Dabar visiems laikams užtils tie, kurie pastoviai verkia, kad Lietuvos pajūryje kosminės kainos, kad Turkijoje ar Graikijoje pigiau. Apsiraminkite, gerbiamieji, nustokite meluoti sau ir kitiems, turiu „daiktinius“ įrodymus, kad pigiau nėra niekur Vakarų Europoje. O jeigu abejojate, atsiųskite įrodymus, nes aš jums tuoj pat papasakosiu apie valgyklą Šventojoje, kur žmonės net netelpa į vidų. Ten taip pigu, kad pavalgyti nori visi. Didžiulė, vos judanti eilė stovi ilgai ir kantriai.

Pigaus maitinimo metų metus ieškoję poilsiautojai pagaliau yra laimingi, nes gavo ko norėjo, o svarbiausia – jokios apgaulės nėra, jokių paslėptų sąlygų. Trijų asmenų šeima Šventosios kurorte gali pavalgyti už 5 eurus. Ne prisivalgyti, bet pavalgyti, nepainiokite. Prisivalgyti sočiai iki sprogimo galima už kiek daugiau, mano paskaičiavimais tam reiktų bent 8-10 eurų. Jeigu atostogaujate be šeimos, apsisuksite daug pigiau. Pats tuo netikėjau, kol savo kailiu neišbandžiau.

Valgykla Šventojoje

Šventosios Kopų gatvėje ilgus metus veikė populiarus restoranas-klubas „Galera“, jeigu neklystu, prieš gerus dvidešimt metų tai buvo legendinės grupės „16 hercų“ koncertų vieta. Ši devintojo dešimtmečio grupė ten pasirodymus rengdavo jeigu ne kasdien, tai bent kartą per savaitę. Prie „Galeros“ nuolat kabėdavo šios popmuziką atliekančios vyrų trijulės plakatas su kvietimu ateiti jų paklausyti. Tuo metu šis restoranas-klubas buvo viena iš pagrindinių kurorto pasilinksminimo vietų. Nustebau, kai šiemet pamačiau, kad ten nebeliko „16 hercų“ plakato. Bet dar labiau nustebino, kad nors plakato ir neliko – žmonių prie „Galeros“ dar daugiau nei anuomet. Nė kiek neperdėdamas pasakysiu: tokios minios nemačiau nė prie vienos kitos vietos Šventojoje. Susidomėjęs, kas ten vyksta, gal kokia ypatinga žvaigždė koncertuoja, o gal ką nors nemokamai dalina – puoliau prie minios ir pradėjau klausinėti. Ponia Jadvyga iš Panevėžio paaiškino, kad viskas – nebeliko čia koncertų ir restoranas jau seniausiai neveikia. Dabar „Galera“ tapo „Galeros valgykla“ – pačia populiariausia valgykla Šventojoje. Iš lūpų į lūpas sklinda kalbos, kaip čia gerai.

„Labai pigu, kokybiška ir svarbiausia skanu“, – pakomentavo valgyklą Jadvyga. Jai pritarė ir dvi kaunietės moterys, eilėje stovinčios jau ne pirmą kartą. „Tikrai apsimoka stovėti, nes labai geras maistas, dviese pietums išleidžiame tik 3 eurus, bet neperkame gėrimo, nes atsinešame savo vandens“, – paaiškino damos. Šalia jų stovėjusi latvių pora taip pat sakė, kad „Galeros valgykla“ nustebino kainomis ir kokybe. „Bandėme valgyti ir kitose vietos, bet čia geriausia. Imame du kiaušinius su žirneliais ir majonezu, taip pat menkės vieną porciją pasidalinimui. Privalgome ir iki pat vakaro sotūs“, – sakė jie ir džiaugėsi, kad už tokius tris valgius susimoka vos 2 eurus. Patikrinau – visiška tiesa, kiaušinio porcijos kaina 50 centų, o puikus, angliškas patiekalas – žuvis tešloje (menkė) kainuoja tik 1 eurą. Čia ji patiekiama be bulvyčių, bet vis tiek, turint omenyje, kad gauni 3 gabalėlius žuvies, majonezo ir žirnelių, sakyčiau – labai pigu.

