Mūsų vasaros sostinė Palanga kiekvieną vasarą nustebina vis labiau. Nors niekam blogo nelinkiu ir kiekvienas bankrotas yra liūdnas dalykas, bet vis dėlto pasidžiaugsiu, kad viena po kitos užsidaro prastos, neįdomios, gėdą šiam puikiam miestui dariusios vietos. Blogos reputacijos barai ir klubai, restoranai ir kavinės, kurios nė kiek nesistengė dėl klientų. Palanga valosi, o tose vietose, kur buvo prastos įstaigos – atsiranda kažkas naujo ir įdomaus.

Vis daugiau emigrantų iš skirtingiausių pasaulio pusių sugrįžta į pajūrio sostinę ir atveža naujų idėjų, naujų skonių ir dažnai kiek netikėtų sprendimų. Tai, žinoma, yra rizikinga, nes pagrindinis srautas klientų vis tik yra klasikos mėgėjai ir visokių „išsidirbinėjimų“ gali nesuprasti. Tačiau žmonės rizikuoja, ima paskolas, rizikuoja visu savo turtu ir daro, mano galva, puikius dalykus.

Žinau kelias istorijas, kurios baigėsi liūdnai ir jų iniciatoriai graužėsi nagus, tačiau šįkart ne apie juos. Noriu jums papasakoti apie tokias vietas, kurios atsidarė šios vasaros pradžioje. Visose jose lankiausi jau ne po vieną kartą, bendravau su padavėjais, kai kur pavyko susipažinti ir su savininkais. Išgirdau nepaprastai įdomių istorijų, kaip pajūrio verslininkai „gimdo“ savo restoranėlius, kaip sunku jiems prognozuoti orus, o dar sunkiau nuspėti, kokia gi laukia ši keista vasara, po karantino. Sąmoningai neskubėjau publikuoti šio rašinio, nes norėjau patikrinti, kaip rinkos naujokams Palangoje seksis.

„Basanavičiaus kiemelis“

Praėjusią vasarą rašiau apie tokią pusiau slaptą gatvelę Palangoje, kuri eina lygiagrečiai su legendine Basanavičiaus gatve. Kitoje Rąžės upės pusėje, vingiuoja pėsčiųjų alėja. Ją daug metų žinojo tik vietiniai, turistai retai užsukdavo. Pernai, kai rengiau pasakojimą apie alėją, ten vyko remonto darbai, vyrai kalė, lipdė, statė. Kas ten bus, net ir patys meistrai nežinojo. Atsakymą išvydau šios vasaros pradžioje, kai nuėjau į savo mylimą gatvelę ir išvydau labai jaukią, gal net sakyčiau pačią jaukiausią Palangoje terasą, kurią jos įkūrėjai Audrius ir Aistė pavadino „Basanavičiaus kiemeliu“. Sėdint toje vietoje gali ramiai stebėti judesį Basanavičiaus gatvėje, o galvą pasukus į kitą pusę – kuo puikiausiai matosi Palangos bažnyčios bokštas. Terasoje įrengti keli kupoliukai, kurie prireikus gali apsaugoti nuo vėjo ir lietaus. Visi kiti staliukai – po atviru dangumi, po medžiais.

Šioje vietoje yra baras su gėrimais ir kaljanais, o maistu rūpinasi du vagonėliai. Atskiros pagyros nuo manęs skrieja „Kefyro ūsams“, tai vienas mažiausių restoranėlių ant ratų mūsų šalyje. Iš pavadinimo pamaniau, kad gamina viską iš kefyro, bet suklydau. Taip, šaltibarščių turi ir beje, fantastiškai skanių, tikrai rekomenduoju. O taip pat jie kepa vištienos sparnelius, gamina sumuštinius, visokius užkandžius. Bet pats geriausias patiekalas, kuriuo šeimininkai labai didžiuojasi yra tortilija su vištiena. Šį skanėstą man rekomendavo bičiulis, krepšininkas Mindaugas Kuzminskas, kurį ten sutikau.

