Turkija labai alkana, tokia alkana, kokia būna meška, po žiemos miego. Tikriausiai taip būtų tiksliausia apibūdinti šios, poilsiautojų iš Lietuvos mėgstamiausios atostogų šalies nuotaikas. Vietiniams gyventojams iki gegužės 17 d. ten galioja griežtas karantinas, o štai turistams ne – jie taip laukiami, kad vos tik nusileidę gali mėgauti laisve, poilsiu ir kitais malonumais. Kol Europoje tvyro nežinia, kol daug šalių vis dar taiko įvairius ribojimus atvykstantiems – turkai stengiasi pasinaudoti šia situacija ir ragina visus, kurie planuoja šią vasarą atostogauti – kuo greičiau rezervuotis vietas būtent jų šalies kurortuose. „Nebijokite viruso, mes viską dezinfekavome“, – išsišiepę kviečia turkai. Reikia pripažinti, kad jie tikrai padirbėjo iš peties.

Tai, kad ši atostogų šalis šiemet bus kitokia – galima iškarto pasakyti, vos nusileidus tarptautiniame Antalijos oro uoste. Sumažėjus keliautojų srautams, ten nebeliko ilgų eilių, nėra įprasto triukšmo. Greičiausiai taip bus iki tol, kol į Turkiją vėl ims skraidyti reisai iš Rusijos. Šiuo metu jie visi sustabdyti. Be to, kol kas užsakomųjų reisų vis dar nepaleido ir daug Europos valstybių, susiduriančių su dideliais viruso sukeltais padariniais.

Kol žmonių nedaug – visos oro uosto procedūros trunka rekordiškai greitai. Pavyzdžiui atskridus, nuo išėjimo iš lėktuvo iki lagamino paėmimo galima apsisukti per 10-15 minučių. Išskrendant atgal į namus, taip pat: atidavus lagaminą – visas patikras keleiviai praeina praktiškai be sustojimų eilėse.

Lietuviai Turkijoje

Labiausiai į akis krenta, kaip oro uostas skersai išilgai perbraižytas, sustatyta daug, pačių įvairiausių riboženklių, kurie žymi atstumus tarp keliautojų. Tiesą sakant, nei viename kitame pasaulio oro uoste, per praėjusius metus man nieko panašaus neteko matyti. Taip, visokių linijų pribraukė, „stop“ ženklų pristatė visi, bet tiek daug, kaip Antalijoje – nemačiau niekur. Net ir didžiausiame šios šalies Stambulo oro uoste tiek dėmesio plintančiam virusui nėra skirta, kiek kurortinėje Turkijos pusėje.

Dar vienas, gal kiek juokingas pastebėjimas, bet jie Antalijoje taip stipriai viską dezinfekavo, kad spirito kvapas tiesiog tvyro ore. Galima būtų sumaišyti, oro uoste ar bare atsidūrei. Viskas tam, kad poilsiautojai nebijotų atvykti pas turkus, kad kuo daugiau užsieniečių norėtų čia atostogauti ir jaustųsi saugūs. Apie tai nufilmavau ir naujausią savo kelionių laidos epizodą „Po metų pertraukos lietuviai grįžta į Turkijos kurortus: kaip viskas pasikeitė?

„2020-ųjų pas mus nebuvo. Išbraukėm tuos metus iš savo gyvenimo. Iki rugpjūčio vidurio Antalijos regiono kurortai buvo uždaryti, viešbučiai nedirbo, turistų neturėjome. Tai, kas čia vyko – atrodė labai labai liūdnai“, – sako Muammer Yenici, su turistais iš Lietuvos daug metų dirbantis viešbučio „L'Ancora Beach hotel“ vadovas. Balandžio 15-ąją po metų užsidarymo vėl duris atvėręs populiarus, keturių žvaigždučių viešbutis, esantis Kemero kurorte, tiesiai ant jūros kranto, šį vasaros sezoną daugiausiai svečių planuoja sulaukti būtent iš mūsų šalies, na ir dar tikriausiai iš Ukrainos. „L'Ancora Beach hotel“ jau daug metų glaudžiai bendradarbiauja su mūsų šalies kelionių organizatoriumi „Novaturas“, todėl kiekvieną vasarą iš šio partnerio sulaukdavo kelių tūkstančių ilsėtis ištroškusių lietuvių. „Tai mano mėgstamiausi turistai, labai myliu lietuvius, jie geri klientai, tvarkingi ir mandagūs“, – sako direktorius, ponas Muammer. Jis ir pats ne kartą yra buvęs mūsų šalyje, nes Vilniuje gyvena lietuvę vedęs jo brolis.

Lietuviai Turkijoje

Ant „L'Ancora Beach hotel“ viešbučio durų poilsiautojai ras priklijuotą naują, turkams labai svarbų lipduką su anglišku užrašu „Safe tourism“ – reiškianti, kad tai „saugaus turizmo“ vieta. Atitinkamos tarnybos patikrino ir išdavė sertifikatą, kad ilėstis šioje vietoje saugu, žmonės gali būti užtikrinti, kad viešbučio administracija deda daug pastangų dėl jų saugumo. „Mes paisome visų, sveikatos specialistų rekomenduojamų taisyklių, visą viešbutį suskirstėme zonomis, iškabinome plakatus su keturiolika svarbiausių punktų, ką turėtų žinoti mūsų svečiai“, – aiškina šios vietos vadovas.

Daugumoje Antalijos regiono viešbučių buhalterijoje atsirado papildoma išlaidų eilutė – nuo kelių iki keliolikos tūkstančių eurų per mėnesį, skirtų dezinfekcinėms ir saugumo priemonėms. Tai man patvirtina lietuvius oro uoste sutinkanti ir į jų pasirinktus viešbučius lydinti „Novaturo“ kelionių vadovė Rasa Eimontaitė. Pati Turkijoje daug metų gyvenanti moteris sako, kad vietiniai verslininkai į situaciją žiūri itin rimtai ir puikiai supranta, kad jeigu atostogų metu žmonės ims užsikrėtinėti virusu – verslams bus padaryta nepataisoma žala. „Todėl daugelis linkę investuoti pinigus į saugumą. Ne vienas viešbutis pasisamdė papildomo personalo, arba perskirstė buvusius darbuotojus taip, kad būtų už dezinfekciją atsakingų asmenų. Dezinfekuojami tiek svečių kambariai, tiek visos bendros patalpos“, – sako ji.

Nuo pirmųjų balandžio dienų su lietuviais turistais daug po Antalijos regioną važinėjanti kelionių vadovė sako, kad ji jaučiasi visiškai saugi tiek dėl savęs, tiek dėl ilsėtis atvykusių žmonių. „Žaviuosi, kaip turkai stengiasi, kiek daug darbo jie įdeda. Kalbu ne atik apie viešbučius, bet ir apie tas vietas, kuriose mes darome ekskursijas. Visur griežta tvarka, saugumas – pirmoje vietoje. Plius, lietuviams labai patinka, kad niekur nėra eilių, nereikia stumdytis pečiais. Viskas vyksta daug greičiau ir patogiau“, – atskleidė R. Eimontaitė.

Lietuviai Turkijoje

Iš ne vieno poilsiautojo ji girdėjo klausimą dėl kaukių dėvėjimo, kur ir kada jos yra privalomos. „Dažniausiai kaukių reikalaujama tik uždarose vietose, kur būriuojasi daug žmonių. Pavyzdžiui viešbučio restorane, renkantis maistą. Taip pat stovint eilėje prie baro, jeigu ten daug žmonių“, – aiškina „Novaturo“ atstovė. Ir neigia kvailus gandus, kad net paplūdimyje žmonės būna su kaukėmis. „Niekas nesidegina ir nesimaudo su kauke, nebent pats to nori. Tačiau tokių reikalavimų Turkijoje tikrai nėra. Paplūdimiuose ir prie baseinų padaryti didesni tarpai tarp gultų, bet tai daugeliui kaip tik labai patinka – žmonės gauna daugiau erdvė ir privatumo“, – į dažniausiai žmonėms kylančius klausimus man atsakė Rasa, su kuria keliavome po Alanijos miesto viešbučius.

