Visokiuose filmuose ir serialuose jūs tikrai esate matę, kaip greitai ir paprastai į Las Vegasą atvykstančios poros susituokia. Populiariojoje kultūroje dažnai vaizduojama, kad tai daro stipriai apsvaigę žmonės, nelabai suvokiantys tokio žingsnio pasekmes. Taip pat nuo kažko bėgantys ar besislepiantys įsimylėjėliai. Dar būna filmuose rodo, kaip čia atvyksta tuoktis tie, kas nori gauti Amerikos pilietybę (tam užtenka susituokti su šios šalies piliečiu), arba siekia paveldėti didelius sutuoktinio ar sutuoktinės turtus, tad pasinaudodami tuo, kad žmogus apimtas aistros prikalba greitai važiuoti ir „susirašyti“. Situacijos filmuose būna tikrai riebios, kartais juokingas, o kartais graudžios. Bet taip ir gyvenime. Man užteko kelių dienų Las Vegase, kad prisižiūrėčiau pačių keisčiausių santuokų. Aš tikiu, kad jas sudarantys vietiniai darbuotojai kažką panašaus regi kiekvieną darbo dieną.

Nors Nevados valstijoje esantis Las Vegasas oficialiai yra vadinamas pasauline vestuvių sostinę, įdomu tai, kad visai ne čia įvyksta daugiausiai vestuvių planetoje. Absoliutus santuokų sudarymo lyderis yra didžiausias Turkijos miestas Stambulas. Tie, kas jame lankėsi tikrai galėtų paliudyti, kad gatvėse visada matosi daug jaunavedžių. Šių eilučių autorius tai taip pat patvirtina, nors tada, kai lankėsi Aziją ir Europą jungiančiame turkų mieste, šio iškalbingo fakto nežinojo. Statistika rodo, kad kiekvienas metais Stambule sudaroma apie 166 tūkstančius santuokų, o štai Amerikos pramogų sostinėje Las Vegase per metus užregistruojama „tik“ apie 70-80 tūkstančių amžiną meilę vienam kitam prisiekusių porų. Tai yra nuo 190 iki 220 jaunavedžių per vieną dieną.

Nors lošimų miestas nėra rekordininkas, jam tai nė kiek netrukdo pasiglemžti „vestuvių sostinės“ vardo. Tiesiog reikia šią frazę nuolat garsiai kartoti, kišti ją į filmus, į dainas, į reklamas. Kitaip sakant – reklamuoti šią idėją, užfiksuoti žmonių pasąmonėje, kad Las Vegasas yra lygu vestuvės. Tai jau daroma keletą dešimtmečių, tad nenuostabu, jeigu daugelis skaitančių šį tekstą būtent taip ir galvoja. Vadinasi reklama puikiai veikia.

Stambulas gal ir pyksta, bet Amerikoje tai niekam neįdomu. Las Vegaso valdžia ir šiame mieste verslus kuriantys žmonės investuoja milijardus dolerių į tai, kad visame pasaulyje skambėtų žinia: atvažiuokite pas mus ir mes jus sutuoksime. Lengvai, neskausmingai, linksmai ir svarbiausia – pigiai. Šiais aspektais Las Vegasas tikrai lenkia ir Stambulą, ir visus kitus pasaulio miestus. Nori nenori, privalai pripažinti, kad Amerikos pramogų meka santuokas supaprastino iki negalėjimo.

„Dar niekada nebuvo taip lengva susituokti“, „Nenori vestuvėse giminių? Susituok Las Vegase“, „Sutuoksime be problemų. Visus“, „Vakar susipažinote, o šiandien jau norite susituokti? Padarykime tai“ – tai tik kelios iš šimtų įvairiausių reklamų kabančių Las Vegaso gatvėse. Svarbiausia jų visų žinutė – tai, kad santuoka nėra labai „didelis“ ir „sudėtingas“ dalykas. Reklamos ragina nesureikšminti šeimos sukūrimo ir nepūsti iš to didelio burbulo, kaip kai kurie mėgsta. „Jeigu norisi, kam atidėlioti?“ – klausia žavi blondinė, tiesiog gatvėje praeiviams siūlanti vestuves. Ir žadą specialią nuolaidą, jeigu praeiviai eis tuoktis „čia ir dabar“. „Jeigu dabar iškart, ilgai negalvojant – sutuoksim už 50 dolerių, bet privalome tai padaryti per pusvalandį, vėliau ateina kita pora“, – sako ji, taip skubindama procesą ir nenorėdama paleisti galimų klientų. Nors greičiausiai jokia kita pora po pusvalandžio net ir nežada ateiti.

