Apsilankiau ypatingoje vietoje – Bene Berake. Tai yra miestas vidurio Izraelyje, į rytus nuo Tel Avivo, kuriame gyvena 200 000 ultraortodoksų žydų. Jausmas ir atmosfera čia yra absoliučiai kitokia, negu kad Tel Avivo centre. Visi žmonės čia atrodo, tarsi būtų iš kokio istorinio filmo. Vyraujančios spalvos – juoda ir balta, vyrai su skrybėlėmis, su kostiumais, su švarkais, paltukais, moterys užsidengusios plaukus. Pasijaučiau papuolęs į filmą.

Bet tai jokiu būdu ne filmavimo aikštelė, tai pats tikriausias realus pasaulis, apie kurį didžioji dalis žmonių sužinojo tik iš stulbinamo populiarumo sulaukusio Netflix serialo „Unorthodox“ („Neortodoksiška“), sukurto pagal tokio paties pavadinimo knygą. Seriale pasakojama apie moterį, kuri pabėgo nuo itin religingos ir uždaros žydų ultraortodoksų bendruomenės.

Kaip jie gyvena, kodėl jie taip atrodo, ką jie valgo ir kokių daiktų negali naudoti – man sutiko papasakoti žydų kultūros tyrinėtoja ir dviejų knygų apie Izraelį autorė Živilė Avital Juonytė. Živilė gyvena netoli nuo šito Tel Avivo priemiesčio, todėl puikiai žino, kas čia vyksta.

„Žydai ultraortodoksai yra itin religingi žydai, kurie labai griežtai ir akylai laikosi visų judaizmo prievolių. Ir juos dažnai labai lengva pažinti pagal tam tikrą aprangos stilių. Vyrai dažnai bus apsirengę su juodai baltais kostiumais, visada dengsis galvą. Labai dažnai dėsis kipą, mažą kepurytę, ir ant jos dar skrybėlę. Kadangi mes dabar lankomės šitame ortodoksų mieste, tai ir aš iš pagarbos prisidengiu daugiau, bet ultraortodoksės moterys apsirengtų dar kukliau – prisidengtų alkūnes, kelius, ir jeigu jos yra ištekėjusios, taip pat ir plaukus. Plaukus jos dengia arba skrybėlaite, arba peruku, nes ištekėjusios moters plaukus gali matyti tik jos vyras. Taigi ultraortodoksai žydai tiesiog yra praktikuojantys žydai, kurie griežtai interpretuoja ir labai, labai stipriai laikosi visų judaizmo prievolių“, - pasakoja Živilė.

Nors į Tel Avivą keliauja šimtai lietuvių, mažai kas iš jų buvo Bene Berake. Vieni apskritai nežino apie tokios vietos egzistavimą, kiti kažką yra girdėję, bet patys atvažiuoti apsidairyti bijo. Juos galima suprasti – kaip kukliai čia be apsirengtumėte – vis tiek atrodysite kaip kokie išsišokėliai.

Anot Živilės, šis miestas yra vienas tankiausiai apgyvendintų Izraelio miestų, čia gyvena labai daug žmonių. „Dabar, prieš šabą, apskritai viskas yra perpildyta žmonių, labai daug kas apsipirkinėja, skuba prieš šabą pabaigti savo darbus, užduotis. Judėjimas labai didelis“, - pastebi Živilė ir atkreipia dėmesį, kad šiame mieste nėra nei didelio prekybos centro, nei baro, nei restorano. Jiems viso to nereikia, nes pramogas ultraortodoksai supranta kitaip.

„Šiame mieste yra judaikos parduotuvė. Tai yra reikmenys, kurių religingam žydui reikia savo namuose. Tai yra kibušo taurės, taurės vynui palaiminti per šabo vakarienę, žvakidės, kadangi kiekvienas šabas yra pasitinkamas jo išvakarėse moteriai uždegant dvi šabo žvakes. Žodžiu, labai daug tokių simbolinę, tradicinę reikšmę turinčių objektų, kuriais galima papuošti namus arba naudoti religinėse ceremonijose“, - pasakoja žydų kultūros tyrinėtoja.

Šiame mieste labiausiai į akis krentantis dalykas vis tik yra absoliučiai unikali ultraortodoksų apranga. Tačiau ne mažiau įdomus ir jų kasdienis gyvenimas.

„Filmų, tokių populiariųjų, dauguma nežiūri, jiems TV nėra rekomenduojama. Internetą kai kurie naudoja, bet turintys griežtesnę nuomonę, tikrai vengia visų technologijų. Be telefono turbūt sunku įsivaizduoti gyvenimą 21 amžiuje, tai daug kas turi tokius „išvalytus“ išmaniuosius košerinius telefonus. Tai telefonas, kuriame užblokuotas interneto ryšys arba leista prieiga tik prie kelių svetainių. Ten galbūt bus kalkuliatorius ir gal bus skambučio funkcija, bet nebus žinučių funkcijos, žodžiu, kad būtų mažiau pagundų“, - apie ultraortodoksų kasdienybę pasakoja Živilė.

Žydų ultraortodoksų bendruomenėje draudžiama viešai kalbėti apie seksą ar kaip nors juo domėtis, pavyzdžiui, žiūrėti pornografinius filmus. Iki santuokos šios bendruomenės vyrai ir moterys privalo išlikti skaistūs, ir net negali patys savęs patenkinti. Jokio intymaus savęs lietimo!

„Deja, seksualinio švietimo tikrai šiose bendruomenėse trūksta, ir dėl to kyla nemažai problemų. Įsivaizduokit, jeigu susituokia du 18-mečiai arba 19-mečiai su žmogumi, kurie niekada nematę, arba, sakykim, matę 1 – 2 kartus. Ir taip, jie beveik neturėjo seksualinio švietimo. Paprastai prieš pat santuoką moteris susitinka su kita moterimi, kuri jai paaiškina šiek tiek, minimaliai, pusiau metaforomis apie seksą, o vyras susitinka su vyru. Ir tai yra jų vienintelės žinios. Ir štai staiga jie susituokia, ir jie yra skatinami pradėti kurti šeimą ir sulaukti palikuonių.“

Seksualinio švietimo jie gal ir negauna, tačiau labai aktyviai gimdo vaikus. Tiek mažylių ir paauglių jūs nepamatysit nei vienam kitam Tel Avivo priemiestyje. Į visas puses kur bepasisuksi – vaikai ir jaunimas.

Kaip atrodo uždaras ir labai savotiškas žydų ultraortodoksų gyvenimas žiūrėkite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)