Valgykla Šventojoje

Daug valgyklos lankytojų rekomendavo valgyti tik iš užkandžių meniu, kurių kainos čia pačios žemiausios. Naminės salotos, egzotiškos krabų salotos, agurkų ir pomidorų salotos – visos jos kainuoja vos po 1 eurą. Prabangesnės ir sotesnės salotos su vištiena, arba salotos su graikišku fetos sūriu kainuoja 1,20 Eur. Ant sienos pakabintame meniu yra didžiulis silkių pasirinkimas: silkė su kiviais, silkė su garstyčiomis, silkė saldžiarūgščiai, silkė kaimiškai ir t.t. – visų jų kaina vienoda – 1,50 Eur.

Trijų asmenų šeima – Blaževičiai iš Vilniaus, valgykloje valgo, nes stengiasi maistui taupyti. Anksčiau jie gamindavosi patys, bet tada pasiskaičiavo, kad valgydami valgykloje neišleidžia daug. Blaževičiams labiausiai čia patinka blynelių ir cepelinų kainos. Blyneliai su varške ir su mėsa kainuoja po 2 eurus už vienetą, arba 3,50 Eur už porciją, tarkuotų bulvių cepelinas taip pat kainuoja 2 eurus, o porcijos kaina 4 eurai. Jie pasidžiaugė, kad už 8 eurus persivalgo ir sutaupo daug laiko, kurį mieliau praleidžia paplūdimyje. „Pagaliau verslininkai atėjo į protą, nes kiek ilsėjomės Nidoje – pastoviai kainos gąsdino, kavinėse, be 50 eurų, neįmanoma pavalgyti“, – skundžiasi jie.

Valgykla Šventojoje

Keli žmonės eilėje prie valgyklos nežinojo, ko tiksliai laukia, ir ką patekę į vidų gaus. „Pamatėme, kad čia didelė eilė, todėl susidomėjome“, – sakė Margarita iš Alytaus, į eilę atsistojusi kartu su dviem draugėmis. Kodėl laukia, negalėjo atsakyti ir kaunietis Mantas, paklaustas ar jau bandė čia valgyti jis juokėsi. „Pažiūrėjau kainas, net juokinga pasidarė, nupirksiu visą jų maistą“, – nesikuklino vaikinas. Pradžiai jis planavo užsisakyti naminį kiaulienos kotletą už 3,50 Eur ir porciją „Žemaičių blynų“ už 3,80 Eur.

Beje, pats brangiausias šios valgyklos patiekalas – 4,50 Eur kainuojantis vištienos kepsnys „Kijevas“ patiekiamas su garnyru. Nors palyginus su kitais meniu pasiūlymais – tikrai daug brangesnis, poilsiautojų tai negąsdina, užsisako ir jį.

Žinoma, supyks kitos valgyklos, kad joms dėmesio neparodžiau ir nepagyriau, todėl privalau paminėti, kad šiame nedideliame kurorte valgyklinis maitinimo tipas klesti – jeigu nenorite kavinių ir restoranų – važiuokite į Šventąją ir tikrai liksite patenkinti. Pasirinkimas didžiulis: „Valgykla Šventosios spektras“, „Pajūrio valgykla“, „Valgykla Žara“, kelios valgyklos be aiškaus pavadinimo, tik su užrašu „valgykla“.

Valgykla Šventojoje

Mano kalbintos poilsiautojos sakė, kad pavalgo ir kitose vietose, tačiau, jų nuomone, ne visur yra skanu. „Kai kur ir kvapai negeri, prasta ventiliacija, ne visur yra vietų lauke, kur pasėdėti“, – savo pasirinkimą aiškino kalbintos ponios.

Skaitytojams tikriausiai reiktų priminti, kad valgyklose nereikėtų ieškoti prabangos. Jose nėra padavėjų ir barmenų, nerasite ir baltų staltiesių. Apsitarnauti reikės patiems, o pavalgius dar ir nusinešti indus. Daug kam tai nepatinka, bet tokios pigaus maitinimo taisyklės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)