Noriu jums pristatyti ir itin populiarų bulvarą Šiauliuose, tai „Pietinio bulvaras“, esantis garsiajame Pietiniame miesto rajone. Apie jį sužinojau iš draugų šiauliečių, kurie man numetė nuorodą į vieną grupę socialiniame tinkle, toje grupėje – visos Pietinio aktualijos ir įdomiausios vietos. Viename iš įrašų pamačiau ir jį – Pietinio bulvarą, ilgą pėsčiųjų alėją, kur vakarais mėgsta vaikštinėti rajono žmonės, dažniausiai mamos su vaikais, bei seneliai su savo senelėmis. Kaip viena moteris rašė – tai gražiausias bulvaras Lietuvoje. Galbūt, nedrįstu vertinti grožio, tačiau privalau pažymėti, kad tai puiki vieta, norint pažinti šį populiarų rajoną, kuris devyniasdešimtaisiais garsėjo pavojais ir jame siautėjusiomis grupuotėmis. Dabar žmonės pėsčiųjų alėjoje labai malonūs, draugiški ir kalbūs, todėl jeigu pasiklausinėsite – sužinosite daugiau įdomybių.

Susipažinkite su tikru Pietinio rajono ekspertu, šių vietų senbuviu, Sania Kerbeliu. Be to, jis yra Šiaulių apskrities žydų bendruomenės vadovas. Sania šiame rajone užaugo, subrendo ir iki šiol gyvena. Į daug dalykų, vykstančių aplink šiuos daugiabučius, jis siūlo žvelgti su sveiku humoru jausmu ir tiesiog nusišypsoti. Jis papasakojo apie senus laikus Šiauliuose, kai Pietiniame vyravo savos mados – vyrai ir moterys nuo galvos iki kojų nešiojo treningus, tačiau prie jų nedėvėjo sportbačių, vietoje jų damos rinkosi aukštakulnius, o vyrukai lakinius batus.

„Šiaulietį galima atpažinti pagal išvaizdą – „Adidas“ treningai, beisbolo lazda.
Pietiniam buvo daugiausia mėgėjų vilkėti treningus, kiti net į restoranus eidavo taip apsirengę. Perestroikos laikais moterys netgi eidavo su sportinėmis kelnėmis ir raudonais bateliais ant „špilkų“. Pagal tai būdavo labai lengva atskirti šiaulietę. Prieš išpopuliarėjant „Adidas“ prekės ženklo drabužiams, buvo labai populiarūs suomiški treningai su, kiek pamenu, rutuliukais ant rankovių. Ir ne kartą buvo kuriozų, kai taip apsirėdžiusių nenorėdavo įleisti į restoraną“, - prisiminimais dalijasi Sania.

Sania prisimena legendines Pietinio vietas, kurių reikėdavo saugotis, nes ten vykdavo išties ne patys geriausi dalykai.

„Buvo toks įdomus alaus baras, pavadinimu Putelė. Jį juokais vadindavo boksininkų klubu, nes ten alaus padauginusi publika dažnai mėgdavo pasiboksuoti.“

Kriminalinę rajono praeitį devyniasdešimtaisiais puikiai prisimena ir Pietiniame visą gyvenimą praleidęs verslininkas Chackelis Karolis. Vykdavo visokie gaujų karai, vieno kiemo vyrukai kovodavo su kito kiemo vyrukais.

„Buvo daug gaujų ir lyderių. Bet tie, kurie čia gyveno nuolatos, vienas kitą pažinojo, tad jautėsi saugiai. Jeigu priklysdavo kažkoks prašalaitis, tai jam buvo daugiau šansų sulaukti nemalonumų“, - pasakojo Ch. Karolis.

O dabar šio rajono ekspertas Sania Kerbelis papasakos, kodėl Pietinis yra paskirstytas į skirtingas zonas ir kaip jos vadinasi. Pats rajono vidurys vadinamas Taškentu: „Pavadinimas atsirado, kai 1966 Taškente įvyko žemės drebėjimas, ir daug žmonių iš Taškento ir Dagestano atvežė į Šiaulius. Taip kilo šis pavadinimas ir prigijo iki šių dienų.“

Iškart už Taškento – Sachalinas, kita Pietinio zona. Sania sako, kad čia buvo vadinamasis pasienio ruožas, kuriame susitikdavo dviejų rajono zonų vaikinai. Šioje rajono vietoje užaugo ir žinomas Lietuvos muzikantas Gytis Paškevičius.

Daugiau įdomių faktų apie Pietinį rajoną – laidos „Dienos topas“ reportaže.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt