Tai itin savitą ir gana uždarą gyvenimo būdą vedančios bendruomenės, atsiskyrusios nuo likusių bulgarų. Kažkas panašaus kaip valstybė valstybėje. Su savomis taisyklėmis, savo vadovais ir net savo bausmėmis, tiems, kas tų taisyklių nesilaiko.

Lietuvoje mes tokias vietas buvome įpratę vadinti taborais. Tik pas mus tie taborai buvo ar tebėra mažyčiai, vos vienos ar dviejų gatvių. O štai Bulgarijoje vaizdas visai kitoks. Šioje šalyje romų bendruomenė tokia didelė, kad per daugybę metų stipriai išsiplėtė – nuo medinių varganų namelių iki didelių daugiabučių.

Taboras Bulgarijoje

Iš viso Bulgarijoje septyni milijonai gyventojų. Oficialiai skaičiuojama, kad romų tautybės žmonių šioje šalyje yra apie 326 tūkstančius, tačiau šiuo skaičiumi niekas netiki. Patys vietiniai romai pripažįsta, kad pusę jų šeimos narių, giminaičių ir draugų niekur neregistruoti, neturi paso, nesilanko valstybinėse institucijose ir registre tiesiog neegzistuoja.

Paprastas pavyzdys – oficialiuose šaltiniuose užregistruota, kad Varnoje gyvena tik apie trylika su puse tūkstančio romų. Bet apsilankius jų gyvenvietėse – akivaizdu, kad statistikos rinkėjams derėtų suorganizuoti žmonių perskaičiavimą. Nors ne visi uždarų kaimų gyventojai moka skaičiuoti, jiems patiems atrodo, kad romų Varnoje yra kokius penkis kartus daugiau.

Machala –- taip vadinasi tie miesteliai, tie rajonai, kur gyvena romų bendruomenė. Vietinė romų bendruomenė yra didelė, ir vienam tokiam kvartale gyvena maždaug apie 50 – 60 tūkst. gyventojų. Dažniausiai tai būna vyresnės kartos žmonės, nes jaunimas stengiasi išvažiuoti kažkur kitur, persikelti į naujesnius rajonus, įsigyti prabangesnius namus. Taigi, machaluose kieka senos kartos gyventojai.

Į mieste esančius taborus mane atlydėjo šiose apylinkėse užaugęs ir gerai apie Bulgarijos romų problemas nusimanantis buvęs fotožurnalistas Galin Simov, pravarde Godzila. Daug metų jis dirbo tarptautinės naujienų agentūros „Reuters“ karštųjų taškų reporteriu. Apie tai, kas vyksta tokiuose uždaruose kaimuose – jis ir pats ne kartą yra rengęs reportažus.

Buvęs fotožurnalistas sako, kad tokius kaimus jau galima vadinti nykstančia rūšimi. Nors juose gyvena gerokai per daug žmonių – nuo tada, kai Bulgarija įstojo į Europos Sąjungą – romai kasdien, organizuotomis grupėmis išvyksta ieškoti laimės į kitas šalis. Pačios populiariausios jų kryptys: Vokietija, Lenkija, Didžioji Britanija, Austrija, Airija ir Prancūzija. Liūdnas faktas, kad dauguma išvykstančių nemoka jokios užsienio kalbos, be to neturi jokios darbinės patirties. Todėl galima drąsiai sakyti, kad iškeliauja visiškai nepasiruošę.

Galin Simov pats asmeniškai žino daug išvykusių žmonių istorijų. Labiausiai jį šokiruoja tai, kad daug jaunų, neišsilavinusių ir patiklių merginų išvežamos apgaulės būdu.

Šimtai Bulgarijoje užaugusių jaunų romių anot Godzilos šiuo metu vergauja didžiausių Vokietijos miestų viešnamiuose ir neturi kam pasiskųsti. O į viešumą išlenda tik kelios istorijos.

Taboras Bulgarijoje

Į nešvarius, juodus darbelius per prievartą įsukami ir jauni romų tautybės vaikinai. Vyresni jų giminės ar šeimų draugai išveža berniukus dirbti organizuotai dviračių vagių mafijai.

Bet apie tai, kas su šiais jaunais žmonėmis vyksta užsienyje, anot buvusio žurnalisto, nedaug kas gilinasi. Nes daug didelių problemų yra čia, pačioje Bulgarijoje – tokiuose romų kaimeliuose. Niekur nedirbantys, jokių socialinių išmokų negaunantys žmonės neturi pinigų maisto produktams, o ką jau kalbėti apie komunalinius mokesčius.

Dauguma namų ir trobelių tokiuose romų kaimuose – nelegalūs ir niekur neregistruoti statiniai, be jokių oficialių leidimų sulipdyti pačių vietinių gyventojų. Dažnai po stipraus vėjo ar liūties – įgriūna stogai ar krenta sienos. Bet tai jau seniai nieko nestebina.

Vietiniai gyventojai skundžiasi, kad Bulgarijos valdžia pamiršo juos ir nė kiek nepadeda. Tačiau mane po šį kaimelį lydintis buvęs žurnalistas sako, kad visi bandymai kažką čia keisti, įvedinėti įprastą, visoje Bulgarijoje galiojančią tvarką, dažniausiai tų pačių vietinių būna sutinkami su dideliais pykčiais.

Kaip atrodo gyvenimas bulgariškuose taboruose žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)