Kiekvieno vaistinėlės turinys – individualus

Kaip pastebi „Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė, šiltuoju metų sezonu keliautojams didžiausią pavojų kelia saulė ir aukšta oro temperatūra – dažniausiai žmonės kreipiasi dėl perkaitimo, nudegimų, saulės smūgio ar dehidratacijos. Tačiau net ir įvertinus sezoninius pavojus, kiekvieno vaistinėlės turinys – gana individualus.

„Pirmiausia kiekvienas keliautojas turi pasiimti reikiamą kiekį gydytojo paskirtų vaistų lėtinėms ligoms gydyti. O likęs vaistinėlės turinys priklauso nuo to, į kokį pasaulio kampelį vykstate. Kartais būtina pasiskiepyti nuo tam tikrų ligų ar vartoti vaistus nuo maliarijos. Kartais gydytojas paskiria pasiimti antibiotikų, jeigu gresia susirgti bakterine infekcija“, – kalba specialistė.

Kad vaistams nuo visų negandų neprireiktų atskiro lagamino, derėtų gerai apgalvoti ir pasitarti su vaistininku, ko galėtų reikėti kelionėje – juk kiekvienas žmogus labai individualus, turi savo silpnąsias vietas, skirtingą imunitetą, todėl ir vaistų gali prireikti skirtingų.

„Visiems keliautojams rekomenduojame vaistinėlėje turėti vaistų virškinamajam traktui, vaistų nuo skausmo, karščiavimo, uždegimo ir peršalimo. Taip pat reikėtų pasirūpinti vaistais nuo alergijos ir apsauginėmis priemonėmis nuo saulės bei geliančių vabzdžių. Ir, žinoma, nepamiršti pirmosios pagalbos priemonių – pleistrų žaizdelėms, antiseptinio skysčio ir servetėlių“, – vardija E.Ramaškienė.

Nepamirškite informacinio lapelio

Keliaujant su vaikais šis vaistų sąrašas kiek pailgėja – svarbu pasiimti vaistų nuo karščiavimo, viduriavimo ir apsinuodijimo, skirtų vaikams. Taip pat reiktų pasiimti probiotikų ir elektrolitų, nes pasireiškus vėmimui ir viduriavimui, vaikus labai greitai gali ištikti dehidratacija. Tiesa, vaistinės specialistė primena, kad jei vaikas viduriuoja ir pakyla jo kūno temperatūra, tai gali išduoti infekcinį žarnyno susirgimą, o tuomet būtina skubiai kreiptis į vietinį gydytoją ir neužsiimti savigyda.

„Kad būtų patogiau, rekomenduojama vaistus imti mažomis pakuotėmis, nepamirštant kartu įsidėti ir informacinio lapelio. Jis reikalingas ne tik norint nesupainioti skirtingų medikamentų, bet ir patikroje oro uoste. Keliaujant į užsienį, receptiniams vaistams būtina pasiimti ir receptų kopijas. Galiausiai, vaistų reikia vežtis tik savo reikmėms, nes kai kurios šalys griežtai riboja vaistų įvežimą“, – pataria „Eurovaistinės“ specialistė.

E. Ramaškienė taip pat įspėja, kad neužtenka vien kruopščiai susidėti vaistinėlę – vaistus reikia mokėti tinkamai laikyti. Įprastai jie laikomi iki 25 laipsnių kambario temperatūroje, tamsioje vietoje, tačiau visada reikia atidžiai perskaityti, kokias laikymo sąlygas nurodo gamintojas.

Pavasarį renkasi trumpesnes atostogas

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Asmens ir civilinės atsakomybės draudimo skyriaus vadovė Aušra Jusė pastebi, kad dėl kelionių draudimo trumpoms pavasario atostogoms kasmet kreipiamasi vis dažniau – šiuo laikotarpiu klientų skaičius išauga iki 15 proc. Be to, matyti, kad vis daugiau šeimų poilsiauti vyksta drauge su mažiausiais.

Vaistai kelionėje

A. Jusės teigimu, pavasarį lietuviai dažniausiai planuoja trumpesnes – 3–5 dienų – keliones, o tarp populiariausių krypčių vyrauja tokie miestai kaip Paryžius, Roma, Madridas ir Praha. Šiomis kryptimis iš Lietuvos vykdomi tiesioginiai, neilgi skrydžiai, kurie itin priimtini keliaujantiems su vaikais.

„Dažnas lietuvis atėjus pavasariui save palepina savotiška ilgesnių vasaros atostogų repeticija. Tam pasirenkamos trumpesnės ir mažesnio biudžeto reikalaujančios kelionės į artimesnius kraštus. Tiesa, Egiptas, Turkijos kurortai ir Graikijos salos taip pat neužleidžia lyderio pozicijų – juk būtent čia gali pailsėti ne tik tėvai, tačiau ir vandens pramogų išsiilgę vaikai“, – sako A. Jusė.

Daugiau nei 40 proc. visų nelaimingų atsitikimų pasitaiko vyrams, o moterų ir vaikų patirtos traumos ar ligos pagal kelionių draudimo išmokas pasiskirsto labai panašiai

Pavojai neaplenkia ir poilsinėse kelionėse

Vis tik kartais nutinka ir taip, kad kelionė neapsieina be nesklandumų. Statistika rodo, kad į draudikus keliauninkai dažniausiai kreipiasi dėl traumų. Draudikų atstovės teigimu, pavojai neaplenkia net pasirinkusių poilsines atostogas viešbutyje.

„Keliaudami lietuviai stengiasi pamatyti kuo daugiau, todėl neretai pavargsta, paslysta, nukrenta nuo įvairiausių paaukštinimų, laiptų, platformų ar uolų. Dažniausiai patiriamos traumos – raiščių patempimai ir kaulų lūžiai, nuo kurių neapsaugoti ir vietoje nenustygstantys mažieji turistai. Taip pat keliautojai dažnai nukenčia nuo nudegimų ir apsinuodijimų maistu – ypač pasirinkę poilsines atostogas šiltuosiuose kraštuose“, – pasakoja A. Jusė.

Anot draudimo ekspertės, kelionių metu dažniau nukenčia vyrai, nes jie renkasi aktyvesnes laisvalaikio pramogas. Daugiau nei 40 proc. visų nelaimingų atsitikimų pasitaiko vyrams, o moterų ir vaikų patirtos traumos ar ligos pagal kelionių draudimo išmokas pasiskirsto labai panašiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)