Daug kas sako, kad tai kas vyksta Artimuosiuose rytuose primena labai gražią pasaką. Jungtiniai Arabų Emyratai, Kataras, Omanas, Bahreinas – šios šalys varžosi tarpusavyje ir nuolat pasauliui pristato ką nors stulbinamo, ypatingo, tiesiog kvapą gniaužiančio.

Labiausiai žinoma lyderiauja Emyratai. Ši valstybė galvodama naujus projektus dažnai net persistengia. Bet jiems patiems taip aišku neatrodo. Arabai nori, kad mes jiems pavydėtume, todėl ir toliau statys pilis iš aukso. O mes iškišę liežuvius ten keliausime visko apžiūrinėti.

Dubajus – viena didžiulė, niekada nesibaigianti statybų aikštelė. Sakoma, kad nei viename kitame pasaulio mieste nėra tiek daug statybinių kranų ir tiek daug statybinių aikštelių, kaip čia. Čia visuomet kas nors statoma, ir jeigu į Dubajų atskrisite po metų, jis atrodys absoliučiai kitaip, neatpažįstamai. Tose vietose, kur buvo laukymė, jau stovės milžiniškas dangoraižis“, – laidoje „Orijaus kelionės“ pasakoja žurnalistas.

Skaičiuojama, kad kiekvieną dieną, be jokių išeiginių Dubajuje darbuojasi keliasdešimt tūkstančių statybininkų. Ir dieną ir naktį, jie lipdo aukštą po aukšto. Pastatai vis aukštėja, jų formos vis įdomesnės, o sienos vis labiau blizga. Deja, toliau nuo blizgių dangoraižių – slepiasi ištisi vergų miestai.

„Tai, kad miestas nuolat keičiasi ir auga, yra pliusas, tačiau statybos turi savo minusą. Kalbama, kad būtent statybų aikštelės Dubajuje yra didžiausia vergovės vieta moderniajame pasaulyje. Čia žmonės neturi jokių teisių, atvykdami jie sutinka daryti bet ką. Jie sutinka dirbti viršvalandžius, ir jeigu kas nors atsitinka, žmogus atsako pats už save.

Niekas neprisiima jokios atsakomybės, – apie betvarkę vykstančią vietinėse statybų aikštelėse, gamyklose ir kitose industrinėse vietose pasakoja Orijus Gasanovas ir priduria, kad apie tai nerašo vietiniai laikraščiai, nerodo per arabiški televizijos kanalai. –Tokie dalykai čia vadinami blogomis naujienomis, o tai kas blogai – rodyti negalima. Jūs pasakysite: cenzūra, o Emyratų įstatymų reguliuotojai sakys visai čia ne cenzūra, tai tik mėginimas šalies gyventojus apsaugoti nuo blogų emocijų. Bet kas gi mes tokie, kad dabar bartume svetimos, turtingai gyvenančios šalies valdovus. Nesibarsime.“

Griežtos taisyklės, kurias būtina žinoti kiekvienam turistui

Visuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose galioja tam tikros, mums europiečiams gal šiek tiek keistos taisyklės, kurias pažeidus ne tik skiriamos piniginės baudos, bet gali grėsti kalėjimas.

Pirmoji taisyklė vairuojančiai liaudžiai. Čia griežtai negalima važinėti su neplautu automobiliu. Įsidėmėkite: norite važiuoti – apsišvarinkite.

Antroji taisyklė: norite išsiplauti automobilį – jokiu būdu patys to negalite daryti. Jokių muiluotų kempinių. Plauti savo ratus galima tik tam skirtose įstaigose.

Dar šis tas apie transporto priemones. Net nemėginkite fotografuoti jokio Dubajaus teritorijoje įvykusio autoįvykio. Tai griežtai draudžiama. Neklausinėkite kodėl, tiesiog niekada to nedarykite.

Svarbu žinoti ir tai, kad negalima bet kada panorėjus filmuoti ar fotografuoti vietinių gyventojų, ypač jeigu šie parodė nepasitenkinimą. Jeigu, pavyzdžiui, fotografuosite vietinę moterį, o ji ant jūsų supyks – gali grėsti kalėjimas. Ir su šituo dalyku čia niekas nejuokauja. Pasodins ir kukuosite.

Dubajuje negalima degintis bet kur. Būsite suimti ir uždaryti už viešosios tvarkos pažeidimą, ypač tai gresia merginoms ir moterims. Atminkite, mielosios, mieste patruliuoja dorovės sergėtojai. Jeigu vieta prie jūros – tai nereiškia, kad skirta gulėjimui. Pasidomėkite ir tik tada gulkitės.

Daugiau žiūrėkite laidoje „Orijaus keliones“, kurioje sužinosite kaip geriausia keliauti po Dubajų ir kodėl Orijus paplūdimyje patyrė didžiausią gyvenime gėdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)