Iš Stambulo oro uosto į miesto centrą galima keliauti autobusu, metro arba taksi. Esu išbandęs visus tris būdus ir jie visi truko labai, labai ilgai. Tam reikėtų paskirti bent apie valandą.

Stambule nebijokite važiuoti taksi – čia šita paslauga yra viena pigiausių pasaulyje. Pavyzdžiui, už 40 minučių kelionę esu mokėjęs 6–7 eurus, kas, mano galva, pakankamai nebrangu.

Pasigavę taksi gatvėje, būtinai iš karto tarkitės dėl kainos, nes kitu atveju labai didelė tikimybė, kad vairuotojas bandys sukčiauti ir iš jūsų pasipelnyti. Man taip nutiko nesuskaičiuojamą kiekį kartų. Jeigu pasiginčiji, kainą galiausiai numuša.

Su programėlėmis gerai tas, kad jos dažniausiai rodo tikslią kainą, kiek maždaug kainuos kelionė – į tą sumą ir orientuokitės. Jei vairuotojas didins, nesileiskite į jokias kalbas – sakykite, jog pas jus parašyta tiek, todėl mokėsite tik tiek, kiek nurodyta.

Jeigu taksi pasigaunate gatvėje, vairuotojai yra linkę neįjungti skaitiklio ir kainą pasakyti iš galvos jau atvažiavus. Jei matote, kad vairuotojas jo neįjungė, iš karto pradėkite apie tai kalbą, sakykite, jog reikia įjungti dabar pat. Jie mėgsta tikinti, kad skaitiklis yra sugedęs, kas nors blogai – jeigu taip kalba, tiesiai šviesiai sakykite savo kainą, kiek įsivaizduojate, jog derėtų mokėti už kelionę. Vairuotojas sutinka arba ne – jei nesutinka, tiesiog atsisveikinate. Taksi čia yra labai daug, todėl, jeigu nepavyko su vienu, pavyks su kitu.

Jei neapskaičiuojate laiko ir į taksi įlipate tuo metu, kai mieste kamščiai, važiuosite vos judėdami. Tiesa, kamščiai čia yra visada, jie – labai didelė Stambulo problema. Itin pasverkite, ar neapsimoka labiau nueiti pėsčiomis, važiuoti metro. Man yra tekę taksi keliauti ir daugiau nei valandą, nors rodė, kad kelionė truks 20–30 minučių. Keliuose čia visiškas chaosas. Vos prašvinta, gatvės užsikemša.

Daugiau apie tai, kaip atrodo beprotiškas automobilių eismas Stambule, judriausia pasaulyje pėsčiųjų gatvė ir turkiški kebabai, pamatysite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją