Jeigu ne koronaviruso pandemija, vargu ar šitiek daug lietuvių šią žiemą būtų įsigiję bilietus į kitoje žemės rutulio pusėje esančią Meksiką. Ši Centrinės Amerikos valstybė viena iš nedaugelio, kuri iki šiol netaiko jokių griežtų apribojimų, o iš atvykėlių net neprašo pateikti neigiamo COVID-19 testo rezultato. Tereikia užpildyti elektroninę formą, kurioje žmogus turi pažymėti varnelę, kad niekuo neserga. Jeigu pažymi – durys į šalį jam atviros.

Meksikiečiai bando pasinaudoti situacija, kol dauguma kurortų užsidarę, jie visus ištroškusius atostogų kviečiasi pas save. Susirgimų pavojinguoju virusu skaičius šalyje sparčiai auga, tačiau atvykstančių srautas dar nemažėja.

Ypatingą susidomėjimą šiuo metu išgyvena Kankuno kurortas. Prieš penkiasdešimt metų nuostabiame Jukatano pusiasalyje sukurtas rojus turistams ant Karibų jūros kranto – viena mėgstamiausių atostogų vietų amerikiečiams. Kankunas jiems, kaip mums Antalija Turkijoje. Daug žmonių metai iš metų vyksta atostogauti būtent į šį triukšmingą ir nuodėmingą miestą. Svečių iš valstijų čia visuomet būna tiek daug, kad net gali pamiršti, jos esi Meksikoje.

Vis tik, čia kaip ir visame pasaulyje dėl koronaviruso pandemijos turistų skaičius stipriai krito. Daug mažiau atostogaujančių šeimų su vaikais, taip pat vyresnio amžiaus amerikiečių.

Praradimus bent maža dalimi atperka padidėjęs atvykėlių iš Europos bei Pietų Amerikos valstybių skaičius. Kaip man aiškino Kankuno turizmo biure – šitiek atostogaujančių iš senojo žemyno dar niekada nebuvo. Daug kas negalėjęs išvykti į Turkiją, Egiptą ar Ispanijos salas – pasirinko išbandyti šią, daug toliau esančią vietovę.

Tiesą sakant, turkiški kurortai turi labai daug panašumų į Kankuną. Vienas jų – čia gausybė didelių viešbučių su „viskas įskaičiuota“ maitinimu. Tame mieste yra net speciali teritorija pavadinta „viešbučių zona“. Šiuo laikotarpiu būtent ten galima sutikti labai daug mūsų tautiečių. Dienomis jie šokinėja Karibų jūros bangose, o štai vakarais patraukia į pagrindinę pasilinksminimų vietą Kankune – Kukulkano bulvarą.

Barų, restoranų ir naktinių klubų gatvė – stipriai skiriasi nuo to, ką kurortuose yra pratę matyti daugelis lietuvių. Vienas iš ryškiausių skirtumų – ypatingai aktyvus prostitucijos verslas. Panašiai kaip mums geriau pažįstamuose kurortuose pardavėjai siūlo pirkti suvenyrus, kvepalus ir garsių dizainerių vardais pažymėtus drabužius – Kankune siūloma už pinigus pasimylėti. Kai kuriuos lietuvius tai sukrečia, ypač pasiūlymą išgirdus pirmąjį kartą.

Meksikoje yra 32 valstijos ir visos jos prostitucijos reikalus tvarko individualiai. Kai kuriuose ji nelegali, kai kuriuose visiškai legali, o kai kur egzistuoja „tolerancijos zonos“, tarsi raudonųjų žibintų kvartalai, kuriuose teisėtai galima verstis prekyba seksu. Štai Kankunas šiuo klausimu yra vienas iš lyderių. Šiame turistų mieste prostitucija yra legali ir čia vienas didžiausių šios veiklos taškų visoje Meksikoje. Man nepavyko internete surasti tokios reklamos, tačiau viešbučio, kuriame apsistojau darbuotojas sakė, kad prieš gerus penkerius metus Kankunas net ir miesto savireklamoje naudojo prostitucijos kabliuką. „Atvažiuok čia, pailsėk ir gerai pasimylėk“, - maždaug taip skambėjo vilionės.

Nors seksas už pinigus legalus – šiame versle daug niuansų. Pavyzdžiui, nelegalu būti suteneriu ir vadovauti prostitutėms ar kaip nors organizuoti jų veiklą. Atseit jos savo verslu gali verstis tik kaip individualios darbininkės – „freelancerės“, ir niekaip kitaip. Visos privalo registruotis savivaldybėje, gauti higienos ir sveikatos pasus. Teisėsauga nuolat tiria ar tarp šių darbuotojų nėra dirbančių per prievartą ar nepilnamečių, bet tokie patikrinimai dažnai sulaukia piktų reakcijų. Sekso industrijos atstovės skundžiasi, kad nuolatinė pareigūnų kontrolė – „trukdo joms dirbti“. Reiktų pažymėti, kad Meksikoje labai didelė problema su vaikų, nepilnamečių prostitucija. Kankune taip pat.

Įdomu tai, kad dauguma laisvo elgesio merginų nestovi gatvėse, kaip įprasta Europoje, o tiesiog sėdi ir klientų laukia baruose bei klubuose. Bent jau taip būdavo iki koronaviruso, bet sumažėjus turistų skaičiui – ramiai sėdėti bare ir laukti kol koks vyras pats ateis, daug kam per didelė prabanga. Todėl merginos ir moterys vis dažniau dairosi gatvėse, ar trinasi šalia viešbučių ir šaltu veidu save siūlo. Tiek pavieniams vyrams, tiek porelėms.

Nors negalima, bet Kankune tikrai labai daug sąvadavimu užsiimančių asmenų, dažniausiai tai vidutinio amžiaus vyrai, kurie pakankamai agresyviai centrinėse kurorto gatvėse pasičiumpa galimus klientus. Jie eina prie turistų ir kiša jiems laminuotas korteles su moterų nuotraukomis, arba net leidžia pavartyti savadarbius katalogus, kuriuose sudėti pačių skirtingiausių gražuolių atvaizdai. Blondinės, brutenės, raudonplaukės. Prie kai kurių net prirašytos ir tautybės: brazilė, meksikietė, venesuelietė, rusė, čekė ir t.t.

Kaip man aiškino merginas siūlantis Alberto – darbininkės tautybė – vienas didžiausių kabliukų bandant privilioti klientą. Didžiausią paklausą, anot jo, turi atvykėlės iš Puerto Riko ir Dominykos. Paklausiau, o kodėl taip yra? Paaiškinti merginų „vadybininkas“ nesugebėjo. „Tiesiog, jos labai geros“, - atsakė.

Kol pasaulyje neplito pavojingasis COVID-19 – kai kurie turistai į Kankuną vykdavo būtent tuo tikslu, kad galėtų kuo daugiau pasimylėti. Su dviem, trimis, keturiomis panelėmis. Tačiau nuo praėjusio pavasario situacija kardinaliai pasikeitė. Nors atostogaujančių vyrų tikrai netrūksta – pirkti intymių paslaugų daug kas prisibijo. Jeigu anksčiau viena prostitutė per vakarą priimdavo 3-4 klientus, tai dabar kai kurios per visą pamainą negauna nė vieno užsakymo.

Kad intymusis verslas išgyvena krizę galima suprasti bendraujant su merginomis ir jų suteneriais. Paslaugos siūlomos su didžiulėmis nuolaidomis, kai kurios nuleidžia net iki penkiasdešimt procentų kainos. Vietoj 150 dolerių už valandą – prašo 70-80 dolerių, arba nuleidžia net ir iki 50 dolerių už pasibuvimą. „Tokių kainų pas mus niekada nebūna, pasinaudok tokia galimybe“, - vilioja galimus interesantus.

Prekyba kūniškais malonumais siūlo ir vietiniai striptizo klubai. Gatvėse dirbantys klientų „medžiotojai“ net nebando apsimetinėti – „iš pradžių pašoks, o jeigu norėsi – galėsi užsisakyti ir daugiau paslaugų“. Visais būdais bandydamas įkalbėti mane tapti klubo klientu vyras rodo išvaizdžių moterų nuotraukas, galiausiai siūlo pakilti iki jų ir į visas pažvelgti gyvai. Seku paskui klubo atstovą, patenkame į patalpas, kur stovi būrys apsaugos darbuotojų, o tiesiai už jų – eilė išsirikiavusių gražuolių. Išsirengusios iki apatinių drabužėlių, kai kurios su maudymosi kostiumėliais, išryškinusios visus savo apvalumus jos puola mojuoti ir siunčia oro bučinius. Situacija gana nejauki, tarsi į kažkurią reikia parodyti pirštu ir vestis į kambariuką. Taip dažniausiai čia ir daro klientai. Tačiau pamatę, kad filmuojame – mus su kolega paprašo nedelsiant apleisti klubo patalpas. Merginos nesimeta, jos vis tiek toliau mojuoja ir šypsosi. Įjungtos filmavimo kameros neišsigando.

Kelių Kankuno gatvėse sutiktų „darbininkių“ paklausiau, ar jos turi kokią nors pažymą, kad neserga koronavirusu. Į šį mano klausimą moterys sureagavo juokdamosis ir, deja, jokio sveikatą patvirtinančio dokumento pateikti negalėjo.
„Duosiu tau nuolaidą“, - nukreipdamos kalbą bandė siūlyti.

Kaip atrodo naktinis Kankunas ir šio miesto sekso industrijos atstovai bei atstovės galite pamatyti naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (454)