Nesvarbu, ar tu seneliukas, už paskutinius pinigus atvykęs į gražiausią pasaulio paplūdimį, ir tavo paskutinis noras – čia išsimaudyti, ar tu jauna, graži, visus vyrus kerinti studentė, ar visas damas grožiu apsvaiginantis studentas. Grožis nepadės. Nesvarbu, ar tu nėštukė su pilvu, kuriai įvairiose situacijose suteikiama visokių nuolaidų ir privilegijų, ar jūs medaus mėnesį švenčiantys jaunavedžiai, pildantys visus savo norus. Visiškai niekas čia nesvarbu – joks žmogus, net ir prezidentas ar premjeras iš kokios nors galingos šalies, – absoliučiai niekas nebegali išsimaudyti gražiausiame pasaulio paplūdimyje Tailande. Jis ir vėl atviras turistams, jie vėl, po trejų metų pertraukos, gali jame lankytis, apžiūrinėti, fotografuotis, filmuotis, bet negali maudytis. Šitą malonumą čia teks pamiršti, bent jau artimiausiems keleriems metams tai tikrai.

Koh Phi Phi salose, netoli populiarių kurortinių Tailando vietovių Puketo (Phuket) ir Krabio (Krabi), esantis Maya Bay paplūdimys gražiausio pasaulyje titulą pelnė 2000-aisiais metais, iškart po kino ekranuose pasirodžiusio režisieriaus Danny Boyle'o filmo „Paplūdimys“ (angl. „The Beach“), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko tuo metu ant savo šlovės olimpo buvęs aktorius Leonardo DiCaprio. Kaip tik tuo laikotarpiu, praėjus trejiems metams po „Titaniko“ premjeros, DiCaprio buvo vienas įtakingiausių asmenų pramogų pasaulyje. Visoje planetoje gerbėjai nešiojo marškinėlius su šio aktoriaus vardu ir pavarde bei atvaizdu, žinoma. Lietuva – ne išimtis, visos turgavietės buvo nukrautos marškinėliais, kepuraitėmis ir visokiais kitokiais drabužiais su šio aktoriaus simbolika. Rašant apie šį paplūdimį, tai prisiminti gana svarbu, nes viskas, prie ko tais laikais prisiliesdavo DiCaprio, būdavo be galo išaukštinama ir šlovinama.

Galite tik įsivaizduoti, koks sprogimas moterų, merginų ir kai kurių vyrų galvose įvyko, kai tas pats visų numylėtas aktorius pusnuogis filmavosi kažkokiame tuo metu mažai kam žinomame paplūdimyje. Na, reikia pripažinti, labai įspūdingame, nepaprastai gražių spalvų paplūdimyje. Milijonams žmonių visame pasaulyje įstrigo tas vaizdas giliai atmintyje. Daug kas anuomet prisiekė, kad vieną dieną būtinai ten nukeliaus – „į gražiausią pasaulio paplūdimį“.

Dargi reikia priminti, kad šis filmas turėjo nepaprastai gerą muzikinį takelį ir dvi dainas, kurios „gražiausiam pasaulyje paplūdimiui“ taip pat padarė nepaprastai gerą reklamą. Tas pats jau minėtas Leonardo DiCaprio žiūrovų akyse įstrigo skambant anuomet itin populiaraus prodiuserio ir atlikėjo Moby hitui „Porcelain“ bei merginų grupės „All Saints“ dainai „Pure Shores“. Jeigu esate gimę iki 2000-ųjų metų, dabar įsijungę šias dainas tikrai nukeliautumėte į gražius prisiminimus, į tuos senuosius laikus. Beje, Maya Bay paplūdimio vaizdus grupė „All Saints“ parodė ir savo muzikiniame klipe, kurį tais laikais nuolat sukdavo visos muzikinės televizijos, taip pat ir įtakingoji MTV. O šiais laikais tas klipas gyvena atskirą gyvenimą „Youtube“ platformoje, kur yra peržiūrėtas virš 29 milijonų kartų.

Nieko nuostabaus, kad po tokios dozės reklamos Maya Bay tapo patraukliausiu, labiausiai giriamu paplūdimiu. Ir, žinoma, beveik dvidešimt metų buvo itin lankomas. Žmonės iš visos planetos ėmė keliauti čia tam, kad galėtų visiems girtis: „Buvau gražiausiame pliaže žemėje.“ Tailando turizmo žinybų duomenimis, iki 2018-ųjų metų kiekvieną dieną paplūdimyje apsilankydavo apie 5 tūkstančius lankytojų. Įsivaizduojant tokį kiekį žmonių, svarbu suprasti, kad Maya Bay nėra labai didelis – vos 240 metrų ilgio. Įsivaizduokite, 240 žingsnių atstumu 5 tūkstančiai žmonių guli, maudosi, fotografuojasi, stato smėlio pilis, mėtosi kamuoliu, žaidžia paplūdimio badmintoną, išdykauja ir kitaip linksminasi. Kaip kokios silkės statinėje, galva prie galvos, užpakalis prie užpakalio. „Blogiausia būdavo piko metu, maždaug vidurdienį, – paplūdimyje negalėdavai laisvai žengti žingsnio“, – sako jau tais laikais čia dirbęs prižiūrėtojas Phanumas. Kas valandą jis su kolegomis išnešdavo po dešimt maišų šiukšlių. Nes juk kiekvienas poilsiautojas į paplūdimį atvykdavo su traškučiais, alumi, limonadais, sumuštiniais, saldainiukais, guminukais, apsikrovę laikraščiais, žurnalais, knygomis.

Tie lietuviai, kurie lankėsi Maya Bay 2018-aisiais metais, man pasakojo, kad jauku tikrai nebuvo. Gal net labiau klaustrofobiška, ore tvyrojo įtampa, nes kiti turistai galėjo tiesiog užlipti ant tavęs, sutraiškyti akinius, rankines ar net koją. Tais laikais pasibuvimas gražiojoje pakrantėje poilsio tikrai nepriminė. Kaip pasakė vienas bičiulis: ne poilsis, o kančia. Nors, aišku, juokingai skamba „kančia būti gražiausiame pasaulio paplūdimyje.“ Kad tik tokių kančių žmonės turėtų...

Tailando valdžia pajuto, kad situacija tapo itin prasta. Maya Bay iš gamtos stebuklo galiausiai tapo ekologinės katastrofos vieta. Čia suplaukdavo šimtai turistinių laivelių, o tai reiškė didžiulį kiekį degalų teršalų vandenyje, taip pat nuo žmonių kūnų pasklisdavo tonos kremo nuo saulės. Negalima paneigti, kad tarp tų tūkstančių lankytojų pasitaikydavo ir tokių, kurie čia pat vietoje maudynių metu nusišlapindavo tiesiai į vandenį, kai kas gal ir stipriau nusilengvindavo. Visgi visą dieną išbūti paplūdimyje, nuolat užkandžiauti, išgėrinėti ir kartu kaisti saulėje – ne kiekvienam organizmui.

Stipriai užsiteršė Maya Bay smėlis, vanduo, ėmė nykti šios vietos pasididžiavimas – gražieji koralai. Jie juk ne tik grožis mūsų akims, bet ir labai svarbūs rifo ekosistemai. Jeigu išnyksta koralai, paskui juos išnyksta ir jais mintantys jūros gyvūnai. Kitaip sakant, visas tas grožis po vandeniu. Kenkėjišką žmonių veiklą reikėjo tuoj pat sustabdyti. 2018-ųjų birželio mėnesį Tailando Gamtos išteklių ir aplinkos ministerija taip ir nutarė padaryti. Iš pradžių pareigūnai paskelbė, kad Phi Phi salose esanti atkarpa uždaroma keturiems mėnesiams. Paskui suprato, kad šio laikotarpio viskam atkurti bus per mažai. Tada uždarymas buvo pratęstas dar ir dar kartą. Galiausiai viskas išsitęsė net iki 3 metų. Ir tik 2021-ųjų metų lapkričio mėnesį išėjo pranešimas, kad po poros mėnesių, tai yra 2022-ųjų pradžioje, Maya Bay vėl bus atvertas turistams.

Prieš metus taip ir įvyko, tačiau tuo metu Tailande galiojo visokie su koronaviruso pandemija susiję ribojimai, tad turizmas stipriai buksavo. Keliautojai į šią šalį, o taip pat ir į gražiausią pasaulyje paplūdimį aktyviai sugrįžo tik praėjusių metų pabaigoje. Ir dabar jau lankosi visu pajėgumu. Nors, svarbu paminėti, kad ta pati Gamtos išteklių ir aplinkos ministerija įvedė daug visokių ribojimų: dirbtinai mažinamas lankytojų skaičius – dabar per dieną čia gali apsilankyti tik 2 tūkstančiai žmonių, 3 tūkstančiais mažiau nei anksčiau. Vienu metu paplūdimio krantinėje gali švartuotis vos 8 valtys, kai anksčiau šis skaičius būdavo neribojamas. Taip pat valtims draudžiama išmesti savo inkarus, jos gali tik priplaukti, išlaipinti keleivius ir vėl nuplaukti. Sutrumpintos ir Maya Bay lankymo valandos, dabar čia atplaukti galima nuo 10 valandos ryto iki 16 valandos po pietų.

Bet labiausiai dabartinius Tailando turistus iš proto veda pats pagrindinis naujas draudimas, kuris sako, kad gražiausiame pasaulio paplūdimyje nuo šiol uždrausta maudytis. Žmonės gali pavaikščioti pakrante smėliu, jeigu nori, gali įbristi į vandenį iki kelių, bet ne daugiau. Čia jokiu būdu negalima maudytis! Tam, kad šių taisyklių būtų laikomasi, pasamdytos penkios pamainos apsaugininkų-prižiūrėtojų, tam pasitelkta policijos pareigūnų pagalba, dirba išties sustiprintos pajėgos. Visos jos yra atsakingos, kad nė vienas atvykėlis, nesvarbu, iš kur jis būtų, kiek jis uždirba, kokios jo pareigos, kaip jis atrodo, – niekas, absoliučiai niekas nesimaudytų stebuklingo grožio Maya Bay pakrantės vandenyje.

Daug turistų į pliažą atvyksta nežinodami šio draudimo ir pamatę užrašus pradeda piktintis, net apsižodžiuoja. Žinoma, ne visi draudimo paiso, atsiranda daugybė gudruolių, kurie bando šią taisyklę sulaužyti. Dažniausiai tokie žmonės maivosi, kad juos netikėtai parbloškė banga ir jie netyčia įkrito į vandenį visu kūnu, dar būna tokių, kurie specialiai stebi apsaugininkų ir policininkų žvilgsnius ir kai tik šie nusisuka – puola maudytis. Bet prižiūrėtojų Maya Bay dabar tiek daug, kad vienas ar kitas tikrai pamato ir tada ima švilpti, puola gaudyti pažeidėjus.

Iš pradžių pareigūnai bandančių maudytis nebaudžia, tik įspėja. O jeigu šie nesiliauja ir vis tiek bando turkštis gražiajame paplūdimio vandenyje, imasi griežtesnių priemonių. Oficialiai numatyta besimaudantiems ar kitaip pažeidžiantiems tvarką skirti baudą nuo 5 iki 100 tūkstančių batų, t. y. nuo 135 iki 2700 eurų. Ne viena dešimtis blogiukų baudas jau sumokėjo, bet kai kurių net ir finansinis „nuskausminimas“ nesustabdo, tad policininkai tokius asmenis išsiplukdo ir toliau reikalus aiškinasi nuovadoje.

Daug kam kyla klausimas, kam tada iš viso keliauti į Maya Bay, kai čia negalima daryti to, ko visi žmonės ir keliauja į paplūdimius. Neabejokite, dėl draudimų šios vietos populiarumas nė kiek nesumenko. Žmonės iš viso pasaulio kaip ir anksčiau, taip ir dabar keliauja svajodami čia įsiamžinti. Dabar paplūdimys atrodo kaip milžiniška fotosesijų ir filmavimų aikštelė, kurioje visi vieni kitus įvairiais būdais užfiksuoja. Vyksta nuolatinė kova už geriausią kampą nuotraukai padaryti. Žmonės visais būdais bando ieškoti vietų, kuriose atrodytų, tarsi jie vieni šiame paplūdimyje. Nors už kelių žingsnių stovi vienas, antras, trečias, ketvirtas, penktas turistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)