Šis pasakojimas įkvėps keliauti įsimylėjusias poras, šeimas ir tuos, kurių santykiai pradėjo klibėti. Nusiraminkite, viskas gali išsispręsti. 



Šiame tekste rasite ne tik daug kartų patikrintą tobulos kelionės receptą, bet ir įdomių, vertų aplankyti vietų sąrašą.

Daugiau nei penki tūkstančiai DELFI skaitytojų varžėsi dėl galimybės laimėti išskirtinę, verslo klasės kelionę su „Airbaltic“ lėktuvais. Patys žmonės galėjo išsirinkti, į kurią šalį ir miestą norėtų nuvykti. Sėkmė nusišypsojo Alytaus savivaldybės statybų skyriaus vyr. specialistei Loretai Baigienei ir jos vyrui, baldų konstruktoriui Vytautui Baigiui. Jie nusprendė išpildyti seną svajonę – pamatyti Europos pabaiga vadinamą Portugaliją. Oro linijų bendrovės puslapyje pora išsirinko prailgintą savaitgalio išvyką – nuo penktadienio iki antradienio.

Kaip atrodė prabangūs Loretos ir Vytauto skrydžiai verslo klase iš Vilniaus į Lisaboną ir atgal – galite skaityti ČIA.

Ši pora – užkietėję keliautojai. Beveik prieš dešimtmetį, kai pirmą kartą išsiruošė į ilgesnę ir tolimesnę išvyką jiedu suprato, kad naujų kraštų pažinimas – tarsi reabilitacija nuo visų rūpesčių ir kasdienės monotonijos. Kai per metus daug ko prisikaupia, kai pasidaro sunku, jie žino ką daryti. Dažniausiai Loreta internete ima ieškoti, kur reiktų nukeliauti. Parodo, ką išrinko Vytautui, o jis draugiškai pritaria. 



Tada jie renkasi vykti automobiliu ar skristi lėktuvu. Įprastai daro taip, kaip būna pigiau. „Esame paprasti Lietuvos žmonės, švaistytis negalime, turime pagalvoti apie visas išlaidas, apgalvoti, ko galima atsisakyti, o be ko neapsieisime“, - sako Loreta. Prabangiems dalykams jie neišlaidauja.

Tad kelionė verslo klase jiems buvo išties įspūdinga. „Niekada negalėjome pagalvoti, kad taip patogiai ir taip prabangiai keliausime“, - atvirauja Vytautas. Nuo pirmos akimirkos lėktuve sako pasijautęs kaip tikras ponas. „Tikriausiai už mūsų sėdintys keleiviai svarsto, kokie čia verslininkai, kokie čia ponai“, - juokavo. Juk laimėtojų porai stiuardesės vis nešė ir nešė gėrimų bei skanėstų. Apklojo ir apdėliojo pagalvėlėmis.

Tai buvo pilna romantikos ir įkvėpimo kelionė, tuoj paaiškinsiu kodėl. Loreta ir Vytautas daug metų dirbo vestuvių versle. Filmavo ir fotografavo šimtus visoje Lietuvoje vykusių švenčių. Tad jie geriau nei bet kas kitas supranta porų santykius. Matė ir labai nevykusių ir tikrai gražių.

Jeigu manęs kas klaustų – jų pačių 32 metus trunkančią santuoką pavadinčiau idealia. Jie vienas kitą puikiai papildo, nesikandžioja ir nesiburnoja. Tarsi tobulai suklijuotas duetas.

Tvirtus santykius jiems užtikrina – paveldėta sodyba Lazdijų rajone ir, žinoma, kelionės po Europą. Sodyboje atsipalaiduoja sodininkaudami. Loreta yra užauginusi rekordinio dydžio svogūnus, nuostabų gėlyną, didžiulį braškių lauką. O kelionėse jie tampa tarsi vienu kumščiu. Išėję iš savo komforto zonos – rūpinasi vienas kitu, dalijasi patarimais ir svarsto, kur ir ką pamatyti.

Loreta ir Vytautas Lisabonoje

Beje, Vytautas turi ir kitą paslaptį, kaip padaryti, kad kelionės metu mylima moteris bei kiti pakeleiviai visada šypsotųsi. Šis vyras yra vaikštanti anekdotų knyga. Žino jų tūkstančius ir geba pritaikyti visoms įmanomoms situacijoms. Kartais Loreta jau ramina mylimą vyrą: „Jau sakei šitą, nebekartok, atmintinai žinau“. Bet jis nė kiek nepasimeta, per pusę sekundės tuoj ima pasakoti kitą, naujesnį, dar negirdėtą.

Vos labiau kaitina saulė, ar nutinka kokia nejauki situacija – Vytautas ištrauks juokelį ir keliautojams per akimirką išgaruoja visas piktumas. Tokį savęs linksminimo būdą jis pataria išbandyti ir kitiems, daug ir intensyviai keliaujantiems.

Pats geriausias patarimas, kurį išgirdau iš šios poros: kelionėse visai nėra būtina aplankyti visas turistines vietas. Kažkodėl daug kam taip neatrodo, todėl žmonės pervargsta ir persipyksta. Loreta ir Vytautas taip nesielgia.

Nešvaistykite energijos stoviniuodami eilėse prie populiariausių muziejų ar šventyklų, jeigu matote, kad tam teks skirti pusę dienos. Kartais pats didžiausias grožis, pati įdomiausia dalis būna – tiesiai po nosimi.

Vytautas ir Loreta vengia be reikalo važinėti viešuoju transportu ar taksi, jie renkasi pažinti miestą pėsčiomis. „Lisabona labai kalvota, teko lipti tai aukštyn, tai žemyn. Per karščius tai nėra labai lengva, bet tikrai įdomiau“, - įsitikinęs Vytautas. Per vieną dieną nagrinėdami tokį didmiestį kaip Lisabona jie nesunkiai įveikdavo nuo 20 iki 30 tūkstančių žingsnių. Vyras džentelmeniškai nešė žmonos rankinę.

Kaip nepavargti? Darykite mažas pertraukas – prisėskite ant suoliukų skveruose ir parkuose, pasigrožėkite fontanais ir pievelėmis. Taip pat nebijokite nusukti iš pagrindinio kelio, pasidairyti šalikelėse ir parduotuvėse, pro kurias žingsniuosite. Lisabona – pats geriausias miestas tiems, kad mėgsta įspūdingas panoramas. Nuo apžvalgos aikštelių, portugališkai vadinamų „miradouros“, galima pasigrožėti miesto stogais ir, žinoma, fantastinio grožio saulėlydžiais. Yra sakančių, kad vien dėl jų į Portugaliją ir atvažiuoja. 



Kaip juokavo Vytautas – gražus miesto vaizdas atmintyje lieka visam gyvenimui, o dažniausiai jis nieko nekainuoja. Bet ne visi tai supranta, ne visi tam skiria laiko.

Loreta ir Vytautas Lisabonoje

Saulėlydžių vietos

Bene populiariausia saulėlydžių stebėjimų vieta - „Miradouro de Santa Luiza“. Iš čia galima pasigrožėti ne tik Lisabonos miestu, bet ir Tacho (Tejo – port.) upės žiotimis. Vakarais ten renkasi gatvės muzikantai, poetai, visokių suvenyrų pardavėjai. 



Čia atvykusios moterys ir merginos aikčioja nuo ryškiomis spalvomis žydinčio sodo. O tinklaraštininkai šią vietą renkasi dėl gražaus fono, jų nuotraukoms socialiniuose tinkluose. Vytautas apkabino savo mylimą Loretą ir jie „Miradouro de Santa Luiza“ praleido kone valandą. Nereikėjo nei užkandžių, nei gėrimų, tiesiog žiūrėjo iš aukštybių ir aptarinėjo tai, ką mato.

Kita įspūdinga, įsimylėjusioms ar santykius taisančioms poroms tinkama vietelė – „Miradouro das Portas do Sol“. Čia žiūrint saulėlydį virš Tacho upės, galima apsirūpinti šaltais gėrimais ar užkandžiais iš šalia esančio kiosko. Jei visi suoliukai užimti, arba norite įsikurti prašmatniau, galite prisėsti „Portas do Sol“ bare. Čia galėsite ir pašėlti – baras užsidaro apie 1 ar 2 valandą nakties.

„Praca do Comercio“, tiksliau kitoje kelio pusėje, rasite gana slaptą saulėtekio vietelę. Smėlėta pakrantė leis pasigrožėti garsiuoju Lisabonos tiltu „Ponte 25 de Abril“, įspūdingomis spalvomis nusidažiusio dangaus fone.

Ypatingas tramvajus

Fotografijos mėgėjai sako, kad palydėti saulę patartina ir važiuojant pačiu seniausiu mieste „28“ maršruto tramvajumi. Miesto languose atsispindinti saulė, kalnai ir kalneliai, atspalvius keičiantys namai tampa puikiu nuotraukos objektu.

Nuo 1930-tųjų kursuojančiu tramvajumi „28“ Vytautas ir Loreta pataria važiuoti dar ir todėl, kad tokiu būdu įsijausite į miesto gyventojų dvasią. 



Loreta ir Vytautas Lisabonoje

Jis vos už 3 eurus jus praveš pro populiariausius rajonus Graca, Alfama, Baixa ir Estrela, tad pamatysite daug skirtingų miesto vietų. 


Vis dėlto, tokių smalsių keliautojų tikrai ne vienas, tad neretai prie tramvajaus rikiuojasi kilometrinės eilės. Todėl patariama juo keliauti anksti ryte arba vėlai vakare ir pradėti kelionę „Martim Moniz“ stotelėje. Taip daugiau šansų prisėsti. 



Be to, tramvajus yra kišenvagių pamėgta vieta, tad reikia būti budriems.

Didžiausios pasaulyje bangos

Vytautas ir Loreta save vadina gamtos žmonėmis, todėl visų kelionių metu stengiasi bent kelioms valandoms ištrūkti iš didžiųjų miestų. Portugalijoje jiedu laikėsi šios tradicijos. Savo ypatingos kelionės metu jie aplankė už pusantros valandos kelio nuo Lisabonos esantį Nazaré, nedidelį miestelį, kuris garsėja savo pakrante. Sakoma, kad būtent čia – didžiausios Atlanto bangos pasaulyje. Pora iš Alytaus atvyko tuo įsitikinti ir praleido popietę sėdėdami apsikabinę, ant kranto.

Nazaré miestelis, kuriame gyvena apie 10 tūkstančių žmonių, nuo seno buvo žinomas dėl savo ilgų, smėlėtų paplūdimių (kai kurie sako, geriausių Portugalijoje), žvejų, vilkinčių tradicinius drabužius ir taip traukiančių turistų akis. Čia vyksta garsus Nazare mergelės festivalis.



Dabar gi situacija pasikeitė. Vienam garsiausių pasaulio banglentininkų Garrett McNamara apsilankius šiame žvejų kaimelyje ir išbandžius didžiąsias bangas, ši vieta tapo banglentininkų meka. Pats McNamara 2011 metais pagerino tuometinį aukščiausios bangos rekordą, praskrodęs 23,8 metrų aukščio bangą. Nuo tada vis kiti profesionalai siekė šį rezultatą pagerinti. 2017 metais brazilui Rodrigo Koxa pavyko. Jis įveikė 24,4 metrų aukščio bangą. Vis dar laukiama patvirtinimo, tačiau portugalas Hugo Vau teigia perskrodęs bangą, siekiančią 35 metrus.

Vis dėlto, didžiausios bangos reiškia ir didžiausią pavojų. Sakoma, kad kiekvienas Nazare gyventojas turi bent vieną draugą ar giminaitį, kurio neteko bangose. Ir keliems banglentininkams yra nepasisekę – traumos yra ne retenybė.

Loreta ir Vytautas Lisabonoje

Geriausia vieta bangoms stebėti – „Fort of São Miguel Arcanjo“. Būtent jo lankytojų skaičius nuo 2015 iki 2017 metų išaugo beveik dvigubai.