Reikia turėti omenyje, kad santuokų sudarymui skirtas patalpas – visokias pokylius sales, mažus ir kuklius kambarėlius ar pačias tikriausias koplytėles – Las Vegase turi beveik visi didieji viešbučiai. Taip pas juos apsistoję svečiai gali niekur per daug toli neidami susituokti vietoje, nusileidę liftu iš savo kambario. Taip pat pagrindinėse šio miesto gatvėse veikia bent 50 atskirų, konkrečiai šiam verslui pastatytų koplyčių ir koplytėlių, su labai panašiais pavadinimais: „Vegas Wedding Chapel“, „Paradise Wedding Chapel“, „Chapel of the bells“, „Love Story Wedding Chapel“, „A Chapel of love“, „A special memory Wedding Chapel“, „Little White Chapel“, „Chapel of the flowers“ ir t.t. Viena nuo kitos jos skiriasi mažai kuo. Pavadinimu, adresu, gal šiek tiek interjeru. Vienos prašmatnesnės, blizgesnės, kitos kuklesnės, pilkesnės. Bet paslaugos visur tokios pačios, vienų nuo kitų nukopijuotos. Taisyklės taip pat – nesiskiria. Ir kainos beveik identiškos.

Jeigu Lietuvoje renkantis bažnyčią vestuvėms žmonės įdeda daug pastangų, tai daro gerai pagalvoję, tai Las Vegase viskas atvirkščiai – koplyčią, kurioje susituoks, jaunavedžiai renkasi beveik aklai. Dažniausiai susirašo toje, kuri yra arčiausiai jų, tą konkrečią minutę, kai suima noras tuoktis. Skaičiuojama, kad net apie 70 procentų šiame mieste besituokiančių – tai daro impulsyviai, iš anksto neplanavę. Bet yra ir tie kiti, kurie į šį miestą specialiai skrenda, iš anksto rezervuojasi datą, laiką ir net pasisamdo visokių papildomų specialistų – makiažo specialistę, fotografą, operatorių, vairuotoją ir panašiai. Tada, žinoma, stipriai išauga kaina, ir būna gerokai atitolta nuo tos pagrindinės vestuvių miesto minties „greitai, paprastai, per daug negalvojat ir nesureikšminant“.

Pats greičiausias ir pigiausias būdas tuoktis čia – pasirinkti „Drive-thru wedding” (įvažiuojamąjį) variantą. 50 dolerių už maždaug 15-20 min. trunkančią programą. Tai kažkas panašaus, kaip ir greitojo maisto restoranuose. Kai prie vieno langelio privažiuoji, užsisakai, prie kito susimoki, o prie trečio gauni savo sumuštinius ir bulvytes. Tik čia vietoj kaloringų skanėstų paduoda žiedus ir santuokos liudijimą. Viskas vyksta itin pagreitintai, be didelių jausmų iš organizatorių pusės. Automobilyje, ant galinės sėdynės, gali sėdėti liudytojai. Jeigu nesėdi – paliudija darbuotojai ar bet kokie praeiviai. Susituokei ir važiuok savo keliais, tarsi nieko nebūtų nutikę.

Kitas greitas ir pigus variantas – tiesiog užeiti į bet kokią patikusią koplytėlę ir užsisakyti ceremoniją. Įprasta kaina jose būna apie 75 doleriai už standartinę ceremoniją. Jos metu ateina žmogus iš biuro (solidžiai apsirengęs vyrukas arba moteris), išberia tą klasikinį, tradicinį tekstą, abu jaunavedžiai, patvirtina, kad tuokiasi nieko neverčiami, tada nuskamba varpelis, pradeda groti Mendelsono maršas ir viskas, šventė baigta. Dar galima papildomai užsisakyti šampano, vyno ar vandens taures.

Tačiau pats populiariausias santuokos variantas Las Vegase yra greitos vestuvės su Elviu Presliu. Šią paslaugą siūlo beveik visos šiuo verslu užsiimančios koplyčios. Tai ir pati brangiausia, ir linksmiausia ceremonija. Porai ji kainuoja 350 dolerių. Ir dar viena svarbi smulkmena – santuoką su Elviu būtina rezervuoti iš anksto, nes rokenrolo karaliaus dublerių nėra tiek daug, koks būna jų poreikis. Tad rezervacija prieš dieną ar bent prieš pusdienį yra įrašyta kaip svarbi taisyklė.

Tuokiantis su Elvio Preslio antrininku būna smagu. Skamba legendinės atlikėjo dainos – fonograminė muzika, gyvas vokalas. Pats vestuvių vedėjas jums padainuoja, kartais jaunavedžius ir pašokdina. Tada sutuokia, ir vėl padainuoja. O galiausiai į vestuves su Elviu įskaičiuota ir fotosesija su rokenrolo karaliaus antrininku. Tiesa, neilga. Laikas Las Vegaso koplyčiose visada visur limituotas, nes vestuvės čia štampuojamos konvejeriu, sistema negali sustoti nė minutei, nes pora keičia porą.

Žinoma, ne visose koplyčiose rikiuojasi eilės, kai kurios – pasmerktos ir prie bankroto ribos. Paskaičius atsiliepimus internete galima rasti liūdnų istorijų, kaip tam tikrose, dažniausiai pigesnėse koplyčiose jaunavedžiai liko nepatenkinti savo vestuvėmis. „Vedėjas buvo girtas, griuvinėjo“, arba skundai, kad ceremoniją vedė angliškai itin prastai kalbantis kinas. „Nesupratome ką jis kalba, kažką po nosimi murmėjo, negalėjo atsakyti į mūsų klausimus“, – rašoma atsiliepimų skiltyse. Bene dažniausiai pasitaikantis atsiliepimas, kad vestuvės Las Vegase vyko be „nuoširdaus darbuotojo įsitraukimo“. Jaunavedžiams dažnai atrodo, kad tūkstančius vestuvių vedantys žmonės – į savo darbą įdeda per mažai širdies. „Jis nepadarė klaidų, tačiau buvo be galo šaltas ir nemalonus“, – apie vieną iš darbuotojų komentaruose rašo prancūzė nuotaka.

Dažnam svajojančiam susituokti Las Vegase kyla klausimas, kokie žmonės tai gali padaryti, o kam negalima. Pateiksiu jums atsakymus: tuoktis gali visi pilnamečiai, sveiko proto, per daug neapsvaigę žmonės. Ką tai reiškia? Jūs galite būti išgėrę, bet ne per daug. Jeigu koplyčios darbuotojai įtaria, kad padauginote narkotinių medžiagų ar alkoholio, jie gali atsisakyti tuokti ir paprašyti jūsų sugrįžti kitą dieną. Taip pat santuokos būna stabdomos, jeigu ceremonijos metu nuotaka ar jaunikis per daug lieja ašaras, negali prakalbėti ir darbuotojams kyla įtarimas, kad šiai santuokai sudaryti naudojama fizinė ar psichologinė prievarta. Jeigu tai tik nuoširdžios susijaudinimo ašaros – viskas gerai. Darbuotojai čia profesionalai, tą jie kažkaip atskiria.

Tuoktis gali visų pasaulio religijų išpažinėjai, visų rasių, odos spalvų, kūno formų žmonės, visų seksualinių orientacijų atstovai, taip pat ir save belyčiais vadinantys asmenys. Vyrai su vyrais, moterys su moterimis – labai dažnas atvejis Las Vegaso koplyčiose. Kartais būna atvyksta trijulės, pavyzdžiui, vyras su dviem sužadėtinėmis, arba net ketvertukai – svingerių poros. Deja, tokios santuokos negalimos, pagal Nevados įstatymus – tuoktis gali tik du asmenys.

Buvo atvejų, kai žmonės norėjo tuoktis su gyvūnais, taip pat su jau mirusiais asmenimis. Tai taip pat nėra įmanoma. „Mes darome greitai, pigiai, bet mąstome logiškai, kvailysčių nepripažįstame, iškrypimų nepateisiname“, – man komentavo ponia Irene, dirbanti vienoje iš Las Vegaso koplyčių.

„The Little White Wedding Chapel“ koplyčioje ceremonijas vedantis aktorius, save vadinantis Elviu Presliu pasakojo, kad kiekvieną savaitę jo įstaigoje tuokiasi poros iš įvairių Europos šalių, Lietuvos taip pat. Jis pasižiūrėjo artimiausių dienų registracijas ir man patvirtino, kad artimiausiomis dienomis sutuoks dvi poras iš mūsų šalies, tačiau vardų bei pavardžių, dėl konfidencialumo santuokos sudarymo sutartyse – atskleisti negali.

Ponas Elvis Preslis, šį darbą dirbantis jau devynerius metus atskleidė, kad tuoktis į Las Vegasą pas jį atvyksta ne tik įprastos įsimylėjėlių poros, bet ir daug tokių, kurie savo šalyse, pavyzdžiui, Lietuvoje, ramiai susituokti negalėtų. „Tai dėl religinių įsitikinimų, tai dėl politinių ar verslo reikalų“, – sako jis. Anot santuokų profesionalo, dažnai Las Vegase tuokiasi slapti meilužiai, gėjų ir lesbiečių poros, kurių gimtosiose šalyse tokios santuokos nepripažįstamos arba draudžiamos, taip pat dažnai vestuvių Amerikos pramogų sostinėje nori tokie žmonės, kurių santykius smerkia draugai ir giminės. „Būna, kad į porą susieina tolimi giminės, ir tai nepatinka jų šeimoms. Arba tuoktis sugalvoja verslo konkurentų vaikai. Įsivaizduojat, kiek daug intrigų verdą tarp jų šeimų? Todėl jie negali tuoktis savo šalyje, savo mieste“, – kalbėjo dainininko Elvio Preslio dubleris.

Ar Las Vegase greitai ir pigiai sudaryta santuoka galioja kur nors kitur, pavyzdžiui, Europos sąjungos šalyse? Anot koplyčių darbuotojų – taip, tokia santuoka turėtų galioti visur pasaulyje. Tereikia su koplyčios išduotu dokumentu kreiptis į Nevados valstijos metrikacijos skyrių ir užregistruoti savo santuoką ten. Jeigu to nepadarysite – ji nebus iki galo įteisinta. Dauguma šiame mieste besituokiančių iki metrikacijos taip niekada ir nenuvyksta. Arba ateityje surengia dar vienas, papildomas vestuves savo šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją