Tai dviejų dalių pasakojimas apie tai, kaip vakarinėje Ukrainos dalyje, visai prie sienos su Lenkija esančiame Lvove švęsti gyvenimą ir neišleisti daug pinigų. O svarbiausia – kokių ypatingų restoranų ir barų ten galima surasti. Geriausių maitinimo vietų sąrašą galite rasti ČIA.

Antroji reportažo dalis – įdomiausi Lvovo barai

Lvovas is the new cool – pasakytų anglakalbiai keliautojai. Ir jūs taip galite sakyti, nesuklysite. Lietuviškai šis žodžių junginys reiškia, kad Lvovas yra nauja, gera vieta, kurią visi privalo aplankyti, nes tam yra nemažai priežasčių. Keletą jums pasistengsiu pristatyti. Lvovas neretai yra pristatomas kaip Ukrainos kultūros sostinė.

Skaičiuojama, kad čia kasmet vyksta daugiau nei penkiasdešimt festivalių – nuo vyno ir sūrio iki kavos.

Taip pat sakoma, kad jis elegantiškiausias ir draugiškiausias turistams. Beje, kainos čia mažesnės nei sostinėje Kijeve, nors veiklos ne ką mažiau, o ir aptarnavimo kokybė bei pasirinkimas tiesiog puikūs.

Lvovas visada buvo svarbus kultūros centras. Įsikūręs 50 km nuo Lenkijos sienos, jis buvo punktas, kur sustodavo visi, keliaujantys tarp rytų ir vakarų. Čia maišėsi kultūros, skambėjo daug kalbų bei vystėsi unikali miesto dvasia ir kultūra.

Lvovo barai

Portalas Numbeo.com, kuris vertina kainas ir patogumą gyventi miestuose, nustatė, kad Lvovas iš Ukrainos miestų yra patogiausias. Jis kompaktiškas, patogiai išdėliotas, tad net ir lankantis čia pirmą kartą – bus lengva orientuotis ir surasti viską, ką perskaitysite šiame rašinyje.

Kad ir koks Lvovas gražus ir pilnas istorijos, turistai iš visos Europos čia traukia tikrai ne tik dėl to. „Pigūs gėrimai, pigus maistas“, – dažnai pasigirsta kalbantis apie priežastis pirkti bilietus būtent į šią, regis, ne pirmo populiarumo vietą Europoje. Vis dėlto, Lvovas yra daugiau nei tai. Barai čia ne tik pigūs, bet ir unikalūs. Ne retas specializuojasi kažkokio vietinio gėrimo gamyboje, turi keistą, kartais šokiruojantį interjerą ar rengia pasirodymus, kuriuos norisi filmuoti ir fotografuoti.

Avialinijos „Airbaltic“ su kuriomis bendradarbiauju ruošdamas savo kelionių pasakojimus, turistams iš Lietuvos siūlo itin patrauklius skrydžius už labai gerą kainą. Štai gegužės mėnesį bilietai iš Vilniaus į Lvovą kainuoja nuo 58 eurų. Norint sutaupyti – svarbu juos pirkti ne pačią paskutinę minutę. Ir vos tik įsigysite lėktuvo bilietus – paskubėkit rezervuoti butą, kambarį ar viešbučio apartamentus. Kuo anksčiau tai darysite – tuo mažiau mokėsite. Paskutinę minutę dažniausiai viskas išbrangsta. Lvove kainos nesikandžioja, bet vis tiek, juk visada norisi sutaupyti.

O dabar, ponios ir ponai, įdomiausi ir sakoma – geriausi barai Lvove, kurių sąrašu norėsite dalintis su draugais ir giminėmis. Ir patys vėl ir vėl juo naudositės. Nes nepatikti tiesiog negali. Tiesa, dėl mūsų šalyje galiojančių įstatymų – esu šiek tiek apribotas ir smulkiai pasakoti apie tose vietose siūlomą meniu, bei apie jų svaigiuosius gėrimus negaliu. Tad daugiau išsiplėsiu aprašydamas barų tematiką, ten vyraujančias emocijas, interjerą ir kitus dalykus.

Daužys botagu, kankins ir žemins

Vienas svarbiausių barų, kurį siūlo visi turizmo puslapiai, Lvovą kada nors aplankę tiklaraštininkai ir kelionių vadovai yra „Masoch Café“. Ir aš jums pasakysiu – ne be reikalo šią vietą taip rekomenduoja, nes ji yra unikali ir šiek tiek gąsdinanti. Ypač mums, iš katalikiškos Lietuvos atvykusiems.

Čia net pats didžiausias ponas nepajunta, kaip tampa įkaitu po gašliai apsirengusios padavėjos rimbu. Įspėju: čia prieš jus bus lengvai smurtaujama, taip pat, jeigu turite didelį ego, galite pasijausti žeminami. Tad jeigu šie du dalykai visiškai prieštarauja jūsų įsitikinimams, aplenkite šį barą. Bet jeigu esate žmogus, kuriam įdomu visokios keistos vietos – nebijokite. Muša neskaudžiai, o žemina tik juokais. Nereikėtų įsižeisti ar užpykti.

Lvovo barai

Tai suaugusiems skirtas baras, bet prie durų amžiaus niekas nekontroliuoja. Nėra apsaugininkų, kaip prie striptizo barų. Ir už įėjimą nieko mokėti nereikia. Padidintų antkainių ten irgi nėra. Tad į striptizo vietas visai nepanašu.

„Masoch Café“ bare padavėjos nešiojasi botagėlius ir iškviečia lankytojus išgerti nuo jų krūtinių, išsirengti, net klauptis ant kelių ir pasiduoti aistroms.

Visa paslaptis, kodėl baras yra toks, koks yra, slypi jį įkvėpusio žmogaus gyvenimo istorijoje. Leopold von Sacher-Masoch, gimęs Lvove 1836 metais, yra laikomas mazochizmo pradininku. Jis mėgo, kai moteris jį kamuoja, kai perima visą kontrolę, o jam belieka pasiduoti ir mėgautis. Negana to, kad tai mėgo, jis viską smulkiai aprašė ir išgarsėjo pasaulyje. Jo žymiausias romanas – „Venera kailiuose“ – buvo išleistas po to, kai jis traukiniu keliavo po Italiją, būdamas savo meilužės „vergu“. Ji keliavo pirma, o jis – trečia klase. Nes juk „vergas“ nevertas komforto.

Vis dėlto, pačiame bare gan patogu, o ir meniu labai ilgas. Jis – ryškiai raudonas, apkarstytas grandinėmis, su paties Leopold von Sacher-Masoch biografija ir seksualių pavadinimų kokteiliais. „Uždėk koją ant savo vergo“, „Nesantuokinis sūnus“, „Neskubink kulminacijos“ – tai tik keli iš jų. Daugumos kokteilių kainos – apie 4,5 – 5 Eur. Maistas, tiesa, ten irgi ne šiaip sau kažkoks – juose, anot padavėjų, apstu afrodiziakų, skatinančių potraukį.

Lvovo barai

„Masoch Café“ aplankiau su kompanija lietuvių, kurie žinojo, kas ten laukia. Vienas jų, mano bičiulis Mantas Bertulis, „Kitokių pasikalbėjimų“ organizatorius ir prodiuseris. Jį paminėjau, nes būtent Mantui tame bare kliuvo daugiausiai. Užsisakęs vieną iš kokteilių, jis kartu gavo ne tik gėrimą, bet ir visą mazochizmo seansą. Prie mūsų stalelio priėjusi padavėja liepė paklusti, nusivedė jį į salės vidurį, pradėjo plakti rimbais. Tada išrengė Mantą, užrišo jam akis ir pradėjo daryti tai, ko tikrai niekas nesitikėjo. Užsidegė didžiulę žvakę, tirpdino ją ir lašino vašką ant mano bičiulio krūtinės. Ne tik ant jos, bet ir už kelnių. Galiausiai, kai aistros visai įsivažiavo – tą žvakę ji prispaudė jam prie kūno ir taip užgesino. Vargšui Mantui nuo liepsnelės net liko randelis. Kas tuo metu dėjosi bare – sunku žodžiais nupasakoti, žmonės plojo ir švilpė, klykė ir šūksniais ragino lietuvį atlaikyti visą programą. Jis atlaikė, šaunuolis.

Kuklaus žmogaus akimis – tokia programa atrodo tikrai nepadoriai ir gana keistai. Bet baro personalas ragina visus taip galvojančius atsipalaiduoti. Ir sako, kad į visą tai reikėtų žiūrėti kaip į teatralizuotą vaidinimą. Nes čia atėję žmonės žino kas jų laukia ir tik todėl lankosi garsiajame „Masoch Café“.

Jei prisiminimų jums negana, ten rasite suvenyrų krautuvėlę, kur galima pasijusti kaip sekso prekių parduotuvėje.

Mazochistų baras „Masoch Café“
7 Serbska Street, Halytskyi District L'viv.
Dirba kasdien iki 4 ryto.

Kavos kasykla

„Lviv Coffee Mining Manufacture“ – kita itin populiari vieta. „Kavos kasybos gamykla“ – lietuviškai. Tai požeminių tunelių labirintas, netikra kavos kasykla, o užėjus lankytojams įteikiamas kalnakasio šalmas. Sudaroma atmosfera, kad esate tikras anuometinis kalnakasys, gavęs pertraukėlę kavai.

Lvovo barai

Įsivaizduojate, daug turistų, čia ima ir apsigauna – patiki, kad kava, kaip koks brangusis metalas išgaunama kalnakasybos būdu. Rimtas juokelis: ateina ne viena ponia ir stebisi: „maniau, kad kava auga ant medžių ar krūmų, o pasirodo ji iškasama iš po žemių“. Juokinga, ar ne? Bet gerbiamieji, iš tikro ten nei kasykla, nei gamykla. Tik pramoga turistams, kad smagiau būtų.

Kad svečiams nepritrūktų karščio, kaip tikrose šachtose – ten naudojama ugnies liepsna. Kava yra deginama tiesiogine šio žodžio prasme. Ir kalba eina ne apie tamsaus skrudinimo pupeles, bet apie gėrimų paruošimą. Jei užsukote rytinės kavos, rekomenduojama rinktis karamelinę kavą, kurios ypatingo skonio pluta išgaunama deginant viršuje esantį sluoksnį. Ir deginama ten viskas prie lankytojų akių, naudojant ne kokią subtilią liepsnelę, o visą didelę karštą liepsną.

Vakaro alternatyva – tokia pat įspūdinga kava su alkoholiniu, anyžiniu itališku gėrimu.

Kam tiek vargti – paklausite. Šioje vietoje dirbantys baristos, ir jos kūrėjai tiki, kad kava yra kur kas daugiau nei gėrimas, tai – kultūra, nuotaika, ir galimybė suteikti sau džiaugsmo. Jie sakosi, kad čia miksuoja geriausią pasaulio kavą, tačiau prie jos prideda dar vieną labai svarbų elementą – mintis ir specialią nuotaiką.

Tikriems kavos fanatikams patiks ir tai, kad čia vietoje kava ir skrudinama, tad ji šviežia, maksimaliai kvapni ir paruošta ne tik mokančių nupiešti gėlytę ant putos, bet ir išmanančių kavos subtilybes žmonių.

Tiesa, nereikėtų išsigąsti. Norintieji tiesiog pasimėgauti gera kava ir desertu, be visos kalnakasių patirties, gali įsitaisyti neutralioje aplinkoje. Kava kainuos apie 1,5 – 2 Eur, desertai iš plataus meniu – panašiai.

Tiesa, net ir vietiniams kavos baro darbuotojai rekomenduoja bent kartą išbandyti kasyklos atrakciją – jų manymu tik taip įmanoma suprasti, kokia karšta, įspūdinga, gyva yra Lvovo kava ir kavos kultūra.

Kartais teigiama, kad būtent Lvove iš visos Europos buvo pradėta skrudinti ir virti kava. Negana to, žmogus, supažindinęs visą Austrijos-Vengrijos imperiją su šiuo gėrimu buvo gimęs Lvove (Yuriy Kulchitsky). Ir kartais sakoma, kad kavos kultūra šis miestas nė kiek nenusileidžia Vienai.

Vakare ši vieta pavirsta labai jaukiu baru, su ramia, romantiška muzika. Ir žmonės kavą pradeda maišyti su alkoholiniais gėrimais, taip pat užsisako kokteilių ir vyno.

Kavos kasykla „Lviv Coffee Mining Manufacture“
10 Rynok Square, Halytskyi District, Lviv.

Karšti čeburėkai, šalti kokteiliai

Prisipažinsiu jums kai ką – aš labai mėgstu čeburėkus. Ir kiekvieną vasarą man pasidaro liūdna, kad mūsų pajūrio miestai Palanga ir Šventoji – stipriai nuvalkiojo šiuos riebius pyragėlius. Ir pagadino jų įvaizdį mūsų visų akyse. Na, juk taip ir yra. Liaudyje pasklido juokeliai, kad čeburėkuose, neva, naudojama kačiukų ir šuniukų mėsa, atsirado abejojančių jų paruošimo higiena. Labai dėl to gaila, čeburėkus reikia prikelti naujam gyvenimui. Ir Lvove viena vieta būtent tai ir daro.

Įspėju, tai tikrai ne sveikuolių meka. Kai šiais laikais visi bėga maratonus, geria smučius ir valgo supermaistą, baras „4 Chebureky Prosecco Bar“ siūlo nesikuklinti: užkąsti tradicinių čeburėkų ir… išgerti putojančio.

Lvovo barai

Kol kiti barai tvarkosi po nakties, o barmenai miega, „4 Chebureky Prosecco Bar“ kviečia pradėti vakarėlį nuo pusryčių. O ir čeburėkai čia ne vien tradiciniai. Meniu jų rasite su pačiais keisčiausiais įdarų deriniais. Patys populiariausi: su sūriu, vyšniomis ir žinoma klasikiniai, kaip mums visiems įprasta – su mėsa. Galite rinktis: kiauliena, jautiena, aviena. Čeburėkus kepa dviem būdais – griliuje, be riebalų, ar fritiūrinėje, panardinę į karštą aliejų. Man netikėtas dalykas buvo tai, kad šis skanėstas lankytojams patiekiamas su indeliu padažo: grybų, pikantišku arba grietinės. Pasirinkau grietinę ir galiu patvirtinti, kad čeburėkui ji labai tiko. Ne tik gaiviau, bet ir papildomas skonis. Galėčiau lyginti su keptais koldūnais.

Jei norite įsivaizduoti, kokio dydžio „4 Chebureky Prosecco Bar“ siūlomas čeburėkas, žinokite, kad juo nesunkiai uždengtumėte sau bene visa veidą. Toks kaip plati vėduoklė. Čebureko kaina – iki 2 eurų.

Pats keisčiausias dalykas, kad šiame Lvovo bare siūloma šį riebų mėsos pyragaitį derinti prie putojančio arba prie prašmatnių kokteilių, kokius Lietuvoje siūlo geriausi barai.

Bet jeigu nenorite nei prosecco, nei čeburėkų, tačiau norėtumėte pasidžiaugti modernia aplinka ir geru aptarnavimu, čia rasite ir kitokių užkandžių, sriubų ir pusryčių variantų. Tikrai labai stilinga vieta, kurioje man patiko ne tik maistas, bet ir personalas. Skiria labai daug dėmesio, bendrauja angliškai, pajuokauja.

Ši vieta – visiška priešingybė sveikam gyvenimo būdui. Iš čia visi išeina kiek apspangę ir gana stipriai persivalgę.

Čeburėkinė „4 Chebureky Prosecco Bar“
Staroyevrejska vul. 16, Lviv.

Alus su orkestru

Lvovas ne tik kavos, bet ir alaus miestas. Didžiausia ir smagiausia vieta šio gėrimo ragavimui, pasak daugelio vietinių, yra trijų aukštų baras-parduotuvė-teatras „Pravda Beer Theatre“ centrinėje Turgaus aikštėje.

Čia parduodamas alus provokuojančiais pavadinimais, tokiais kaip Angela Merkel, Vladimir Putin ir Obama. Pasitaiko ir ne tokių draugiškų, net skandalingų Rytų kaimynės atžvilgiu. Vienas jų, itin mėgstamas ukrainiečių – Putin Huilo (Dichhead). Lietuviškas vertimas būtų maždaug toks: Putinas pimpagalvis. Švenčiantys baro svečiai geria pilnus bokalus ir garsiai, visa gerkle skanduoja šį pavadinimą.

Lvovo barai

Yuri Zastavny, restorano įkūrėjas, buvo aktyvus Ukrainos Maidano protestų ir kitų politinių įvykių dalyvis, didelis savo šalies patriotas. Todėl ir čia gaminamas alus neša patriotinę žinutę. Ant vienos rūšies net pavaizduotas Obama su marichuanos suktine, o prierašas skelbia, kad didysis pasaulio tvarkos palaikytojas (Obama) nereaguoja į Ukrainos krizę su Rusija.

„Pravda Beer Theatre“ pirmame aukšte – didžiulė alaus parduotuvė, antrame ir trečiame – baras ir labai daug staliukų. Įdomu tai, kad šioje vietoje ne tik parduodamas, bet ir gaminamas alus. Po gamyklą rengiamos ekskursijos. Vos per kelis savo alaus gamybos metus, šio baro produkcija pelnė jau 14 pasaulinių apdovanojimų. Faktas, čia dirba tikrai ne mėgėjai.

Aš ne gėrimų ekspertas, todėl skoninių savybių nekomentuosiu, tačiau paminėsiu tai, kas man paliko didžiausią įspūdį. Vakare šiame bare lankytojai gauna – nemokamą ir labai smagų koncertą. Gyva muzika čia rūpinasi specialiai suburtas orkestras. Jis groja kasdien, išskyrus pirmadienį. Koncertas trunka kelias valandas su pertraukėlėmis. Svarbiausia, kad „Pravda Beer Theatre orkestras groja ne Vivaldi ar Bachą – jie varijuoja nuo „Metalicos“ bei „AD/DC“, iki „Marron 5“ ir Adelės“ Kai kurių kūrinių metu padavėjai visiems lankytojams išdalina tuščius plastikinius butelius, kuriuos pataikant į taktą reikia daužyti į stalus, taip talkinant orkestrui. Labai smagus užsiėmimas.

Baras, kuriame groja orkestras „Pravda Beer Theatre“
32 Rynok Square, Lviv,
Orkestras groja nuo 19val. vakaro.

Amžina eilė prie vyšnių

Lvovas garsėja savo užpiltinėmis ir likeriais. O pats populiariausias gėralas čia – vyšninė trauktinė, kurią parduoda du specializuoti bariukai pavadinimu „Drunk Cherry“, arba ukrainietiškai „Piyana Vyshnya“. Nuo ryto iki vakaro prie jų driekiasi eilės turistų. Jos greitai juda, bet niekada neištirpsta.

Šių bariukų meniu – tik dvi eilutės – vyšnių pyragas ir vyšnių trauktinė. Svečiams įspūdį palieka, kad iš pirmo žvilgsnio ne prabangiuose baruose, ant lubų kabo milžiniški sietynai, o gėrimą barmenai pilsto ne į kokį nors paprasta stikliuką, o į prabangų, kaip gerame restorane.

Lvovo barai

Sakoma, kad senesniais laikais „Vyshnevska“ (taip ją vadina žmonės) buvo gaminama kiekvienuose namuose. O kiek paskalų aptarta prie stikliuko šio gėrimo – kiekvienas Lvovo gyventojas turi savo istoriją.

100 ml kainuoja 1,3 eur, o litras - 13,4 euro, desertas – 1,3 eur.

Vyšninės trauktinės barai „Drunk Cherry“
Lviv city, 11 Rynok sq.
Lviv city, 1/3 Krakivska Str.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)