„Būtinai privalai tai paragauti, aš čia ateinu beveik kiekvieną dieną ir suvalgau bent po dvi tortilijas“, - pasigyrė jis. Pro vagonėlio langelį tai išgirdusi šeimininkė pataisė krepšininką: „Kartais ir tris suvalgai“. Paragavau, patvirtinu – Kuzminsko skonis tikrai geras. Šią tortiliją aš pavadinčiau „naujos kartos kebabu“, nes kažkuo primena šį populiarų turkišką gatvės patiekalą.

Šalia „Kefyro ūsų“ stovi baltas medinis namelis – dar vienas restoranėlis. Čia ruošiami „Holl&Pancakes“ olandiški blyneliai. Pirmą kartą jų paragavau Vilniuje, per kalėdinę mugę Katedros aikštėje ir įsimylėjau jų skonį bei burnoje tirpstančių blynelių tekstūrą. Čia, Palangoje, blynelių kepėjai pristatė naujienų – ruošia ne tik saldžius blynelius, bet ir sūrius, pavyzdžiui, su ispaniška čiorizo dešra, daržovėmis ir kitais priedais.

„Basanavičiaus kiemelyje“ taip pat skamba graži, rami muzika. Kartais ten vyksta ir gyvo garso muzikantų pasirodymai, kurie lankytojams nieko nekainuoja.

„Basanavičiaus kiemelis“ adresas: Vytauto g. 49, Palanga

„Bodega“

Tai meksikietiškas rojus Palangoje. Viena iš priežasčių džiaugtis pokyčiais šiame kurorte. Karbonadai ir cepelinai eina į antrą planą, pagaliau poilsiautojai nori kažko įdomiau, įmantriau. Visą planetą jau keletą metų yra apėmusi meksikietiško maisto manija. Jungtinėse Valstijose meksikietiškos užkandinės ir greito maisto restoranai populiarumu baigia pasivyti burgerines. Galite įsivaizduoti? Tacos gali aplenkti Amerikos simbolį – sūrainį! O gal jau aplenkė?

„Bodega“ yra tipinis meksikietiškas restoranėlis, kuriame siūloma paragauti pačių populiariausių ir lietuvių jau atpažįstamų šios šalies patiekalų. Rekomenduoju jų tacos, tiek su mėsa, tiek vegetarišką. Rekomenduoju jų čili troškinį, taip pat nachos traškučius.

Įstatymai riboja, todėl negaliu girti „Bodega“ firminio gėrimo, jis su alkoholiu, bet gėrimų srityje jie neatsilieka nuo gerų vietų Niujorke ar Londone. Palyginčiau su pačia Meksika, bet ten dar nebuvau. Beje, bent jau šiuo metu restoranas siūlo ir vasarišką patiekalą – sevičę, tai patiekalas iš žalios žuvies, kuri marinuojama laimų sultyse, o patiekama su svogūnais, kukurūzais ir kitais priedais. Nuostabus paruošimas, priminė kelionę į Peru.

Galima pagirti „Bodega“ ir dėl kainų, jos čia mažesnės nei panašiose vietose Vilniuje ar Nidoje. Beje, vienas iš restoranų savininkų – ponaitis Domas kurį laiką gyveno Meksikoje. Jeigu tik turi laiko – jis prieina ir pasakoja istorijas apie tą nuostabią šalį. Sutikau ir šio vaikino mamą, kuri pagyrė Domą ir pasakojo, kad jis pats su savo draugu šį restoraną įrengė, kiekvieną detalę klijavo ir statė. O detalių tikrai yra išskirtinių, pavyzdžiui, ryškių spalvų ekranas, labai puošiantis „Bodega“ įėjimą. Verta pagirti ir dėl muzikos, kuri čia skamba.

Restoranas dirba tik vos daugiau nei mėnesį, todėl savo meniu labai stipriai neplečia, tai padaryti žada rudenį, kai sumažės lankytojų srautas. Tai bus viena iš tų vietų, kurios Palangoje dirba ištisus metus. Vienas iš įkūrėjų man sakė, kad čia turėtų atsirasti net pusryčių meniu, galbūt keps tradicinius meksikietiškus kiaušinius „huevos rancheros”, to ir palinkėkime.

„Bodega“ adresas: Ronžės g. 2, Palanga

„Ramybė x Gosh“

Legendiniame muzikos klube „Ramybė“, tiksliau kairiajame jo šone, atsidarė, mano nuomone, geriausias kokteilių baras Palangoje. Tai ne tik baras, bet tuo pačiu ir meno galerija. Tai, kad rašau jums apie jį yra nusikaltimas prieš save patį. Viena iš priežasčių, kodėl man jis taip patiko ir kodėl ten lankiausi bemaž dešimt kartų per praėjusį mėnesį – tai stulbinančiai rami, jauki, miela atmosfera.

Čia nesilanko masės, čia nebūna piktai nusiteikusių girtuoklių, niekas negeria šampano buteliais ir nevaizduoja kiek pinigų turi. Tai kultūringų žmonių vieta, kurie prie stiklo gėrimo paima knygą iš lentynų. Knygų čia jeigu ne tūkstančiai, tai šimtai. Taip pat žmonės mėgaujasi paveikslais ir kitokiais menais.

„Ramybė x Gosh“ save pozicionuoja kaip kraftinių kokteilių barą – visas jų meniu itin originalus, ir nieko tradicinio, ko būna kituose baruose – čia nerasite. Tiesa, jeigu norėsite, barmenas atvykęs iš nuostabios Italijos vietos – Florencijos – sumiksuos ar sumaišys, tai ko geidžiate. Italas barmenas ir viena iš padavėjų yra šios vietos įkūrėjai ir šeimininkai, juos ten galima sutikti kiekvieną dieną.

Kaip man aiškino čia dirbanti padavėja Ieva – „Ramybė x Gosh“ yra laikinas jų projektas ir greičiausiai Palangos lankytojus džiugins tik vieną sezoną. Vėliau, kai jau atšals, italas ir lietuvaitė susikraus daiktus ir išvyks atgal į Florenciją, kur turi kitą, seniau veikiantį barą pavadinimu „Gosh“.

Palangoje baras veikia tik vakarais, be gėrimų siūlo ir užkandžių bei kelis patiekalus. Pavyzdžiui, virtinius su namine varške. Mano draugė juos ragavo, sakė, kad jie puikūs.

„Ramybė x Gosh“ adresas: Vytauto g. 35, Palanga

„Sushi masters Palanga“

Iš pradžių jie pradžiugino Kauną, kai ten atsidarė ir pasiūlė nuostabius sušius. Po to jie ėmė džiuginti Vilnių. Galiausiai „Sushi masters“ atsidarė Palangoje, toje vietoje, kur iki šių metų būdavo restoranas „Vėsuma“. Gaila, kad neliko „Vėsumos“, bet pasveikinkime sušių meistrus, jie gavo puikią vietą, puikų kiemelį su stikliniu šiltnamiu, kuriame jauku sėdėti tiek per lietų, tiek saulei šviečiant. Jaukų kiemelį taip pat puošia šimtai lempučių, todėl jeigu ieškote vietos, kur galima romantiškai vakarieniauti – jums čia patiks. Tai dar viena vieta, kuri Palangoje dirbs ištisus metus, todėl šiuo metu labai dideliais tempais yra įrenginėjamas restorano vidus, kol kas jame sėdėti negalima.

Ši vieta visuose miestuose garsėja puikiais sušiais bei kitais japoniškais patiekalais. Pavyzdžiui, tuno gabalėliais skaniame padaže. O man labiausiai patinka „Sushi masters“ ruošiamos krevečių salotos. Tik neapsigaukite, jos neprimena jokių kitų krevečių salotų, kokias man teko ragauti. Nuo šių pasisotinsite ilgam, ir abejoju, ar norėsite dar vieno patiekalo.

„Sushi masters Palanga“ adresas: Ronžės g. 5, Palanga

„Genio garden“

Greta „Sushi masters', tiksliau tiesiai už restorano, prieš keletą savaičių atsidarė dar vienas naujas taškas – erdvi terasa pasisėdėjimui su draugais. Čia šiuo metu stovi du vagonėliai – viename jų prekiaujama gėrimais, kitame maistu. Pasirinkimas – šonkauliukai arba picos. Matyt, užklupau personalą nepasiruošusį, bet mane nustebino, kad picomis prekiaujantis vaikinas nežinojo, kokie ingredientai įeina į jo kepamą picą.

Labai ilgai aiškinomės, kol galiausiai paaiškėjo, kad „Genys garden“ terasa pati picų nedaro, jie jas ištraukia iš šaldiklio ir pašauna į pečių. Tame nėra jokio kriminalo, kaip aš sakau – pagrindas juk yra skonis, o jis buvo puikus. Tad geriau kepkite šaldytas, bet skanias picas nei jas klijuokite vietoje, bet neskaniai. Čia toks palinkėjimas kitiems verslininkams, kurie bando kišti nosį į picų verslą.

Šonkauliukai puikūs, porcija didelė, jeigu nebūsite labai alkani – tikrai pakaks užkąsti dviem asmenims. „Genys garden“ stovi didelė scena, kurioje savaitgaliais vyksta įvairūs renginiai ir koncertai. Pavyzdžiui, ten šėlo Indrės Stonkuvienės „Moterų pasaulyje“ renginio dalyvės.

Kai ši vieta pilnai įsivažiuos – spėju, kad žmonės čia netilps, o kol kas vietų dar yra, todėl pabandykite ten pavakaroti.

„Genys garden“ adresas: Ronžės g. 5, Palanga

„Lola“ ir „Bola“

Tai du Vilniuje esančių restoranų pavadinimai. „Bola“ yra vieta, kurioje galite gauti Azijos šalyse populiarius boulus su žuvimi, vištiena, vegetariškus ir pan., lietuviškai tikriausiai reiktų sakyti dubenis. Bet dar labiau man patinka restorano „Lola“ meniu. Čia ruošia vienus skaniausių pusryčių Lietuvos restoranų rinkoje. Neperdedu, šios vietos šefas Dovydas daug keliavo, daug ragavo ir pasiūlė mums lietuviams įvairiose šalyse gaminamų pusryčių variantus. Tarkim „shakshouka“ yra žydiška kiaušinienė su keptais pomidorais ir paprikomis, Izraelyje pusryčių patiekalas numeris vienas. O kiaušiniai „cilbir“ yra turkiškas pusryčių variantas, patiekiamas su jogurtu, daug prieskonių, pitos bandele. Dievinu abu šiuos patiekalus.

Indiškos virtuvės mėgėjai gali suvalgyti indiškus „tikka masala“ pusryčius, čia taip pat didelis sumuštinių pasirinkimas. Visiškas mano favoritas, į padanges pakeliantis veganiškas grybų sumuštinis. Mėsos jame netrūksta nė kiek. Ten tiek daug skonių, taip gerai viskas suderinta, kad tiesiog norisi jį valgyti kiekvieną rytą. Mes su draugais užsisakome šį sumuštinį kaip užkandį ir daliname į tiek dalių, kiek prie stalo žmonių.

Palangoje į vieną erdvę susijungę restoranai „Lola“ ir „Bola“ atsidarė gana neįprastoje vietoje – Lietuvos dizainerių išparduotuvėje. Viduje nėra labai daug vietos, todėl siūlau užsiimti stalelį lauke.

„Lola“ ir „Bola“ adresas: S. Daukanto g. 10, Palanga

„Old Man parkas“

Pirmiausiai kalbėdamas apie šią vietą noriu išsiverkti. Dėl alkoholio ribojimo įstatymų šiemet Palangoje uždarė viena kultūringiausių ir mylimiausių mano vietų, barą po atviru dangumi „I love Palanga“. Toje vietoje dabar nieko nėra, tik tuščias parkelis. Einu pro ją ir darosi baisia liūdna. Juk ten vydavo kino vakarai, nuostabūs nemokami koncertai, iš ten transliuodavo „Opus“ radijas. Daug gerų dalykų buvo. Bet tai jau praeitis.

„I love Palanga“ vadovas Valdas rankų sudėjęs nesėdėjo ir skubiai sugalvojo planą, kur pakviesti visus kultūros trokštančius žmones. Šalia kito savo restorano pavadinimu „Old man“, Jūratės gatvės pabaigoje, jis atidarė „Old man parką“. Tai erdvus parkelis, vienas žingsnis nuo kopų ir paplūdimio. Sėdi ten ir girdi jūros ošimą.

Šis parkas tapo renginių vieta, ten groja didžėjai, koncertuoja muzikantai ir dar vienas dalykas perkeltas iš „I love Palanga“ – čia vyksta kino vakarai. Įdomu yra tai, kad čia vienintelė vieta kurorte, kur galite pasijausti kaip kino teatre. Legendinis kino teatras „Naglis“ seansų nebeturi, bent jau iškabų jokių neskelbia. O čia filmus rodo po žvaigždėtu dangumi, atrenka naujas, daug apdovanojimų surinkusias juostas.

„Old man parko“ šeimininkas man išdavė, kad tai tik pradžia – šioje kultūringoje vietoje jis nori daryti daug daugiau visko, plėsti tiek patį parką, tiek veiklas jame.

Tokių vietų besikeičiančiame kurorte labai trūksta, todėl palaikykime juos. Nueikite pavalgyti ir į prieš kelis metus atsidariusį „Old man“, patiks tiems, kas iškart po vakarienės nori lėkti lydėti saulės į paplūdimį – nes viskas čia pat. O tada kai saulė nusileis – galėsite grįžti vakaroti į naująjį parką.

„Old Man parkas“ adresas: Jūratės g. 2a, Palanga

„Hotroad pub“

Užsidarė senas, liūdnai atrodęs baras, o jo vietoje triukšmingai atsidarė naujas, anglišku pavadinimu „Hotroad pub“. Keičiasi net ir Basanavičiaus gatvė, sunku tuo patikėti. Tai teminis, pirmasis Palangoje automobilistų baras, kuris man labai primena Ameriką ir joje esančias pakelės kavines. Tokio stiliaus vietų ten labai daug, o pas mus Lietuvoje gal tik ši vienintelė. Tiesa, šį barą-restoraną surasti nebus taip lengva, jis yra Basanavičiaus gatvėje, bet ne pirmoje linijoje, o antroje. Turėkite omenyje, kad reikės įlįsti kiek giliau ir ten jau pamatysite iškabą. Maisto čia nespėjau paragauti, bet mačiau, kad porcijos didelės ir nuodėmingos – mėsainiai, priedais apkrautos salotos, picos. Na viskas, kaip ir priklauso tokio stiliaus baruose. Bet esmė čia ne maiste, o aplinkoje. Viskas iš automobilių detalių. Stalai, kėdės, kai kurie baro įrenginiai, net tualetai. Lentynose sukrautos taurės ir kitokie lenktynėse laimėti apdovanojimai.

Šį barą įkūrė kauniečiai automobilistai, negailėdami investicijų ir negalvodami ar viskas atsipirks. Trys maitinimo įstaigas Palangoje valdantis savininkas Nerijus man pasakojo, kad labiausia jis norėjo, kad naujasis baras patiktų jam pačiam ir geriausiems draugams. „Galima sakyti, tai asmeninis projektas, todėl dariau iš širdies“, - sako jis. Savininko svajonė, kad čia rinktųsi mašinomis besidomintys žmonės, gal net darytų teminius vakarus.

„Hotroad pub“ adresas: J.Basanavičiaus g. 19, Palanga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt