Jeigu pavargote nuo nesibaigiančių kalbų apie koronavirusą, jeigu nusibodo dėvėti veido kaukę, jeigu nebenorite visiems iš eilės rodyti savo galimybių paso, o gal išvis jo neturite – jums metas pakeliauti iki Norvegijos, ten viso to nėra. Tiesa, dar viena sąlyga – reikia nebijoti užsikrėsti šiuo virusu, nes jis ten vis dar siaučia, tik visuomenė į tai kreipia mažiau dėmesio. Arba net visai nekreipia.

Mane nuoširdžiai nustebino tai, ką pamačiau atvykęs į Bergeną, antrą pagal dydį Norvegijos miestą. Patyriau lengvą šoką. Jaučiausi tarsi atsidūręs sapne. Žnaibiau save daug kartų, bet pasirodo, visai tai ne sapnas, o kuo tikriausia realybė.

Vos atvyksti į Norvegiją – gali pamiršti, kad visas pasaulis vis dar išgyvena koronaviruso pandemijos sunkumus, kad daug kur iki šiol galioja griežti ribojimai ir reguliavimai. Čia – nieko panašaus, čia tokia laisvė, kokios trokšta visa planeta.

Kai lėktuvas nusileidžia bet kuriame Norvegijos oro uoste – keleiviai tą pačią sekundę gali nusiimti veidą dengiančias kaukes, nes jos šioje Skandinavijos šalyje nėra privalomos nei vienoje vietoje.

Kaukių neprireiks nei einant į parduotuvę, nei oro uoste, nei taksi automobilyje. Jos tik rekomenduojamos, bet kaip man aiškino sutikti norvegai – tos rekomendacijos klauso mažiau nei 10 procentų šalies gyventojų, daugiausiai vyresnio amžiaus senjorai. Visi kiti naudojasi teise į atidengtą burną ir nosį. Kitaip sakant – gavo, ko jau seniai norėjo.

Perpus mažiau nei Lietuvoje, tik 216 tūkstančių užsikrėtimų COVID-19 virusu fiksavusioje šalyje iki rudens taip pat galiojo visa eilė reikalavimų, tačiau rugsėjo gale viskas buvo atšaukta. Šios šalies valdžia nusprendė, kad užteks kištis ir reguliuoti. Davė patiems žmonėms rinktis. Ir kaip man sakė kalbinti norvegai – tą pačią dieną, kiek jie prisimena tai buvo rugsėjo 25-ąją, gatvėse ir įstaigose kaukių nebeliko, ištirpo kaip vasaros šiluma, žvarbiuose Norvegijos vėjuose.

Dabar, jeigu kas išsitraukia kaukę, gali net gauti pastabą iš kitų žmonių. „Nebereikia, galite nusiimti ir jaustis laisvai“, – kaukę užsimaukšlinusį šių eilučių autorių iškart informavo maisto prekių parduotuvės „Rema 1000“ darbuotoja. Nusiiminėti nepuoliau, todėl vėliau dar vieną pastabėlę gavau iš kito žmogaus. „Pas mus kaukes dėvi tik tiek, kurie įtaria, kad gali sirgti“, – leptelėjo į parduotuvę mane atlydėjusi, daug metų Norvegijoje gyvenanti bičiulė.

Nors reikia pastebėti, kad prekybos salėje vis dar liko perspėjimai, kad pirkėjai laikytųsi saugaus atstumo. Bet į šiuos niekas nekreipia dėmesio, o ir tvarkdarių, prižiūrinčių pirkėjus nėra. Kaip tikriausiai galite suprasti, įeinant į parduotuvę nereikia ir jokio skiepų dokumento. Kažko panašaus į mūsų galimybių pasą jie neturėjo, neturi ir turėti neplanuoja.

Švelniai tariant: norvegams visiškai dzin, kas gavo skiepą, o kas ne. Ir jie tarpusavyje nesipyksta, kad nėra žmonių skirstymo valstybiniu lygmeniu. Kas norėjo pasiskiepyjo, kas nenori – to nedaro. Vieni kitų nepuola ir nevengia. Įdomumo dėlei, šiuo metu vakcinavosi maždaug 70 procentų Norvegijos, kurioje gyvena beveik penki su puse milijono gyventojų.

Tai, kas mane labiausiai nustebino: vikingų šalyje visi kaip susitarę kartoja, kad koronavirusas jau baigėsi. Būtent taip man sakė viešbučio, kuriame apsistojau administratorė. Po to pakartojo kelios lietuvaitės, kurias sutikau vaikštinėdamas po Bergeną: „viskas, baigėsi korona“. Ir dar panašiai išsireiškė kostinti jūros gėrybių restorano padavėja, kai paklausiau, ar darbuotojams taip pat nereikia dėvėti kaukių. „Neprivaloma, nes baigėsi virusas“, – atsakė ši.

Nežinau kuo remdamiesi žmonės taip apibūdina esamą situaciją, tačiau statistiniai skaičiai rodo visai ką kitą. Norvegijoje toli gražu koronavirusas nesibaigė, o toliau sėkmingai plinta. Štai per šią savaitę daugiau nei 9 tūkstančiai naujų atvejų, per dieną apie 1200 užsikrėtimų. Šis skaičius yra augantis, akivaizdi tendencija, kad virusas vėl ima rodyti ragus. Bet dėl to niekas per daug nepanikuoja.

Beje, įdomu tai, kad šalies žiniasklaida sparčiai mažina naujienų apie virusą kiekį. Jeigu anksčiau būdavo kasdien pranešama apie užsikrėtimus, tai dabar statistika skelbiama kartą per savaitę, apžvelgiant visas septynias dienas iškart.

Prisimenu, kai po pirmojo karantino, kuriame sėdėjo visas pasaulis į dangų vėl sugrįžo lėktuvai – buvo svarstoma, ar nuo šiol visada skraidysime tik su apsauginėm kaukėm. Daug kas kalbėjo, kad taip buvo bent jau artimiausią dešimtmetį ir vadino tai naująją aviacijos realybe. Išgirdę tokią prognozę daug kas nubraukė liūdesio ašarą.

O dabar, pabuvojęs Norvegijoje, aš jums pasakysiu, kad tai, ką prognozavo visokie ekspertai – nepasitvirtino. Nereikėjo ilgai laukti, praėjo metai ir viskas – skraidant Norvegijos ribose, vidiniuose šalies skrydžiuose kaukės jau dabar yra panaikintos. Dėvėti jų nedraudžiama, tačiau ir nereikalaujama. O tai reiškia, kad iš būrio keleivių – vos keli žmonės užsideda kaukę.

Mano reise iš Bergeno į Trondheimą skrido apie 40-50 žmonių, kaukes dėvėjo keturi asmenys, įskaitant mane. Švelniai tariant, nebesuprantu – kuo vadovautis, kuo tikėti, ir kaip yra teisinga. Bet pagalvojau, kad papildoma apsauga niekada nepakenks. Spėkite, ar nepriėjo stiuardesė? Žinoma priėjo ir maloniai informavo, kad jeigu tik noriu – galiu skristi atidengęs veidą.

Tarptautiniais reisais skrendantys keleiviai po Norvegijos oro uostos taip pat gali vaikštinėti atsidengę, kaukės tampa privalomos tik prieš sėdant į lėktuvą, pavyzdžiui skrendantį atgal į Lietuvą. Dauguma taip ir daro, vaikšto po terminalą be jokios apsaugos. Vaizdelis kaip kokiais 2019 metais, dar prieš sužinant kas yra tas bjaurusis Covid-19.

Jeigu jau susiviliojote keliauti į nuostabiais fjordais garsėjančią Norvegiją, kurioje dabar laisviau nei bet kur kitur pasaulyje – privalote žinoti, kad atskrendant ar atvažiuojant čia, vis tik reikia turėti tam tikrus dokumentus. Visi atvykstantys keliautojai turi turėti arba skiepų dokumentą, arba neigiamą koronaviruso testo rezultatą. Jo gali paprašyti prieš paliekant oro uosto teritoriją.

Iš didelio būrio kartu su manimi atskridusių keleivių, muitinės pareigūnai patikrino maždaug pusę. Visiems kitiems buvo galima tiesiu taikymu eiti savo keliais.