių ir musulmonų šventės. Kalėdų sezonas prasideda rugsėjį ir baigiasi per Tris Karalius.
  • Krepšinis yra populiariausias sportas
  • Filipiniečiams labai svarbi socialinė media – vietiniai masiškai naudojasi socialiniais tinklais. Daugiau nei 450 mln. žinučių Filipinuose nusiunčiama kiekvieną dieną.
  • Apie 80 proc. Filipinų gyventojų yra katalikai
  • Vienintelė Pietryčių Azijos valstybė, neturinti sausumos sienų su savo kaimynėmis


Naujojoje Zelandijoje – išgirskite maorių paslaptis

Naujoji Zelandija – viena paskutinių žmogaus atrastų teritorijų – laukinės gamtos kraštas, tapęs viena geidžiamiausių išskirtinio turizmo krypčių, kurioje tradicinė maorių kultūra persipina su šiuolaikiniu gyvenimu ir didmiesčio ritmu. Vieni šią šalį žino dėl regbio, kiti dėl maorių meno ir kultūros, vyno specialistai gali valandomis pasakoti apie skirtingų „Sauvignon blanc“ vynuogių vyno skonį.

Viena iš įdomių patirčių Naujoje Zelandijoje – apsilankymas unikaliame maorių kaime, pažintis su maorių kultūros ištakomis, dalyvavimas nacionaliniame maorių kultūros vakare ir tradicinėje Hangi vakarienėje. O štai su pasivaikščiojimas su maoriais kartu po mišką, kur jie supažindins su protėvių virtuve, gardinama uogomis, paparčiais ir laukiniais šparagais ir kuriuos vėliau patieks kaip garnyrą prie elnienos kepsnio, gali būti Jūsų atradimas Naujosios Zelandijos magija išties dosni. Vietos gyventojai didžiuojasi, kad čia nėra nei gyvačių, nei vorų, nei jokių žinomų plėšrūnų.

Faktai

  • Pirma šalis pasaulyje, išvystanti saulėtekį
  • Labai daug vulkanų
  • Skaidriausi vandens telkiniai
  • Labai daug avių – maždaug 40 mln. Vienam žmogui tenka apie 10 avių
  • Gamina sūrį ir sviestą. Vienas žmogus per metus suvartoja 100 kg sviesto ir 65 kg sūrio
Naujoji Zelandija


Peru įminkite niekam neįmenamą piešinių reikšmės mįslę

Istorijos ir kultūros gerbėjams Peru pristatinėti nereikia. Turbūt nė viena šalis neturi tiek archeologijos objektų, kiek Peru. Apsilankymas šioje šalyje – tai ne tik kelionė į senovės civilizacijos ištakas, bet ir savęs pažinimo pradžia. Stiprios energetikos vietos nuo senų laikų vilioja keliautojus ir suteikia su niekuo nepalyginamą atradimų ir potyrių žavesį.

Įsižiūrėkite – už garsiausio archeologijos objekto – inkų miesto Maču Pikču stūksanti kalnų grupė primena gulinčio indėno profilį. Kad pajustumėte ne turistų pulkus, o tikrąją vietos dvasią, atvykite į Maču Pikču kaip įmanoma anksčiau. Pasinaudokite galimybe įkopti į vieną iš šalia esančių kalnų – Vaina Pikču arba Maču Pikču. Iš jų atsiveria toks nuostabus vaizdas į Maču Pikču teritoriją!

Jei jau lankysitės Peru, pabandykite išsiaiškinti vieną nepaaiškinamų stebuklų – Parakaso kandeliabrą – milžinišką 120 m aukščio žvakidę primenančią figūrą, kurios mistinės kilmės niekas negali nustatyti. Paslapčių mėgėjams galima dar viena atrakcija – nuvykite į Naską ir mažu lėktuvėliu pakilkite virš paslaptingųjų Naskos piešinių, atsiradusių daugiau kaip prieš 2 tūkst. metų. Milžiniškos augalų ir gyvūnų dykumą išraižiusios figūros iki šiol yra daugybės neįmintų mįslių šaltinis. Vieni teigia, kad tai astronominis kalendorius, kiti – kad tai ženklai Naskos dievams, tikintis sulaukti lietaus.

