Nauja realybė – šį terminą vis dažniau vartoja turizmo srities profesionalai, sakydami, kad bent jau artimiausius metus atostogauti teks kitaip, nei buvome įpratę iki 2020-ųjų kovo mėnesio. Iš pradžių koronavirusas visiškai sustabdė turizmą, tačiau žmonių noras atostogauti yra per didelis. Net ir bijodami baisios ligos, tūkstančiai, na, ką ten tūkstančiai, pasauliniu mastu tikriausiai reiktų sakyti milijonai žmonių, vis dėlto ryžtasi paskraidyti į kitus kraštus.

Savo tekstuose jau minėjau, kad ir lietuviai nėra išimtis. Daugybė mūsų tautiečių jau nuo lapkričio vidurio plūsta į Meksiką. Viena iš priežasčių – ši šalis neturi jokių apribojimų turistams, nereikalauja netgi neigiamo COVID-19 testo. Atskrendi ir varyk, kur nori. Nors meluoju – reikia užpildyti elektroninę anketą, ir privalai sąžiningai atsakyti – jauti kokius nors simptomus ar ne. Jeigu pažymi, kad nejauti, viskas, tu laisvas.

Į Meksiką lietuviai vyksta tiek savarankiškai paklajoti (išsinuomoja automobilį, į bagažinę įsimeta kuprines ir lekia, kur akys mato), tiek renkasi įprastas atostogas viešbutyje – užsisako savaitei, dviem ar mėnesiui. Kiekvienas renkasi pagal savo poreikius.

Vis dėlto drįstu sakyti, kad populiariausia mūsiškių kryptis yra prie Karibų jūros esantis Jukatano pusiasalis. Ten daug viešbučiais, privačiomis vilomis ir apartamentų daugiabučiais apstatytų miestų ir miestelių. Beje, ten žymiai brangiau nei, pavyzdžiui, Meksikos sostinėje. Bet, palyginti su Europos kurortais, vis tiek pigiau, nei ilsėtis Nicoje, Barselonoje, Maltoje ar Maljorkoje. Įmanoma rasti tokių vietų, kur išsinuomoti kambarį savaitei dviem asmenims galima už 200–300 eurų. Sutikite, tikrai draugiškos kainos.

Žinoma, pačios pigiausios nakvynės vietos nėra populiariausios. Labiausiai lietuviai linkę rinktis viešbučius su „viskas įskaičiuota“ programa, taip pat viešbučius su pusryčiais ir vakariene. Arba nuomojasi visą privatų namą ant jūros kranto, bet tai jau daug brangesnis malonumas. Apie kainas ir nekilnojamojo turto variantus Meksikoje parašysiu netolimoje ateityje. Keli įdomūs faktai mane labai nustebino, tikiu, kad Lietuvoje jie sulauks daug dėmesio.

Bet dabar pasidalinsiu, kaipgi atrodo poilsiautojų kasdienybė toje „naujoje realybėje“. Tai, ką čia perskaitysite, vyksta labai populiariame Plaja del Karmeno (Playa del Carmen) kurorte, esančiame netoli garsiojo Kankūno.

Pirmas dalykas, kuris, mačiau, jau yra pasklidęs socialiniuose tinkluose, – tai juokelis apie žmonių eiles, kai visi laikosi saugaus atstumo. Jos dabar ištįsusios visur, kur tik įmanoma. Prie restoranų, barų, klubų, oro uoste ir t. t. Pagirtina, sakysite, atstumai dabar privalo būti. Aš irgi taip manau. Tačiau nusimetus rožinius akinius pasimato visa tiesa. Jeigu eilėje žmonės stovėjo per atstumą, sulindę į barą ar susėdę į lėktuvą visus atstumus pamiršta. Trinasi vieni su kitais užpakaliais. Visgi atvyko atostogauti, linksmintis, nori nenori kažkurią akimirką ima ir pasimiršta, kad reikia būti itin atidžiam, saugotis kiekvieno potencialaus kontakto.

Paplūdimiuose, net ir pačiuose populiariausiuose, taip pat laikomasi atstumų. Žmonės degindamiesi palieka aplink save kuo daugiau erdvės, net jeigu ir reikia nueiti kur atokiau, nepatingi ir padaro tai.

Tačiau tuoj, po akimirkos, masė žmonių sulenda į nuostabią Karibų jūrą, šokinėja per bangas, turškiasi. Kartais jūroje būna taip tiršta, kad nori nenori kontaktuoji su krūva nepažįstamųjų. O jūroje juk nei veido kaukių nėra, nei antibakterinio skysčio. Bet ką tu ten, šokdamas per bangą, apie tokius dalykus galvosi.

Visą dieną smagiai praleidžia paplūdimiuose, puotauja baruose. Viskas taip, kaip buvo įprasta „senojoje realybėje“. Tik štai, yra vienas skirtumas, kuris išryškėja popiet, jau pradėjus temti. Matyt, žmonės nuo kondicionierių, nuo šaltų gėrimų ar nuo dar kažko pajaučia peršalimo simptomų ir prieš vakare išeidami į miestą bando patekti į medicinos įstaigas. Galvoja: prieš vakarienę pasitikrinsiu, ar nesusirgau.

Plaja del Karmeno kurorte yra ne vienas privataus gydytojo kabinetas, kelios klinikos, viešoji ligoninė ir poliklinika. Visur eilės! Patekti pas medikus tą pačią akimirką, kai tik prireikė, – mažai šansų, tenka užsirašyti vizito po dienos ar dviejų.

Dažniausiai žmonės nori net ne gydytis, o tiesiog pasidaryti COVID-19 testą, todėl vakare vaikštant po Jukatano pusiasalio kurortus prie medicinos įstaigų galima pamatyti nutįsusias eiles. Ne atostoginis vaizdas, bet prie tokios realybės bent jau kurį laiką reikia priprasti. Pasitaiko aršesnių keliautojų, kurie medikams siūlo daugiau pinigų, bando kelti balsą, kad tik gautų vietą „čia ir dabar“, tačiau ne visur tokia taktika pasiteisina.

Ypač didelės eilės prie klinikų susidaro po didesnių vakarėlių ar renginių. Gruodžio pradžioje Niujorke garsiai nuskambėjo viena istorija, kaip būrys jaunuolių po didelio vakarėlio Tulumo kurorte Meksikoje sugrįžo atgal į Valstijas ir visi – su teigiamu koronaviruso testu.

Su sunkumais susiduria tie keliautojai, kurie iš tokio kurorto kaip Plaja del Karmenas Meksikoje nori vykti ten, kur reikalaujama neigiamo testo atsakymo. Jeigu žmogus apie tai nepagalvojo iš anksto, gali būti, kad teks keisti savo planus, nes gauti skubų atsakymą beveik nėra galimybių. Kad tokių nemalonumų išvengtumėte, užsiregistruokite vietinėse klinikose vos tik atvykę į miestelį. Tai galioja ne tik Meksikoje, bet ir visur, kur dabar vykstate atostogauti.

Pavyzdžiui, iš bičiulių, neseniai keliavusių po Afriką, girdėjau, kad Etiopijoje gauti laisvą vietą pasidaryti testą labai sudėtinga. Tenka net pavažinėti po kelis miestelius, kol randi tokią kliniką, kuri juos daro ir dar gali iš karto priimti.

Todėl dar kartą keliautojams bandau priminti, kad šiuo metu vykstant atostogauti derėtų pagalvoti apie visas rizikas, kurių pastaruoju metu itin padaugėjo. Pavyzdžiui, netikėtai atšaukiami skrydžiai, netikėtai uždaromos tam tikros vietos ir panašiai. Prieš bet kur vykstant derėtų dešimt kartų pasiskaityti visus vietinius reikalavimus, pasigilinti, ar neatsirado atnaujinimų. Ir geriausia – nusipirkti lėktuvo bilietus su galimybe bet kada keisti skrydžio datą, jeigu negautumėte testo arba jeigu paaiškėtų, kad jis teigiamas. Ne vienam pažįstamam taip teko „pratęsti“ savo atostogas – su virusu už savo pinigus pasėdėti viešbutyje porą savaičių. Gerai, kad tie atvejai laimingai baigėsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)