Verta paminėti ir tai, kad šiuo metu Turkijos viešbučiuose dirbantys žmonės prioritetine tvarka masiškai vakcinuojami nuo koronaviruso. Tai daroma labai dideliais tempais, nes norima suspėti paskiepyti visus dirbančius su turistais iki kol turizmo sezonas dar stipriau įsivažiuos.
Kai kuriose vietose atvykę svečiai jau dabar gali išgirsti patikinimą, kad juos aptarnaus pilnai paskiepytas kolektyvas. Tai pažymima, kaip didelis viešbučio privalumas.

Viena daugiausiai klausimų ir peripetijų tarp poilsiautojų keliančių temų – „viskas įskaičiuota“ maitinimas. Jis dabar tikrai kitoks, o šį faktą išgirdę lietuviai bruzda ir kelia susirūpinimą, kad galbūt dabar gaus mažiau valgyti ar išgerti. Vis tik su porcijų dydžiais – pasikeitusios maitinimo taisyklės neturi nieko bendro. Tiesiog dabar, Antalijos regiono viešbučių restoranuose, kavinėse ir valgyklose – maistą dedasi ne patys poilsiautojai, o tai už juos padaro viešbučio darbuotojai. Apsiginklavę veido kaukėmis, pirštinėmis, kartais ir skydeliais – jie stovi prie patiekalų ir laukia užsakymų, ko ir kiek žmogus nori valgyti.

Lietuviai Turkijoje

Ethem Celik – ne vieną apdovanojimą už savo kulinarinius pasiekimus gavęs, profesionalus virtuvės šefas. Šiuo metu jis darbuojasi Kemero kurorte, penkių žvaigždučių viešbutyje „Barut Collection“. Daug lietuvių šią vietą vertina būtent už labai skanų, aukštos kokybės maistą. „Galiu užtikrinti jus, kad nors viešbučiai išgyvena ne pačius geriausius laikus, dėl maisto mes nieko nekeitėme, nemažinome kiekių, nepradėjome taupyti ir ingredientams. Viskas liko taip, kaip būdavo daug metų iki šiol“, – sako kurortiniame regione gerbiamas šefas. Paklausiau jo apie naują „viskas įskaičiuota“ maitinimo sistemą, kuomet patiekalus į lėkštes deda jo kolegos – kiti virėjai. „Tai darome tam, kad mūsų svečiai jaustųsi saugesni, o ne tam, kad sutaupytume. Tiek, kiek norėsite – tiek ir gausite. Galite sakyti: dėk dar ir mano kolegos tikrai įdės. Atsakymo „ne“ – negali būti. Mes neturime teisės riboti svečių, jie susimokėjo už viską, ką čia gauna. Ir man, tiesą sakant, vienas malonumas, jeigu žmogus ateina ir paprašo pakartoti vieno ar kito patiekalo“, – aiškina šefas E. Celik.

Tuos maisto „išdavėjus“ aš labiau pavadinčiau – maisto apsauginiais, saugančiais patiekalus nuo žmonių pirštų, seilių, čiaudulių, kosulių ir kitų šiam laikotarpiui pavojingų situacijų. Mano kalbintas virtuvės vadovas įžvelgė vieną, labai logišką privalumą: „Kai maistą svečiui dedame mes – pasistengiame, kad lėkštėje viskas atrodytų estetiškiau, kai kuriuos patiekalus dar papildomai papuošiam“.

Apribojimų pajaus ir vakarėlių mėgėjai. Tam, kad prie barų nesusidarytų didelės eilės kai kurie viešbučiai jų įrengė daugiau, ypač vakarinių programų metu. Atsidaro dar keli papildomi bariukai, taip pat darbuojasi daugiau padavėjų, kurie individualiai aptarnauja svečius. Vėl gi, kad žmonės galėtų išlaikyti atstumą vieni nuo kitų.

Nors pasaulinė pandemija dar nesibaigė – Turkijos viešbučiuose kaip ir buvo įprasta – toliau rengiami vakarėliai, šokiai, kita poilsiautojų linksminimui skirta programa. Vienintelis skirtumas – dabar viskas vyksta atviroje erdvėje. Arba viešbučių amfiteatruose, arba specialiai šokiams įrengtose aikštelėse, tie, kurių tokių vietų lauke neturėjo – specialiai įsirengė. Taip pat, kai kurie viešbučiai nusprendė priderinti programą prie dabartinių laikų. Pavyzdžiui nerengia diskotekos, o rodo šou programą su aktoriais, šokėjais, dainininkais ir net modeliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)