Šiuo metu, ankstų ketvirtadienio rytą, kai rašau šias eilutes, Vilniuje rudeninis oras nelepina, termometrų stulpeliai rodo vos 6 laipsnius šilumos. Debesuota, o įdienojus sušils tik keliais laipsniais daugiau. Negana to, prieš kelias minutes perskaičiau, kad ateinančiomis naktimis situacija bus dar prastesnė, gimtinėje įžengsime į nulio laipsnių zoną. O čia, kur esu šiuo metu, – mažyčiame Maratono miestelyje netoli Atėnų, rytas prasidėjo nuo ryškios saulės, spiginančios į langus.

Termometras ryte rodo 21 laipsnį šilumos, bet per pietus šoktelės į viršų, turėtų būti 28 laipsniai karščio. Nors iki Kalėdų liko du su puse mėnesio, čia vis dar vasara. Šiuo metu – granatų sezonas, ties kiekvienu kampu iš jų spaudžia šviežias sultis, o pirkėjus viliojančios iškabos skelbia, kad jos labai saldžios. Parduoda ir pačius vaisius dideliuose maišuose. Provincijoje kilogramas – 45 centai. Nesusilaikiau, nusipirkau penkis kilogramus. Ir dabar nežinau, ką su tiek veikti. Dilema, kurią per dieną tikrai išspręsiu.

Sunku patikėti, kad tokius du skirtingus pasaulius – Vilnių ir Atėnus – skiria viso labo tik lėktuvo bilietas už 12,99 Eur. Praėjusį penktadienį radau bilietus, ilgai negalvojau, nusipirkau. Suviliojo gal labiau net ne pati kaina, o praėjusios savaitės naujienos apie tai, kad į Lietuvą grįžus iš Graikijos nereikės izoliuotis, nes šioje šalyje situacija su koronavirusu geresnė nei pas mus, susirgimų mažiau.

Tada griebiau telefoną, pradėjau tikrinti, kiek kainuos savaitę Atėnuose arba šio miesto apylinkėse nuomotis būstą, – nemeluosiu, tiesiog nustėrau. Dėl to paties viruso pasekmių, neturėję padoraus vasaros sezono, graikų verslininkai skelbia didįjį rudens išpardavimą. Nakvynės kainos prasideda nuo 12 eurų už dvivietį kambarį mažame viešbutėlyje. Žinoma, už tiek nereikia tikėtis stebuklingai gero ir gražaus būsto, bet jeigu norisi išleisti kuo mažiau, tada kodėl gi ne. O jeigu mėgstate turėti daugiau komforto, gal net traukia prie prabangos, irgi gerų variantų yra, net ne vienas.

Gražūs, centre įsikūrę keturių žvaigždučių viešbučiai siūlo apsistoti už 40–50 eurų nakčiai, kelis variantus radau ir penkių žvaigždučių, su baseinais ant stogo, su visokiais SPA, šių kainos prasideda nuo 90 eurų nakčiai.

Kainos, kurių net gražiausiuose sapnuose nesapnavome. Jokios kelionių agentūros nėra siūliusios kelialapio Atėnuose savaitę praleisti už 117 eurų. Paskaičiavau, kad tiek kainuotų pigiausius lėktuvo bilietus sudėjus su septyniomis nakvynėmis pigiausiame viešbutyje. Tik tektų keliauti su rankine kuprine, be jokio papildomo bagažo. Na, bet kai taip šilta, daug daiktų ir nereikia. Įsimeti šortus, kelis marškinėlius, apatinio trikotažo, glaudes.

Galvojau, kad lėktuvas bus pilnas tokių keliautojų, kurie ilgisi saulės, trokšta Viduržemio jūros bangų ir graikiško maisto. Tačiau klydau. Kompanijos „Ryanair“ laineris į Atėnus buvo pustuštis. Beveik visi keleiviai savo eilėse sėdėjo po vieną, ir vis tiek ne visos eilės buvo užimtos. Arba žmonių nepasiekė žinia apie pigius bilietus, arba jie bijo keliauti šiuo keistu laikotarpiu, kai niekada negali žinoti, ar tikrai kelionė įvyks.

Lėktuve viena moteris samprotavo, kad galbūt daug kas keliauti dabar bijo, nes vengia bet kokios rizikos užsikrėsti pavojingu virusu. Ir ji pati tam vos pasiryžo, tačiau pamačiusi, kad Graikijos užsikrėtimų statistika ne tik mažesnė už mūsų, bet ir stabilesnė, stipriai neauganti, nusipirko bilietus. Pagalvojo, kad bus atsargi, vengs didelių susibūrimų ir ilsėsis kur nors toliau už Atėnų. Ši jos mintis patiko ir man, todėl praleidęs parą Graikijos sostinėje pabėgau į netolimą provinciją, prie jūros, kur beveik nėra žmonių. Ant rankų pirštų Maratono miestelyje galima suskaičiuoti turistus, o ir vietiniai kažkur slepiasi.

Pagrindinis klausimas, kurį ėmė uždavinėti draugai ir bičiuliai, socialiniuose tinkluose pamatę, kad išvykau į Graikiją, – ar čia atvykus nereikia izoliuotis ir ar nėra privalomas COVID-19 testas?

Saviizoliacijos atvykusiems lietuviams graikai netaiko, tačiau tam tikrų saugumo taisyklių yra. Prieš skrendant visi keliautojai privalo užpildyti specialią formą internete, kur reikia surašyti savo duomenis, pateikti adresus, kur planuojate apsistoti Graikijoje, nurodyti kontaktinius asmenis tuo atveju, jeigu jums kas nors atsitiktų per atostogas. Užpildę formą, kelionės dieną į savo asmeninius el. paštus visi užsiregistravusieji gauna unikalius QR kodus, kuriuos atvykus į bet kurį Graikijos oro uostą reiks pateikti sienos kontrolės darbuotojams.

Negana to, tas kodas bus reikalingas ir dėl kito, daug ką bauginančio, reikalo. Graikai privalomai atliks koronaviruso testą, už kurį sumokėti nereikia. Tai vyksta labai greitai – visi atvykę turistai sustatomi į vieną eilę, kaip per įprastą pasų patikrą. Tada vienas po kito eina į specialias medicinines būdeles. Ten pasitinka du darbuotojai – vienas nuskenuoja tą patį unikalų jūsų QR kodą, kitas per sekundę iš keliautojo gerklės paima tepinėlį. Viskas. Tada iškart paleidžia.

Dėl savo darbo specifikos po kiekvienos kelionės ir prieš kiekvieną kelionę tokį patį testą darausi Lietuvoje. Ir šįkart buvau pasidaręs, 48 valandas prieš skrydį. Jis, žinoma, buvo neigiamas. Paklausiau oro uosto pareigūnų, ar neužteks mano angliškai surašyto dokumento, kurį gavau vienoje klinikoje Vilniuje. Tačiau pareigūnų šis pasiūlymas nesudomino, padarė testą kaip ir visiems kitiems.
Atsakymo su informacija, testas neigiamas ar teigiamas, graikai kažkodėl nesiunčia. Matyt, susisiekia tik su tais atvykėliais, kurie būna užsikrėtę pavojinga liga.

Internete skaičiau kai kurių žmonių komentarus, kad neva į Graikiją keliauti neverta, nes dėl viruso čia niekas nedirba. Bet tai netiesa, visos įstaigos – tiek kultūrinės, tiek viešojo maitinimo, net ir pramogų – dirba įprastai, iki vidurnakčio ir ilgiau. Dar vienas melas, kurį skleidžia kai kurie komentatoriai, kad Graikijoje visur ir visada reikia dėvėti apsaugines veido kaukes, net ir paplūdimiuose.

Nesąmonė, taip nėra nė viename šalies regione, kaukės dėvimos panašiai kaip ir pas mus – prekybos centruose, įvairiose įstaigose, bet ne vaikštant gatvėmis ar tuo labiau deginantis paplūdimyje. Dėvėti kaukes paprašo po atviru dangumi esančiuose muziejuose, pavyzdžiui, lankant žymųjį Atėnų akropolį.

Man pasirodė, kad graikai labiau nei italai saugosi viruso, ypač vyresnio amžiaus senjorai. Jų gatvėse žymiai mažiau, nei būdavo anksčiau. Žmonių nuotaikos gana liūdnos, ir tai galima suprasti, vis dėlto šioje valstybėje turizmas sudaro beveik 25 proc. BVP.

Milijonai žmonių gyvena iš čia atvykstančių poilsiautojų, o jų šiemet labai trūko ir vis dar trūksta. Ką daryti, kad gyvenimas imtų gerėti, vieno atsakymo graikai neranda. Vieni ragina valdžią atšaukti bet kokius apribojimus ir nusispjovus ant ligos gyventi, tarsi nieko nebūtų nutikę. Kiti vis dėlto palaiko ribojimus ir sako, kad žmonių sveikata daug svarbiau už turistus. O tiems, kurie gyvena tik iš turizmo, jau siūlo keisti profesijas ir susirasti naujus darbus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)