Ką čia veikti? „Promontório do Sítio“ – galima užsikelti funikulieriumi ir pasigrožėti vaizdais. „Casa Pires“ restorane ragauti ant grilio keptų sardinių. „Farol da Nazare“ – švyturys, prie kurio smalsuoliai stebi banglentininkus milžiniškose bangose

Kulinarinis turizmas

Alytiškių pora pasirengusi apkeliauti visą Europą, o gal ir dar toliau, pritaria minčiai, kad naujus kraštus būtina pažinti ne tik akimis, bet ir per skrandį.

Keli patarimai keliaujantiems į Portugaliją: maistas, kurį būtina paragauti

Valgytojai iš viso pasaulio Lisaboną dievina dėl jūros gėrybių. Aštuonkojai, krevetės, midijos, austrės, jūros šukutės ir t.t. Šiame mieste jos visada šviežios ir ženkliai pigesnės nei Lietuvoje.

Viena geriausių ir labiausiai vertinamų jūros gėrybių vietų Lisabonoje yra restoranas „Cevicheria“. Į prestižinį „Michelin“ restoranų gidą įtrauktai vietai vadovauja garsus šefas Kiko Martins. Kai kurių kulinarinių tinklaraščių teigimu – tai geriausias šefas visoje Portugalijoje.

Staliukų „Cevicheria“ nerezervuoja. Tad norinčių pavalgyti eilės čia driekiasi prie durų, visi registruojasi pas administratorių. Dažniausiai palaukti tenka nuo pusvalandžio iki valandos.

Restorano „Cevicheria“ adresas: R. Dom Pedro V 129, 1250-096, Lisabona.

Loreta ir Vytautas Lisabonoje

Mėsavalgiai privalo paragauti patiekalą keistu pavadinimu „Bifana“. Tai portugališkas sumuštinis su ilgai vyne virta kiauliena su česnakais ir kitais tipiškais prieskoniais. Paragauti rekomenduojama „As Bifanas do AfonsoLEFT_BRACKET užeigoje. Tai vieta be staliukų, tad vieną geriausių „bifanų“ mieste teks valgyti stovomis.

Adresas: R. da Madalena 146, 1100-340 Lisabona.

„Pastel de Nata“ pyragėliai. Populiariausias desertas Portugalijoje. Jo istorija tęsiasi nuo 1800-tųjų. Iki šiol portugalai yra tiesiog apsėsti šio skanėsto. „Pastel de Nata“ – tai krepšelis iš kiaušinių, tešlos ir cinamono. Geriausios vietos paragauti: 


Kavinukė „Manteigaria“. Labai mėgstama vietinių, joje galima stebėti kepėjų darbą.

Adresas: 2 Rua do Loreto, Lisabona.


Viena seniausių kepyklėlių „Pastéis de Belém“, šį desertą ruošia pagal slaptą receptą.

Adresas: 84-92 Rua de Belém, Lisabona.



„Pastelaria Versailles“ - tarp vietinių labai mėgstama desertinė. Ji jau nuo 1922 didžiuojasi ir įspūdingu interjeru.

Adresas: Av. da República 15-A, 1050-185, Lisabona.

Konservų rojus

Loreta mėgsta parvežti valgomų lauktuvių savo dukrai bei sūnui, taip pat sesėms ir bendradarbėms. Lisabonoje tam yra puiki vieta – nedidukė žuvies konservų parduotuvė „Conserveira de Lisboa“. Sakoma, kad tai geriausia vieta pasaulyje pirkti konservuotą žuvį. Ne tik dėl aukštos klasės produktų, bet ir dėl autentiškos skardinės, dizaino nepakeitusios ištisus dešimtmečius. Dar Loretą sužavėjo, kaip ypatingai skardines čia supakuoja į popierių.

Šios parduotuvės ieškokite: Rua dos Bacalhoeiros, 34, 1100-071, Lisabona.

Loreta ir Vytautas Lisabonoje

Nesustos keliauti

Vytautas ir Loreta Baigiai sako, kad keliauti savaitę ar dvi savaites nebūtina. Kai kuriuos kraštus, ypač iš anksto pasiruošus galima pažinti per keletą dienų. Taip jiems buvo ir su Portugalija. Žinoma, visko pamatyti nespėjo, bet suprasti, kokia ypatinga tai šalis, koks gražus miestas yra Lisabona – užteko. Čia dar būtinai sugrįš.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)