Vasaros sezono metu įprasta, kad lietuviai – poromis, šeimomis ar draugų kompanijomis vienai savaitei vyksta į Turkijos kurortus. Kai kurie atostogauja dvi savaites, bet tai jau labiau išimtis nei taisyklė. Žiemos sezono metu, lygiai taip pat – lietuviai vyksta į Egipto kurortus. Tačiau su toli nuo mūsų esančiu Tailandu – visai kitokia situacija. Aš po jį keliavau dešimt dienų ir kam iš sutiktų lietuvių tai pasakydavau – juos stipriai nustebindavau. „Tik dešimt dienų?“ – paklausė vieni. „Taip trumpai? Tai net pailsėt nespėsit“, – komentavo kiti. „Nežinau, ar dėl dešimt dienų apsimoka čia belstis“, – svarstė dar vieni sutiktieji. Tailande mūsų tautiečiai būna daug ilgiau.

„Čia ne tik geresnis oras, bet ir žymiai pigiau“, – sako vilnietė Monika, Tailando Krabi regione atostogaujanti jau šešias savaites, ir tai dar ne pabaiga. Liko dar viena savaitė, po kurios Monika su širdies draugu ims galvoti, kur keliauti toliau. Į Lietuvą, o gal į kitą Azijos šalį – Vietnamą ar Filipinus. „Gal dar mėnesiui kažkur palėksime, kol Lietuvoje orai visai pagerės. Prieš Velykas būtų gerai sugrįžti pas šeimos narius“, – planais dalijosi mūsų tautietė, sutikta viename iš Klong Muang kurorto barų.

Nėra tokios vietos Tailande, kur nesutiktumėte lietuvių. Tiek populiariausiuose kurortuose, tiek atokiuose kaimeliuose ar net džiunglėse. Toks jausmas, kad mūsiškių čia kokie keli tūkstančiai ir jie visi aktyviai migruoja. Tuos pačius žmones man pavyko sutikti tiek džiunglėse esančiame Cheow Lan ežere, ten ant vandens stovinčiuose nameliuose. Tiek po savaitės, toli nuo tos vietos, maždaug už 200 km esančio kurorto Ao Nang pagrindinėje gatvėje, vienoje iš naktinių parduotuvių. Tokių sutapimų buvo ir daugiau. Pavyzdžiui, plaukiant į populiarias, to paties Krabi regiono salas. Net kelis kartus, visai atsitiktinėse valtyse vis sutikdavau lietuvius. Įsėdu į vieną iš keliasdešimties valčių, o ten girdžiu „Labas labas, lietuviai“.

Atvykę į Tailandą lietuviai, jeigu turi tvarkingą, galiojantį pasą – gauna 30 dienų galiojantį antspaudą-vizą, ir laisvai šį laikotarpį gali keliauti po šią šalį. Internete galima rasti istorijų, kad kai kurie žmonės gauna ilgiau galiojantį atspaudą, pavyzdžiui, šių eilučių autorius į Tailandą atvyko vasario 4 dieną, o oro uosto muitinės pareigūno paliktas spaudas pase rodo, kad jis galioja net iki kovo 20 dienos. Beveik du mėnesius. Bet net jeigu tokio (prailginto) spaudo keliautojai negauna, Tailande savo vizito trukmę galima pakankamai nesudėtingai prasitęsti. Uždarose, po šią šalį keliaujančių lietuvių grupėse galima rasti daug istorijų, kaip tai daroma. Svarbiausia – visur pabrėžiama, kad nevalia pažeisti migracijos įstatymų, ir raginama be vizos Tailande neužsibūti, nes bus didelių nemalonumų. Apie tai taip pat galima paskaityti istorijų internete.

Supratęs, kad mūsų šalies piliečiai Tailande ilsisi išskirtinai ilgai, visų sutiktų mūsiškių klausiau vieno pagrindinio klausimo: kiek laiko čia esate?

Jauna porelė iš Vilniaus, kuriuos sutikau vienoje valgykloje, pietų metu, eilėje prie maisto, man sakė, kad atvyko švęsti pokyčių gyvenime. „Išėjau iš darbo ir nusprendėme pakeliauti. Būsime mėnesį, o gal net ilgiau“, – sakė jie. Du jauni, atletiškos išvaizdos vaikinai Lukas ir Saulius, kuriuos sutikau valtyje, plaudamas 5 beprotiškai gražų Railay paplūdimį, sakė, kad į šią šalį atvyko pravėdinti galvas ir bus čia taip pat visą mėnesį.
Šeši draugai – trys jaunos poros iš Kauno man papasakojo, kad Tailande keliauja net 21 dieną ir čia lankosi jau nebe pirmą kartą.

Buvo tokių žmonių, kurie keliauja be jokio plano ir termino. Pavyzdžiui, vienoje sostinės reklamos agentūrų dirbanti Gabija sakė, kad turi galimybę dirbti nuotoliu, todėl bus tiek, kiek jaus malonumą. „Pernai buvau Tenerifėje, šiemet sugalvojau pakeliauti kur nors toliau. Kol kas nesigailiu, nes čia klimatas man daug malonesnis, nei Kanaruose“, – sakė ji. O kai paprašiau šios merginos palyginti Tenerifės ir Tailando kainas, ji kiek pasimetė. „Negaliu vienareikšmiškai atsakyti kur pigiau. Sakyčiau labai panašu, vieni dalykai ten pigesni, kiti čia, bet didelio skirtumo nejaučiu. Nėra taip, kaip kai kurie kalba, kad Tailandas tai jau viskas labai pigu. Tikrai ne“, – komentavo ji. Labai panašiai, nežinojo, kiek tiksliai bus šioje šalyje ir vertėju dirbantis Denisas iš Vilniaus. „Atvykau pakeliauti po Aziją, bet užstrigau Tailande. Norėjau vykti į Balio salą, bet ten dabar prasti orai, Tailande žymiai geriau“, – aiškino jis.

Dauguma mano kalbintų lietuvių keliones po Tailandą organizavosi savarankiškai, nes paskaičiavo, kad taip pigiau. Beveik visi kalbinti tautiečiai bilietus pirko iš anksto – praėjusią vasarą ar rudenį. Keli žmonės atkėlė atostogas šioje šalyje iš praėjusių metų, kai čia negalėjo atvykti dėl įvairiausių su koronavirusu susijusių ribojimų.

Lėktuvų bilietus kainos, kurias man minėjo kalbinti lietuviai, per daug nesiskiria – dauguma už bilietus pirmyn-atgal mokėjo apie 600-800 eurų, kai kurie virš tūkstančio. Pigiausiai iš visų kalbintų sumokėjo Klong Muang kurorte sutikta pora, anot merginos – bilietai su trimis persėdimais per Londoną, vėliau per Paryžių jiems nekainavo nė 600 eurų asmeniui. Tai šiais laikais tikrai gera kaina už tokius tolimus skrydžius.

Bandžiau domėtis ir po Tailandą keliaujančių lietuvių biudžetais, kiek jie išleidžia tokioms, ilgai trunkančioms atostogoms. Ne visi buvo linkę dalintis finansiniais dalykais, tačiau kai kurie draugiškai atskleidė, kiek išleidžia. Pasak reklamos srityje dirbančios vilnietės, jau minėtos šiame rašinyje, dviem žmonėm keliaujant po Tailandą reiktų pasiskaičiuoti nakčiai sumokėti nuo 50 iki 150 eurų, už viešbutį, privatų namuką, ar kitokią nakvynės vietą. „Nėra vienos standartinės kainos, bet už šią sumą tikrai galima rasti kažką padoraus, švaraus ir svarbiausia su kondicionieriumi. Kai kuriose vietovėse be jo – neįmanoma miegoti“, – sakė ji. Mergina pasakojo, kad dažniausiai valgo viešojo maitinimo įstaigose, o už vieną pavalgymą moka nuo 3 iki 10 eurų su gėrimais. „Jeigu žmogus nori sutaupyti – tikrai galima sočiai pavalgyti iki 5 eurų, bet geresni restoranai – brangesni“, – įspėjo ji.

Vieninga lietuvių nuomonė buvo dėl Tailando ir Lietuvos kainų skirtumų. Šioje Azijos valstybėje, anot pašnekovų, – viskas daug pigiau. Tad ilgai keliaujant, pramogaujant, lankant gražiausius pasaulio paplūdimius – galima pagyventi net pigiau, nei tiesiog gyvenant darbas-namai režimu kuriame nors Lietuvos didmiestyje.

Tie, kas po Tailandą keliauja ilgiau – dažniausiai keičia lokacijas, keliauja iš vienos vietovės į kitą. Pasak mano sutiktų lietuvių, daugiausiai mūsiškių čia galima sutikti Puketo, Pangano ir Kho Samui salose, Krabi regione bei Bankoke – šalies sostinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)