Faktai:

  • Lotynų Amerikos kulinarijos širdis
  • Makču Pikču – populiariausia turistų vieta, vienas iš 7 pasaulio stebuklų
  • Atrasti pomidorai, o šalis dar vadinama bulvių namais. Auginama per 3000 skirtingų bulvių rūšių
  • Tradicinis patiekalas – jūros kiaulytė
  • Amazonė užima 60 proc. Peru teritorijos
  • Negalima naudotis Facebook, Twiter, Instagram
  • Net 23 UNESCO saugomi paveldo objektai


Bali saloje pasiduokite emocijoms

Apie Bali kuriami filmai, rašomos knygos, ji yra viena labiausiai fotografuojamų salų Azijoje. Vieni atvyksta gaudyti bangų banglente, kiti vedini savęs paieškų, dar kiti – įstabios kultūros, dar kiti tiesiog pakeliauti, pailsėti. Vieni lieka čia su visam, kiti sugrįžta kasmet, dar kiti – daugiau niekada.

Daugybė žmonių – daugybė istorijų ir patirčių. Šiandien populiari ir madinga sala apipinta daugybe legendų, tad siūlymas atrasti savo patirtis – visų pirma patiems nuvykti, pamatyti, pajausti ir suprasti, ar ši atogrąžų sala yra Jūsų sala, suviliojusi ne vieną ne tik kultūra bei savo atmosfera bei aura, bet ir balto ir tamsaus vulkaninio smėlio paplūdimiais, ryžių terasomis, plytinčiomis tarp ugnikalnių, kalnais, kriokliais, vešliomis džiunglėmis ar nesuskaičiuojamomis šventyklomis.

Kultūra Bali labai svarbi, tą pajusite tik atvykę į meno ir kultūros miestą Ubudą – miestą, apsuptą ryžių terasų. Mieste verta praleisti daugiau laiko ne tik dėl tradicijų pažinimo, šventyklų, bet ir įstabių apylinkių. Nei vienas iš Bali negrįžta be nuotraukos prie įspūdingos šventyklos Tanah Lot. Jei išverstume pažodžiui, jos pavadinimas reiškia „Žemė jūroje“.

Neišvykite ir Jūs, neįmažinę šio kultūrinio Bali simbolio. Beje, ten yra ir šauni vieta stebėti saulėlydį. Be gausybės šventyklų ir žinomų vietų, esant galimybei aplankykite autentikos kupiną Penglipurano kaimelį, kuriame atsidūręs jautiesi lyg grįžęs daugybę amžių atgal. Tokių unikalių kaimelių Balio saloje yra tik du.

Bali sala yra magiška vieta, kupina daugybės įdomių kampelių, kuriuos kasmet atranda vis daugiau turistų, bet į kurią bent kartą gyvenime būtina nuvykti!

Faktai:

  • Dauguma baliniečių kalba trimis kalbomis
  • Kūdikiai yra nešiojami ant rankų pirmus tris mėnesius, nenuleidžiant jų ant žemės
  • Garsi tarp banglenčių sporto mėgėjų
  • 2018 metais apsilankė beveik 16 mln turistų, o 2019 – jau daugiau nei 20 mln.
  • Ypatingai daug šventyklų, švenčių, festivalių
Balis


Ugandoje ir Ruandoje susipažinkite su kalnų gorilomis ir auksinėmis beždžionėmis

Šios dvi egzotinės šalys ir patirtys jose įsimins visam gyvenimui. Pamirškite istorinius paveldus, architektūros ar kitus kultūros stebuklus ir pasinerkite į gyvūnų pasaulį. Pasiimkite geriausią aparatūrą, kokią tik turite, nes ten Jūsų lauks kvapą gniaužiančios laukinių gyvūnų fotomedžioklės!

Pasirinkdami savo kelionės kryptimi šias šalis, tikėkitės nuostabių pažinčių su gorilomis ir auksinėmis beždžionėmis! Unikalioje vietoje tyrinėti šiuos gyvūnus yra neįkainuojamas įspūdis. Gyvūnų safaris yra tai, dėl ko važiuojama į šias šalis, aišku, nepamirštant vietinių kultūros – nuvykite į tva pigmėjų ir aplankykite seniausią tautą Afrikos didžiųjų ežerų regione – gyvenvietę, kur sužinosite apie jų gyvenimo būdą, pabendrausite su vietiniais gyventojais.

Karalienės Elžbietos nacionalinis parkas yra toks įspūdingas, kad įspūdžiams ir patirtims susidėlioti prireiks ne vienos dienos. Čia gyvena daugybė laukinių gyvūnų: afrikiniai buivolai, hipopotamai, Nilo krokodilai, afrikiniai drambliai, leopardai, liūtai, šimpanzės, daugiau nei 500 rūšių paukščiai. Jeigu norite pamatyti įvairių anksti prabundančių laukinių gyvūnų, kol jie dar negrįžta į savo slėptuves saulei tekant, reiktų atsikelti labai anksti ir vykti į fotomedžioklę Kasenye regione – čia į Jūsų kadrus paklius liūtai, drambliai, buivolai, pelkiniai ožiai ir kiti gyvūnai.

Plaukiant Kazingos kanalu pamatysite krokodilus, driežus, paukščius, hipopotamus ir kitus laukinius gyvūnus. Šimpanzių gerbėjai vyksta į Kibalės nacionalinį parką, kur jas galima stebėti iš arti. Tokia patirtis yra unikali, įspūdinga, nepakartojama ir verta kiekvienos Jūsų atostogos dienos.

Uganda. Faktai:

  • Dviračiai yra pagrindinė transporto priemonė
  • Yra viena iš mažiausių bažnyčių pasaulyje
  • 11 proc. pasaulio paukščių populiacijos
  • 6.8 proc. viso pasaulio drugelių rūšių
  • Kalbama virš 30 kalbų

Ruanda. Faktai:

  • Uždrausti plastikiniai maišeliai
  • Gera infrastruktūra
  • Daugiausiai pasaulyje kalnų gorilų
  • Paskutinį kiekvieno mėnesio šeštadienį nuo 8 iki 11 val. ryto ruandiečiai eina į talką, kurios pobūdį nusprendžiamas pagal poreikį.


Kuboje gyvenkite hipiškos Havanos ritmu

Kubą per metus aplanko maždaug penki milijonai užsienio turistų. Havanoje, kur nusileidžia didžioji dalis turistų vyksta ypatingai daug kultūrinių renginių, koncertų, gyvų pasirodymų, meno parodų, spektaklių ir pan. Havanos senamiestis ne veltui įtrauktas į UNESCO saugomų paveldų sąrašą, tai yra vienas iš pasaulio kultūros centrų. O kubiečiai – tai pats tikriausias, ugningas afrikiečių, ispanų, prancūzų ir kinų tautybių mišinys, kuris atsispindi visur – jų kraujyje, dainose, šokiuose, gyvenimo būde, kultūroje ir tradicijose.

Verta užsukti ir į Santą Klarą bei stabtelti prie Che Guevaros memorialo. Vienos ryškiausių XX a. asmenybių atvaizdas tapo Vakarų populiariosios kultūros fetišu, o pats revoliucionierius – maištaujančio jaunimo simboliu.

Kuba be cigarų neįsivaizduojama! Vinjaleso slėnis garsėja geriausiu pasaulyje tabaku. Būtinai užsukite į vietas, kuriose paprasti kubiečiai augina tabaką, jie su malonumu jus ne tik pavaišins, bet ir papasakos apie vietinių gyvenimo būdą.

Dievinantiems rožinius flamingus – Sapatos slėnis, krokodilų mylėtojams – Gvamos ferma, kur gyvena šimtai krokodilų.

Faktai

  • Daugiau nei 250 paplūdimių
  • 9 vietos UNESCO saugomo paveldo sąraše
  • Susipynusios ispanų, aborigenų, afrikiečių ir Karibų virtuvės
  • Negalima pardavinėti kokakolos
  • Populiarūs dviračių taksi
Havana


Gruzijoje su vietiniais pavaikščiokite po kalnus

Jeigu dar neteko pabuvoti Gruzijoje – šie metai puikiai tam tiks. Trumpas skrydis ir Jūs beveik savoje šalyje. Lietuvos ir Gruzijos žmonės myli, palaiko ir nuoširdžiai priima vieni kitus kaip garbingiausius svečius. Tai pajusite vos nusileidę viename iš Gruzijos oro uostų. Gruzinai dievina lietuvius. Tai yra faktas, o kai yra toks faktas, nuostabu keliauti po šalį.

