Jeigu šiemet dar nespėjote atostogauti ir galvojate, kad šaukštai po pietų – nusiraminkite, nepavėlavote. Turistinį vasaros sezoną gerokai pavėluotai pradeda Sakartvelas. Ši šalis taip nori turistų, kad žada nuolaidas, dovanas ir visą kitą gėrį, kad tik pas juos atvyktų kuo daugiau žmonių. Nors įprastai spalio pabaigoje šioje šalyje užsidarydavo daug sezoninių pramogų vietų – šiemet viskas gali būti kitaip, nes dabar jos tik atsidarinėja. O ir lėktuvai skrendantys į Sakartvelą ėmė pilnėti, nes ten pas juos valdžia atšaukinėja ribojimus. Ne visus, po truputį, bet atostogautojai tikrai galės jaustis laisviau.

„Labai liūdna vasara, labai bloga. Visai nebuvo turistų, nepavyko užsidirbti“, - guodžiasi užkandžius ir gėrimus Tbilisio Rustavelio alėjoje parduodanti Nana. Jai pritaria apartamentus šiame mieste nuomojantis Vahtangas, administruojantis net keturis skirtingus butus. Vyras sako, kad iki rugsėjo vidurio nuomos verslas buvo visiškai sustojęs, o dabar staigiai pajudėjo iš mirties taško. Tam, kad pritrauktų kuo daugiau svečių – vyras skelbia siūlantis net 25 procentų nuolaidą, nors prisipažįsta, kad geriems derybininkams nuleistų dar daugiau – svarbiausia, kad butai nestovų tušti.

2019-ais metais kartvelai džiaugėsi rekordiniu sezonu, anot turizmo srityje dirbančių – tokios pelningos vasaros, tiek daug atvykėlių – nebuvo dar niekada. Tada 2020-ais metais šalis išgyveno visišką verslo depresiją dėl koronaviruso ir visuotinio karantino. Daug kas tikėjosi, kad šie metai bus visiškai kitokie, galvojo, kad vos prasidės vasara – ims plūsti atvykėliai. Tačiau šalies valdžia laikė įvedusi griežtus ribojimus. Buvo užraustos pramogos, būriavimaisi, apribotos tam tikros veiklų sritys. Su įvairiomis pertraukomis, iki rugsėjo 20-os dienos (šio pirmadienio) miestuose neveikė net viešasis transportas. Nevažiavo nei autobusai, nei metro traukiniai. Tai žmones erzino labiau nei uždaryti restoranai ar klubai. „Mes negalėjome į darbą važiuoti, negalėjome savo šeimos narių ligoninėse aplankyti“, - skundžiasi mano jau minėta užkandžių pardavėja Nana.

Kodėl buvo užšaldytas visas po Tbilisį, didžiausią ir svarbiausią šalies miestą kursuojantis viešasis transportas nesupranta ir taksi vairuojantis Levan. Nors prisipažįsta, kad tai jam ir jo kolegoms išėjo į naudą. „Taksi dirbti leido, todėl jeigu žmonėms labai reikėjo kur nors nukeliauti – jie galėjo tai daryti su mūsų pagalba. Žinoma, daug kam tai nepatiko, nes taksi įkainiai visai kitokie nei autobusų“, - aiškina vairuotojas. Kai kuriomis dienomis taksi ir pavėžėjimo paslaugas teikiančių automobilių poreikis būdavo toks didelis, kad net kainos gerokai pakildavo. „Taksi oficialiai kainų nekėlė, tačiau kai kurie vairuotojai už savo paslaugas prašydavo primokėti arba atsisakydavo vežti. Tai girdėjau iš klientų, nors pats tikrai taip nesielgiau“, - aiškina Levan. O pavėžėjų kainos būdavo sprogusios net ir keturis kartus didesniu tarifu. „Jaunimas tai susimokėjo, jie turi iš ko. O mūsų pensininkai, kuriems vaikščioti sunku – jie sau tokios prabangos negalėjo leisti“, - apie buvusią situaciją pasakojo didelę patirtį turintis taksi vairuotojas.

Sustabdžius viešojo transporto veiklą, Tbilisyje negalėjo veikti ir miesto centre įrengtas, į aukštą kalną keliantis funikulierius, ir po Kuros upę žmones plukdantys laiveliai. „Mūsų sezonas trumpas, dirbame tik šiltuoju metu laiku. Bet dabar jau antri metai, kai negalima normaliai dirbti. Iš kitų žmonių girdėjau, kad turistai ateidavo ieškoti mūsų, norėjo plaukti, bet negalėjome jiems nieko pasiūlyti, nes būtume gavę dideles baudas“, - sako Aleksandras, vairuojantis vieną iš mažų turistinių katerių, po centrinę miesto upę. Šį vyrą kalbinau ketvirtą dieną po to, kai jis grįžo į darbą, todėl paprašiau įvertinti sezono pradžią. „Norime privilioti kuo daugiau turistų, todėl padarome įvairias nuolaidas, priklauso nuo grupės žmonių, bet po kelis dolerius žmogui tikrai nuleidžiu“, - sako jis.

Pirmą savaitę po didelės dalies ribojimų atšaukimo – Tbilisio viešbučiai dar tuštoki, todėl gerokai nuleidę kainas. Keturių, penkių žvaigždučių vietos nakvynę siūlo už 30-80 eurų nakčiai, dviem žmonėms. Privatūs butai ir apartamentai dar pigiau. „Visai nėra žmonių, labai ramu, todėl bandome kažką daryti, kad jie čia pradėtų keliauti. Šiuo metu nėra skrydžių iš Rusijos, uždaryta siena su Azerbaidžanu, o iš šitų šalių atvykdavo labai daug žmonių, bet dėl koronaviruso mūsų valdžia jų dar neįsileidžia“, - pasakojo viešbučio „Moxy Tbilisi“ administratorės.

Iki šiol Sakartvele liko galioti ribojimai pasilinksminimo ir maitinimo vietoms. Šokiai klubuose vis dar nevyksta, o viešojo maitinimo įstaigos privalo užsidaryti 22 valandą vakaro. Dauguma vietų lankytojus priima tik iki 21 valandos, kad šie spėtų pavalgyti per valandą ir tada skubiai paliktų patalpas. Beveik visose vietose 21:30 val. padavėjai svečiams išdalija sąskaitas ir paprašo kuo skubiau susimokėti. „Na, mums labai neįprasta pagrindinį svečių srautą turėti 19 valandą vakaro, nes įprastai daug klientų valgyti ateidavo tik 21 valandą, bet dabar viską ankstiname“, - sako tradicinės kartvelų virtuvės patiekalus siūlančios kavinės „Machakhela“ padavėja Ana.

Šiuo metu Tbilisyje patiks nemėgstantiems ilgų eilių, grūsčių ir chaoso – tik grįžtantis į normalias vėžias miestas ramus kaip niekada. O ir kainos labai draugiškos. Į Tbilisį iš Vilniaus, su trumpu persėdimu Rygoje keturis kartus per savaitę skraidina aviakompanija „Airbaltic“.

Atvykstant į šią šalį privaloma turėti skiepus nuo koronaviruso patvirtinantį dokumentą arba neseniai atliktą testo rezultatą. Vieną iš dokumentų reikia pateikti muitinės patikros pareigūnui, gali būti ir elektroninė versija. Sakartvelas pripažįsta bendrąjį Europos skiepų sertifikatą, kurį galima išsiimti mūsų e-sveikatoje.

Svarbu žinoti, kad kai kurios viešojo maitinimo įstaigos, taip pat garsiosios sieros pirtys – nepriima nevakcinuotų arba neturinčių neigiamo testo atsakymo žmonių.

Dar viena priežastis, aplankyti Sakartvelą būtent šiuo metu – artimiausiomis savaitėmis ten vyks vynuogių derliaus nuėmimas, ypatingas reikalas visai šaliai. Už dviejų valandų kelio nuo Tbilisio – Kachetijos regione – prie vynuogių derliaus nuėmimo gali prisidėti ir turistai, daug ūkininkų mielai priima svetimtaučius ir apmoko juos, kaip skinti vynuoges. Šią paslaugą oficialiai siūlo ir dideli vynuogynai, siūlo pirkti specialų paketą „Vyno kelias“, kuriame patys, savo rankomis ir kojomis gali sudalyvauti kelyje nuo vynuogių lauko iki vyno išspaudimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt