Tiesiog neįtikėtina, kas galėjo pagalvoti, kad ateis tokie laikai, kai lietuviai masiškai pradės keliauti į Maldyvus. Ne į Turkiją, ne į Egiptą, o į vieną prabangiausių pasaulio vietų, kur iki šiol dažniausiai ilsėtis vykdavo medaus mėnesį švenčiančios porelės arba pasiturintys ponai. Vis tik koronavirusas pakeitė nusistovėjusius standartus, turtuolius Maldyvuose pakeitė paprasti, ekonominiai turistai.

Iki spalio mėnesio Maldyvuose galiojo griežtas karantinas, buvo nepriimami turistai, o jiems pritaikytos salos tiesiog užsidarė. Tačiau nuo lapkričio į šią Indijos vandenyno skalaujamą salų valstybę vėl pasipylė šilto klimato ieškantys atvykėliai. Kaip sako vietiniai, kiekvieną mėnesį turistų vis daugiau ir daugiau. O vasaris apskritai tapo rekordiniu – tiek žmonių šioje šalyje dar niekada nebuvo. Maldyvus pasirinko tie, kas pabijojo arba negalėjo išvykti į tradicines, paprastesnes atostogų vietas. Daug kas nepaprasto grožio salų šalį pasirinko vietoj slidinėjimo, vietoj išvykos į didžiuosius Europos miestus, vietoj kelionių į kitus, pigesnius Azijos kraštus. Daug kam šią žiemą ši šalis atstoja Tailandą, Malaiziją, Indoneziją ir pan.

Toks Maldyvų populiarumas visai nereiškia, kad šioje šalyje nėra koronaviruso. Jis ir toliau cirkuliuoja tarp žmonių, tačiau pagrinde sostinėje Malėje, o ne turistinėse vietose. Todėl į Malę atostogautojai papulti negali, ji atskirsta nuo turizmo, net ir patys vietiniai gyventojai į sostinę kada užsinorėję nepapuls. Jeigu buvai Malėje – tau galios keturiolikos dienų saviizoliacija. Visi to vengia, todėl į sostinės pusę neplaukia.

Vasario 3 dienos duomenimis, savaitinis užsikrėtimų COVID-19 virusu vidurkis yra 127 atvejai. Nors skamba neįspūdingai, reikia turėti omenyje, kad šalis nedidelė, 203-ose gyvenamose salose gyvena viso labo 503 tūkstančiai žmonių, panašiai kaip Vilniuje. Kad statistiniai skaičiai nedidėtų Maldyvų valdžia yra įvedusi griežtą atvykstančiųjų kontrolę. Kiekvienas turistas turi pateikti neigiamą koronaviruso testo rezultatą. Negana to, išvykdamas, prieš skrydį ir vėl turi pasidaryti testą, tarsi kaip įrodymą, kad atostogų metu salose neužsikrėtė. Tie, kurių testo rezultatas būna teigiamas – Maldyvuose pasilieka ilgiau, būna apgyvendinami specialiuose, saviizoliacijai skirtuose viešbučiuose. Už nakvynę juose žmonės turi susimokėti patys, savo lėšomis. Tai kainuoja apie 50-60 eurų už vieną parą.

Koronavirusas smarkiai atpigino prabangiųjų Maldyvų kainas. Dauguma kurortinių salų viešbučių, anksčiau kainavusių gerokai virš tūkstančio eurų už vieną naktį – kainas sumažino 20 ar net 50 procentų. Tiesa, tai labiau jautėsi lapkričio-gruodžio mėnesiais, o dabar jos jau vėl pradėjo kilti. Natūralu, didėja paklausa, verslininkai nesnaudžia, stengiasi naudotis padėtimi. Nors iki 2020-ųjų metų pradžioje cirkuliavusių kainų, dar tikrai neužaugo, ir tikriausiai artimiausiu laiku neužaugs.

Nakvynę Maldyvuose dabar galima rasti nuo 50-60 eurų už naktį iki daug didesnių sumų. Vidutiniškai, turistai iš Lietuvos ir kitų mūsų regiono valstybių moka apie 100-200 eurų už naktį. Kaip Maldyvams – tai gana pigu.

Kaip pastebi užsienio šalių žurnalistai, rašantys apie Maldyvus, šiai šaliai norint pritraukti turistų – daug stengtis nereikėjo. Pirmiausiai čia ėmė vykti turtingi, žinomi, daug dėmesio žiniasklaidoje sulaukiantys asmenys. Dainininkai, aktoriai, verslininkai. Dalindamiesi savo atostogų akimirkomis – jie natūraliai padarė Maldyvams didelę paslaugą, parodė pasauliui, kad ši šalis atvira, kad į ją galima vykti ir atostogauti taip, kaip buvome įpratę anksčiau.

Panašiai Maldyvai pastaruoju metu išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Į egzotiškas salas suplūdo keliasdešimt mūsų šalies žvaigždžių ir žvaigždučių, kurios jau gerą mėnesį kasdien dalinasi savo atostoginiais vaizdeliais. Nemokama šalies reklama suveikė – kiekvieną dieną tarptautiniame Malės oro uoste leidžiasi lėktuvai su mūsų turistais. Žmonės čia skrenda per Frankfurtą, per Stambulą, per Dohą, per Dubajų. Lėktuvų bilietų kainos visą sausį svyravo nuo 600 iki 800 eurų už kelionę į abi puses. Dabar, atsiradus didesnei paklausai – jų kaina šoktelėjo. Tačiau gerai ieškant, galima surasti išties įspūdingai patogių ir nebrangių skrydžių. Kartu su pigiais lėktuvų bilietais pasirodė ir mūsų kelionių organizatorių pasiūlymai Maldyvuose atostogauti už 1300-1500 eurų, į kainą įskaičiuojant ne tik lėktuvo bilietus, bet ir savaitės nakvynę viešbutyje.

Šiuo metu Maldyvų salose, tiek tose pigesnėse, kur gyvena vietiniai, tiek prabangesnėse turistinėse, galima sutikti daugybę lietuvių. Panašiai, kaip mums įprastuose kurortuose Turkijoje ar Egipte anksčiau. Žmonės atvyko atostogauti poromis, su šeimomis, su draugų kompanijomis. Įdomu tai, kad daug kas pasirinko ilgesnį nei vienos savaitės poilsį, nusprendė Maldyvuose pasibūti dvi savaites ar net mėnesį. Šį apsisprendimą daug kam lėmė šiuo metu mūsų šalyje galiojantis karantinas bei grįžusiems iš užsienio šalių taikoma saviizoliacija.

Atostogauti į Maldyvus atvykę lietuviai džiaugiasi, kad šiose salose viruso egzistavimas ir jo pasekmės beveik nesijaučia. Salose turistai gali vaikščioti be veido kaukių, jas dėvėti privalo tik viešbučių, barų, kavinių ir kitas paslaugas teikiančių vietų personalas. Salų svečiams taikoma tik „rekomendacija“ užsidėti kaukę, tačiau jos mažai kas paiso.

Taip pat čia nėra draudžiama daryti susibūrimus. Todėl tiek paplūdimiuose, tiek viešojo maitinimo vietose galima pamatyti dideles draugų kompanijas. Tai, nuo ko lietuviai jau spėjo atprasti.

Šiuo metu atvykus į Maldyvus apima jausmas, tarsi pasaulyje apskritai nieko baisaus nevyksta. Savotiškas burbulas, kur koronaviruso temos žmonės stengiasi neliesti.

Vienintelis dalykas, kiek erzinantis turistus, tai, kad po Maldyvus iki šiol negalima laisvai judėti. Anksčiau žmonės galėdavo kasdien keisti kurortines salas, iš vieno viešbučio persikėlinėti į kitą, o dabar ši teisė smarkiai apribota. Jeigu ilsiesi vienoje kurortininėje saloje – kita tavęs greičiausiai neįsileis. Nors vietiniai kelionių organizatoriai labai stengiasi, kad šie ribojimai būtų pakeisti arba bent kažkiek sušvelninti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)