Gruzija garsėja maistu, vynu, įspūdingomis snieguotų kalnų ir nuostabių slėnių panoramomis, kultūra, tradicijomis, šokiais, dainomis, be abejo, savo svetingumu ir dar daugeliu dalykų, kuriuos būtina pamatyti ir pajausti. Tbilisis yra ne tik spalvingas, gyvas, kultūrinis Gruzijos centras, bet ir viena iš nedaugelio vietų pasaulyje, kur galima pamatyti sinagogą, mečetę ir krikščionių bažnyčią greta vieną kitos.

Dauguma keliautojų Kazbegį apibūdina kaip vieną didžiausių Gruzijos traukos objektų – čia ant didelės kalvos esanti Gergeti Šv. Trejybės bažnyčia traukte traukia turistus ir gražių panoramų mėgėjus – nuo bažnyčios atsiveria nuostabūs snieguotų Kaukazo viršūnių vaizdai.

Viena iš įdomesnių patirčių – vakarienė vietinių namuose, skanaujant vietinį vyną, ragaujant gruzinišką duoną ir kalbant apie Gruzijos ir Lietuvos draugystę. Norintys išraiškingų patirčių – būtinai nueikite į gruzinų dainų ir šokių pasirodymus, kur šokis su kardais vainikuos įspūdingą vakarą.

Faktai

  • Viena pirmųjų šalių pasaulyje kurioje prasidėjo vyndarystė (prieš 8000 m.)
  • Gruzinų kalba yra tarp 14 unikaliausių kalbų pasaulyje
  • 12 skirtingų klimato zonų
  • Aukščiausias Europoje kalnų miestelis - 2.3 km. Bochorna ir kiek žemiau esantis Ušgulis
  • Gyvena viena seniausių žydų bendruomenių pasaulyje
  • Viena iš neatrastų slidinėjimo iš malūnsparnio krypčių
Įspūdingas Kaukazo kalnynas


Aliaskoje sulaukite Šiaurės pašvaistės ir stebėkite banginius

Norintys pamatyti tikrąją Aliaską, važiuokite į atokesnius miestelius ir į nuošaliausias valstijos vietas. Čia kiekvienas turi unikalią galimybę stebėti žmogaus nepaliestą Aliaskos gamtą ir pamatyti daugybę laukinių gyvūnų. Štai netoli Gustavus yra sala, kurioje yra didžiausia grizlių koncentracija pasaulyje.
Viena įdomiausių pramogų Aliaskoje yra dalyvauti banginių stebėjimo turuose. O tikriems žvejams žvejyba Aliaskoje gali tapti pačia įdomiausia iki šiol turėta patirtimi.

Šiaurės pašvaistė yra vienas įspūdingiausių vaizdų Aliaskoje – pamatyti šį gamtos stebuklą pasiseka ne kiekvienam, bet išlaukti tokio stulbinančio horizonto verta!

Sraigtasparniu skriskite virš sniegu nuklotų ledynų, sėskite į Aliaskos haskių šunimis pakinkytas roges ir leiskitės į kelionę ledynais. Kitur galite plaukioti kanoja ar leistis plaustais upe, stebėti laukinę gyvūniją, susipažinti su aukso Aliaskoje istorija, tyrinėti rudąsias meškas ir jų jauniklius!

Kiekviena Aliaskos vietovė neįprasta – o Jūsų patirtis Aliaskoje - unikalūs, civilizacijos nepaliesti ir kvapą gniaužiantys gamtos stebuklai!

Faktai:

  • 3000 upių ir mln ežerų
  • 100 000 ledynų, užimančių 5 proc. visos teritorijos
  • Vienai meškai tenka 21 žmogus
  • 100 vulkanų
  • Didžiulė lašišų populiacija
  • Banginiai, atplaukę iš Havajų, čia poruojasi, vėliau grįžta atgal (atstumas apie 6000 km.)
  • Haski šunys gali bėgti 50 km/val.


„Kurią šalį bepasirinktumėte šiais metais, joje slypės tik Jūsų patirtys, unikalūs įspūdžiai ir prisiminimai. Geriausia, kas gali įvykti – tai galėti keliauti. O prieš keliaujant – pasiruošti kelionei, kad ji būtų dar įdomesnė. Palikti vietos spontaniškumui, atradimams ir naujiems potyriams tiesiog privaloma! Gražių kelionių, vertingų patirčių ir naujų atradimų!”, - linki K. Korskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)