„Telegraph Travel“ išanalizavo daugybę tyrimų, nagrinėjančių šią temą, ir sudarė sąrašą vietų pagal keleivių prioritetus.

Jei jums svarbiausia saugumas

Oro linijos ir lėktuvų gamintojai tvirtina, kad visos vietos lėktuve yra vienodai saugios. Vis dėlto leidinyje „Popular Mechanics“ teigiama, kai kurios vietos yra saugesnės už kitas. 2007 m. leidinio atliktame tyrime buvo išsiaiškinta, kad keleiviams, sėdintiems arčiau lėktuvo uodegos, tikimybė išsigelbėti katastrofos atveju yra 40 proc. didesnė nei tiems, kurie sėdi priekinėse eilėse.

Išvada: jei jums rūpi saugumas, sėskitės kiek įmanoma toliau nuo lėktuvo priekio.

Jei norite kuo greičiau išlipti

Keliaujate savaitgaliui į Europos miestą tik su rankiniu bagažu, kurį pasidėjote virš sėdynės esančioje lentynoje. Norite kuo geriau išnaudoti laiką atvykę į vietą ir kuo mažiau laiko praleisti lėktuve.

Išvada: jums geriausia sėstis lėktuvo priekyje kairėje – toje pusėje, kur išėjimas, nes pro čia visi ir išlipa iš lėktuvo.

Jei norite miegoti

Nelengva miegoti 10 kilometrų aukštyje, nes atsiranda daugybė trukdžių: variklių gaudimas, į tualetą vaikštantys keleiviai, nepatogi kėdė. Tačiau kai kurios vietos lėktuve labiau pritaikytos miegui. Pavyzdžiui, jei sėdėsite prie lango, galėsite jį uždengti ir atremti į jį galvą, be to, jūsų nežadins keleiviai, einantys į tualetą.

Išvada: šiuo atveju patariama sėsti prie lango lėktuvo priekyje, kur paprastai būna tyliau.

Jei jums svarbu maistas

Pasak profesoriaus Charleso Spence‘o, parašiusio knygą „Gastrophysics: The New Science of Eating“, lėktuvo maistas skanesnis kai sėdi lėktuvo priekyje, nes čia tyliau ir ore daugiau drėgmės. „Per sausas oras ir gaudžiantys varikliai trukdo pajusto maisto ir gėrimų skonį ir kvapą“, – sakė jis leidiniui „Telegraph Travel“.

Išvada: jei norite lėktuve mėgautis maistu, sėskite kuo arčiau pilotų kabinos. Dažniausiai šioje vietoje sėdintys keleiviai aptarnaujami greičiau nei kiti.

Jei jums nepatinka turbulencija

Turbulencijos metu be abejo kratosi visas lėktuvas, bet ekspertai teigia, kad kai kuriose lėktuvo vietose lingavimas ir kratymas juntamas ne taip intensyviai.

Išvada: sėskite lėktuvo priekyje, prie sparnų, nes turbulencijos metu jie padeda lėktuvui atgauti pusiausvyrą.

Jei norite turėti daugiau vietos kojoms

Vietos eilėse prie išėjimo ir prie pertvaros turi daugiau erdvės kojoms nei kitos. Tačiau šios vietos yra labai paklausios ir turi papildomų išlygų: pavyzdžiui, keleiviai, sėdintys prie išėjimo, susidarius nepaprastajai padėčiai privalo padėti evakuoti kitus keleivius. Kai kurios oro linijos papildomai apmokestina vietas, kurios turi daugiau erdvės kojoms.

Išvada: jums labiausiai rekomenduojama vieta prie pertvaros, idealiu atveju viduryje, kad kiti keleiviai neturėtų perlipti per jus pakeliui į tualetą. O štai prie praėjimo sėstis nereikėtų.

Jei keliaujate su vaikais

Keliavimas su vaikais, ypač su mažais, yra sunkiai nuspėjamas dalykas. Niekada nežinai, kaip jie elgsis: ar verks, ar bus per daug susijaudinę, ar kietai miegos, o gal dažnai prašysis į tualetą ir reikės juos lydėti? Gali pasitaikyti ir visi keturi scenarijai, ypač jei kelionė ilgesnė.

Išvada: Sėskitės prie pertvaros, nes čia daugiau vietos, be to, visai šalia tualetas.

Jei norite išsitiesti

Lėktuvuose neretai lieka laisvų vietų, ir yra tikimybė, kad jūs sėdėsite šalia vienos iš jų.
Jei jūsų oro linijos nepakeitė įregistravimo personalo kompiuteriais, paklauskite darbuotojo, ar visas lėktuvas užpildytas. Jei neužpildytas, mandagiai paprašykite pasodinti jus šalia neužimtos vietos.

Jei registracija vyksta internetu, registruokitės vėlai ir prieš atsispausdindami įlaipinimo kortelę pasirinkite savo vietą patys, ne automatiškai. Tačiau turėkite omenyje, kad taip galite ilgiau užtrukti praeidami patikrą, o išskirtiniais atvejais net galite pavėluoti į lėktuvą.

Jei skrendate su kompanionu, pasistenkite užsisakyti vietą prie lango ir prie praėjimo. Dažnai pasitaiko, kad vidurinė vieta lieka tuščia, nes keleiviai, kurie keliauja vieni, labiausiai jos nemėgsta.

Atsipalaiduokite ir mėgaukitės skrydžiu.

Parengta pagal užsienio spaudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)