Kaip rašoma pranešime spaudai, visų pirma, turizmo teisės ekspertas pataria pasirūpinti kelionės sveikatos draudimu, kadangi važiuojant slidinėti į kalnus rizika susižeisti padidėja: „Visiems keliautojams privalu Valstybinėse ligonių kasose užsisakyti Europos sveikatos draudimo kortelę, kuri suteiks teisę į nemokamą būtinąją pagalbą visose Europos Sąjungos šalyse bei Lichtenšteine, Islandijoje bei Norvegijoje.“

Tačiau čia advokatas atkreipia dėmesį ir į tai, jog vien šios kortelės neužtenka – atostogaujantiems kalnuose patariama įsigyti ir privatų draudimą, kadangi Europos sveikatos draudimo kortelė neapima visų draudiminių įvykių. „Na, pavyzdžiui sraigtasparnio išlaidos. To kalnuose gali prireikti, o turima kortelė nepadengs jo išlaidų. Tad kartais nežinojimas gali pridaryti nemenkų rūpesčių ir išlaidų“, – įspėja E. Rusinas. Apskritai, kelionių ekspertas siūlo atkreipti dėmesį prieš įsigijant draudimą, kokie įvykiai yra draudiminiai, o kokie ne. Ar draudimas galioja susižalojus kalnuose užsiimamt ekstremaliu sportu? Ar į jį įeina civilinė atsakomybė – tarkime sužalojus ne tik save, bet ir kitą, ar sugadinus kitų asmenų inventorių.

Tokių kelionių metu, kai vykstama kartu su specialia slidinėjimo įranga – slidėmis, snieglente ar panašiai. Svarbu apsaugoti ir ją, o jei netyčia kelionės metu ji dingsta žinoti – ką daryti, jog šis nemalonumas kainuotų kuo mažiau. „Su specialia įranga, kaip ir su bagažu, ES Reglamentas nusako, jog atvykus į įvykio vietą – oro uostą ar kitą galutinį tašką, keleivis, praradęs savo bet kokį bagažą turi nedelsiant užpildyti specialią formą ir apie tai pranešti vežėjui. Čia labai svarbu – jokiu būdu neišvykti iš vietos neužpildžius pretenzijos, kadangi kitu atveju kompensacija jums gali būti nesuteikta“, – pasakoja kelionių advokatas.

Oro vežėjo atsakomybė dėl bagažo vėlavimo, dingimo ar sugadinimo neviršija 1131 Specialiųjų skolinimosi teisių. Tai Tarptautinio valiutos fondo valiutinis vienetas, kurio kursas šiek tiek didesnis kaip euro (~1320 EUR). Todėl oro vežėjas privalo kompensuoti keleivių patirtas išlaidas, susidariusias dėl būtinų daiktų įsigijimo, kuomet dingo bagažas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)