Esame įpratę antraštėse skaityti, kad Palangos verslininkai verkia ir skundžiasi. Tai jau net tapo įprasta, gera ar bloga vasara – nesvarbu, kuo pasiskųsti jie visada randa.

Tačiau iš Vilniaus į Palangą prieš keletą metų gyventi persikraustęs Laurynas Rimavičius yra kitoks – jis stengiasi įžvelgti pozityvumo, net kai aplink jo labai nedaug. Pavyzdžiui, šiuo metu, kai atrodo visas turizmo sektorius merdi, kai visuomenės galvose tvyro nežinomybė ir baimė – Laurynas žmonėms siūlo nenukabinti nosies ir kuo greičiau pradėti planuoti savo vasaros atostogas.

Nors pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad daug žmonių atšaukinėja savo rezervacijas Palangos ir Nidos viešbučiuose – verslininkas Laurynas galvoja, kad tai klaida ir ragina taip darančius atsikvošėti.

„Dabar panikuodami jie atšaukia rezervacijas, bet praeis šiek tiek laiko ir supras, kad padarė klaidą, nes daugiau nėra kur važiuoti. Lieka tik lietuviškas kaimas, arba lietuviškas pajūris“, - įsitikinęs jis. Verslininko nuomone atostogautojų pamėgtose Europos šalyse COVID-19 pasekmės jausis daug ilgiau nei pas mus, todėl nei Italija, nei Ispanija turizmui neatsivers ilgą laiką. „Net ir norint – nebus, kur skristi. Šiais metais pasaulis gyvens labiau užsidaręs“, - situaciją komentuoja vyras.

Palangos oro uostas šiuo metu sąstingyje. Durys užrakintos, aplink jį nė gyvos dvasios. Skrydžių laikus rodančios švieslentės išjungtos, per garsiakalbius neskelbiama jokia informacija. Tik keli apsauginiai viduje sėdi parimę, liūdi iš neturėjimo ką veikti. Ir neaišku, kada ši situacija pasikeis, kada čia vėl skraidys lėktuvai.

„Bandau spėti, kad komerciniai, turizmui skirti skrydžiai bus gražinti tik antroje vasaros pusėje – liepos viduryje ar rugpjūtį. Ir iš pradžių jų bus labai nedaug“, - sako Laurynas, pats labai dažnai keliaujantis po tolimas, egzotiškas šalis. Daug metų jis su žmona keliaudavo tam, kad užsienyje atrastų naujų verslo idėjų. Šiemet kelionės nebus, su tuo šeima jau susitaikė.

Klaipėdoje, Nidoje, Palangoje ir Šventojoje Laurynas su verslo partneriu valdo kukurūzų burbuolėmis prekiaujančius kioskus, taip pat burbulines azijietiškas arbatas ruošiančias kavinukes ir ypatingą, visoje Lietuvoje išgarsėjusią ledainę Palangos Basanavičiaus gatvėje, kurioje pirmieji Lietuvoje pradėjo gaminti žymiuosius ledus burbuliniame vaflyje su daug priedų. Priminsiu, kad prieš porą metų pajūryje ši prekė sukėlė tikrą ažiotažą, pirkėjų eilės stovėjo beveik visą parą, nuo ankstyvo ryto iki vėlyvos nakties.

„Sąmoningai neatidarinėju eilinės picerijos ar cepelinais prekiaujančio baro, nes tai neįdomu. Norisi stebinti žmones, todėl mūsų įmonės strategija – ieškoti idėjų užsienyje, surasti tai, ko Lietuvoje dar nebuvo. Kiekvieną vasarą pabandome kažką naujo. Pavyzdžiui, turėjome kioskelį, kuriame gaminome milžiniškas kalakutienos šlauneles. Jungtinėse Valstijose, Floridos valstijoje jos labai populiarios“, - pasakoja Laurynas.

Šią vasarą jis taip pat turėjo didelį projektą ir net planavo atidaryti naujo produkto gamyklėlę, tačiau šiuos planus atidėjo dėl koronaviruso protrūkio. „Visas pasiruošimas turėjo vykti pavasarį, tačiau karantinas mus sustabdė, bet nenusimename, nes daugiau laiko ir jėgų skirsime seniems savo verslams. Galiu pasigirti, kad neatleidome ir neatleisime nei vieno savo darbuotojo, mūsų komanda stipri ir mums jos tikrai reikės“, - užtikrintai sako Laurynas.

Gyvendamas Palangoje jis mato, kiek daug žmonių net per karantiną atvyksta į šitą populiarų kurortą. Kasdien Basanavičiaus gatvėje sutinka daug praeivių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų miestų. Ir džiaugiasi, kad tai puiki tendencija, kuri daug ką pasako – verslai jau dabar galėtų krautis pelnus.

„Visi mūsų užkandžiai ir gėrimai yra skirti išsinešimui, todėl mes galėtume prekiauti net per karantiną, tačiau solidarizuodamasis su kitais miesto verslininkais, kurių kavinės stovi uždarytos – kol kas sezono nepradedu“, - sako jis.

Laurynas Rimavičius spėja, kad vos tik karantinas bus atšauktas – situacija pajūryje keisis akimirksniu. Jis prognozuoja, kad jau antroje gegužės pusėje atsidarys daug lauko kavinių ir barų, nes bus toks poreikis. Nuo visos šios įtampos pavargę lietuviai norės minkšto pajūrio smėliuko ir magiško bangų ošimo garso.

„Pagaliau visi pripažinkime – šie metai – atostogų Lietuvoje metai. Kuo labiau orai šils – tuo daugiau žmonių čia važiuos. Ne tik ilsėtis, bet ir dirbti. Šita visa situacija kam kam, bet pajūrio verslininkams tikrai išeis į naudą“, - įsitikinęs kukurūzų kioskių vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt