Tailandas vėl atsidarė turistams, o skrydžių bilietai į šią šalį kaip niekada pigūs. Be to, gerokai atpigo ir viešbučiai, apartamentai bei vilos. Kol nėra didelių keliautojų srautų – dauguma jų stovi pustuščiai ir veikia ne pilnu pajėgumu. Pavyzdžiui, daugelyje Puketo regione esančių viešbučių vietoj 2-3 baseinų veikia vienas, vietoj 3-4 restoranų – taip pat atidarė tik vieną. Kuo daugiau bus turistų – tuo daugiau visko atsidarys, natūralu.

Kaip juokavo penkių žvaigždučių viešbučio „Mandarava Resort and Spa”, esančio šalia garsaus Karon paplūdimio Puketo regione, administratorė, dabartinis periodas apgyvendinimo paslaugų verslui yra tarsi repeticija prieš didįjį turistų antplūdį. „Daug kas per tą laiką, kol buvome užsidarę, pamiršo kaip reikia dirbti. Restorano virtuvė lėčiau sukasi, kambarinės ne tokios greitos kaip anksčiau. Todėl tai, kad nėra per daug žmonių mums leidžia po truputį ruoštis, mokytis iš klaidų. Ir kai srautas jau bus didesnis – būsime apšilę ir galėsime profesionaliai aptarnauti kiekvieną atvykusį“, - esama situacija džiaugėsi mane viešbutyje priėmusi mergina.

Tiems, kas mėgsta atvykę į atostogų šalį sėdėti tik viešbučio teritorijoje ir megzti pažintis su kitais poilsiautojais – gal ir bus nuobodoka, kai prie baseino bus ne šimtas penkiasdešimt, o tik penki ar septyni žmonės, gal nepatiks ir tai, kad vakarienės metu restorane prie gretimų staliukų niekas nesėdi ir, kad nesidriekia eilės prie virėjo ruošiančio antrekotus.

Tačiau liks patenkinti tie, kurie keliaudami ieško ramybės ir privatumo. Tarkime egzotiškose Tailando salose, kur anksčiau dėl kvadratinio metro reikėdavo pasistumdyti ir pasipykti su kitais turistais – šiuo metu tokia ramybė, kad salas baigė užvaldyti vietos gyvūnai, kaip jiems ir priklauso. Pakrantėmis vaikšto, ne rusai, vokiečiai, anglai ir amerikiečiai, o milžiniški varanai. Aišku, jeigu driežų bijote, čia jau kita kalba. O ir pakrantėse, ten kur anksčiau maudydavosi penki šimtai išblyškusių europiečių – dabar sukasi žuveliokai ir visokie kitokie jūros gyviai.

Ši įžanga tam, kad suprastumėte, koks tuščias ir ramus dabar Tailandas, toks, koks nebuvo ilgus dešimtmečius. Ir toks pigus jis nebuvo, nes kuo daugiau žmonių čia vyko – tuo labiau kainos pūtėsi. Žinoma, per tą laiką, kol ši šalis išgyveno turizmo klestėjimą, čia visko tiek daug prisistatė, kad verslininkams, kurie atidarė viešbučius, apartamentus ar vilų rajonus – dabar gana liūdna. Bet, kad nestovėtų visai tušti, jie mieliau priima svečius už gerokai mažesnę kainą nei būdavo iki 2020-ųjų kovo mėnesio. Tai tikriausiai pati svarbiausia priežastis į Tailandą keliauti ne kada nors vėliau, o dabar. Tiksliau reikėjo vakar, nes tokių atsibudusių ir suskubusių vykti į šią šalį kasdien atsiranda vis daugiau. Ir tikrai sunku prognozuoti, ar po mėnesio čia vis dar bus taip ramu. Aš norėčiau, kad būtų, o štai vietiniai meldžia didingojo Budos, kad vėl viskas grįžtų į senąsias vėžes, kai šalis duso nuo svečių pertekliaus ir nuo pinigų, tuo pačiu. Pinigai visiems, visame pasaulyje patinka.

Po praėjusią savaitę Delfi pasirodžiusios žinios, kad atvykti į Tailandą vėl paprasta – daugybė lietuvių suskubo įsigyti bilietus į šią nuostabią šalį. Daug tautiečių tai nusprendė padaryti nedelsiant, net nelaukdami kitų metų. Pagal vienuolika tūkstančių lietuvių vienijančios feisbuko grupės „Tailandiečiai: Tailandas iš pirmų lūpų“ narių įrašus atrodo, kad daug kas į Azijos pusę pajudės šią savaitę ir sutiks Tailande Kūčias, Kalėdas bei Naujuosius metus.

Prie jų dar įmanoma suspėti prisijungti, juk iš Europos lėktuvai į Bankoką, Puketą ir kitus miestus skrenda po kelis kartus per dieną, iš įvairių tiesiogiai su Vilniumi sujungtų oro uostų: Amsterdamo, Paryžiaus, Frankfurto, Helsinkio, Kopenhagos, Stambulo.

Kadangi šiuo metu esu Tailande, atlikau nesudėtingus matematinius skaičiavimus, kiek šioje šalyje kainuotų paruošti šventinį stalą lietuvių porai ar keturių asmenų šeimai. Suma tikrai nustebino, numaniau, kad bus pigu, bet kad taip pigu – nesitikėjau.

Maisto prekių parduotuvės šioje šalyje pigesnės už mūsiškes bent 3-4 kartus. Aišku, yra prabangūs prekybos centrai, kur kainos labai europietiškos. Bet juose geriau nesilankyti, vietoj to rinktis tradicinius tailandietiškus turgelius, kuriuose galima ne tik įsigyti neapdorotų maisto produktų, bet ir jau pagamintų valgių. Beje, kartais atrodo, kad iškaulinta, išvalyta ir iškepta žuvis čia pigesnė nei tik ką pagauta. Sunku suvokti jų kainodarą, bet ji tikrai džiugina taupuolius.

Dauguma Kūčių stalui naudojamų vegetariškų produktų Tailando parduotuvėse nekainuoja euro už kilogramą. Pupelės, svogūnai, morkos, bulvės, burokėliai, miltai – kainuoja centus. Brangiau – aliejus, kurio litro kaina 1,39 Eur. Įvairių žuvų ir jūros gėrybių galima nusipirkti už 3-5 Eur. Vienintelis minusas – prisipirkus daug itin pigių produktų, viską gaminti teks patiems. O kas norėtų vietoj nuostabių paplūdimių lankymo stovėti prie puodų ir dar tokiame karštyje? Sutikite, neskamba gerai.

Todėl mano pasiūlymas visiems Tailande kalėdosiantiems lietuviams: tiesiu taikymu vykti į jų tradicinius maisto turgelius, kur parduodami jau pagaminti patiekalai. Dauguma jų – tiesiog tobulai tinka lietuviškam Kūčių ir Kalėdų stalui. Kainos tobulos, skonis – fantastiškas, sunkiausia yra apsispręsti, ką iš didelės gausos gaminių pirkti. Paskaičiavau ir paaiškėjo, kad padengus stalą dvylika skirtingų patiekalų išleistumėte nedaugiau 10-15 eurų.

Pas juos čia labai populiaru ruošti įvairius iešmelius, ant kurių suveriami kalmarų žiedai, krevetės, žuvies gabaliukai, žuvies kukuliai, krabų lazdelės, dešrelės, daržovės ir panašiai. Vienas toks iešmukas turgeliuose kainuoja 10 vietinių batų, o tai yra 0,27 Eur. Jeigu nusipirktumėte penkiasdešimt tokių iešmelių, sumokėtumėte tik 13,50 Eur. Bet kam imti penkiasdešimt, kai užtektų dešimties iešmelių, o už likusius pinigus geriau nusipirkti kažką įdomesnio. Pavyzdžiui, karališkų krevečių ruoštų tešloje indelį su dviem pasirinktais padažais už 50 batų – t. y. už 1,30 Eur, arba kalmarų žiedų keptų pagal tradicinį receptą už tą pačią kainą. Arba paimti karališką krabą, kurį parduoda taip pat už 1,30 Eur. Baltos žuvies filė, kepta tešloje – vėl gi 1,30 Eur už indelį, kuriame telpa penki-šeši gabaliukai. Dar labai populiaru žuvies kukuliukai, krevečių kotletai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)