Dėl šio universiteto Trondheimas dar vadinamas Norvegijos studentų miestu, jų čia gyvena apie 15-20 tūkstančių, nors tiesą sakant, pasivaikščiojus centrinėmis gatvėmis to visiškai nesijaučia. Aš gal net drįsčiau sakyti, kad tai pats ramiausias pasaulyje studentų miestas. Matyt, juos visus apramina vėsus skandinaviškas klimatas.

Jeigu Trondheimo gyventojų paklaustumėte, ką jų mieste privaloma pamatyti ir aplankyti, jie visi be abejonės pasiūlytu Nidaros katedrą. Kiekvienas tronheimietis didžiuojasi šiuo nuostabiu, išskirtiniu ir tikrai labai dideliu statiniu.

Net prieš 1000 metų pastatyta katedra vadinama pagrindiniais maldos namais Norvegijoje. Joje iki šiol šventinami karaliai, čia lankosi ir karališkoji Norvegijos šeima. Taip pat čia būna ir tūkstančiai turistų, tai vienas lankomiausių objektų visoje šalyje.

Trondheimas nedidelis miestas. Visas svarbiausias jo vietas galima apeiti per pusdienį, čia jeigu eitumėte savo įprastu greičiu. Tačiau patys norvegai atvykus čia rekomenduoja nuleisti garą, atsipūsti ir kaip įmanoma labiau sulėtinti tempą. Tai neskubančių žmonių miestas, sako jie. Viskas turėtų būti maždaug taip: vos vos paeinate, tada prisėdate pasižvalgyti, vėl šiek tiek paeinate, ir vėl stabtelite.

Muzikos fanų meka

Trondheimas bus visiškas rojus ramių pasisėdėjimų mėgėjams. Čia labai daug gražiai sutvarkytų, jaukių vietų, bet viena iš jų yra pati svarbiausia.

Baklandet Skydsstation – pati jaukiausia pasaulyje kavinė. Čia ne aš sugalvojau – tai yra oficialus jos statusas.

Iš šimtų tūkstančių kavinių visame pasaulyje – miestuose, kaimeliuose, kalnuose, paplūdimiuose – būtent šita vienintelė turi tokį skambų ir tikrai prestižinį titulą.

Jums, aišku, kyla klausiamas, o kas tokį titulą šiai vietai davė? Jokios komisijos nebuvo, rinkimų irgi nebuvo, viską padarė vienas žurnalistas. Įtakingas žurnalas „National geography“, arba „Nacionalinė geografija“ lietuviškai, atsiuntė čia savo korespondentą, kuris šitą miestą apžiūrinėjo ir užėjo į šią kavinę. Jam čia taip patiko, kad savo straipsnyje apie Trondheimą jis parašė: „Aš radau jaukiausią pasaulyje kavinę.“ Ir jo šitas parašymas išplito po visur.

Šį titulą ėmė naudoti visa Norvegija, girtis, kad mes turime jaukiausią pasaulyje kavinę, tada apie šitą titulą ėmė rašyti kiti žurnalai, rodyti TV laidos, ir galiausiai nieko kito nebeliko, kaip visiems pripažinti – čia yra jaukiausia pasaulio kavinė.

Šią vietą ne tik labai mėgsta vietiniai, bet ir turistai neaplenkia. Klientų srautas didžiulis, tačiau šeimininkai stengiasi tvarkytis taip, kad eilių ir stumdymosi nebūtų. Juk kitaip kavinė negalėtų vadintis jaukia.

Muzikos fanų meka

Yra ir dar viena vieta, kurioje anot vietinių, reiktų eiti norint Trondheime susirasti draugų arba ieškant meilės.

Antikwariatet – muzikos ir knygų klubas. Čia ateina žmonės, kurie mėgsta skaityti ir klausyti muzikos, viskas labai paprasta, bet jie, skaitydami ir klausydami muzikos, susipažįsta, susibendrauja ir įsimyli.

Dainuoti, šokti ir groti Tronheime vietiniai labai mėgsta. Ir tai sveikintinas dalykas – atsipalaidavusi liaudis. Šis Norvegijos regionas toks muzikalus, kad jie čia net specialiai atidarė ypatingą muzikos šventovę. Būtent šiame mieste veikia nacionalinis Norvegijos muzikos muziejus. Jo pavadinimas Rockheim, o išvertus į lietuvių kalbą tai reiškia roko namai. Populiariausia muzika Norvegijoje yra rokas arba sunkusis rokas. Būtent čia slepiasi daug muzikos, daug istorijos, galima susipažinti ir su didžiausiais hitais, ir su pagrindiniais atlikėjais, ir su folkloru. Užeini čia ir panirsti į norvegišką muziką.

Milijonus kainavęs muziejus – be galo modernus ir įtraukiantis, todėl nieko nuostabaus, kad įspūdį jis palieka net ir tiems, kurie apskritai turi alergiją bet kokiems muziejams.

Sienose, grindyse, balduose, įvairiuose daiktuose primontuota įvairių detektorių, kurie apsilankymą šioje vietoje paverčia labai smagiu. Tiesą sakant, vietomis jaučiausi tarsi patekęs į kažkokį miuziklą.

Kaip atrodo roko muzikos šventovė, unikalus keltuvas tingiems dviratininkams bei mažiausias televizijos bokštas pamatysite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)