Man, kaip ir jums, atrodo, kad Lietuvoje pastaruoju metu pasidarė beprotiškai brangu. Kelis kartus net galvojau, kad su savo kainomis aplenkėme vakarų Europos šalis. Bet reikia pripažinti, klydau. Lietuvių numylėta Anglija šiuo klausimu yra gerokai toliau už mus. Ir tą pajaus kiekvienas nuvykęs ten atostogauti, apsipirkti ar aplankyti giminių. Nuo paskutinio mano apsilankymo šioje šalyje praėjo vos pusė metų, bet kai kurių kainų šuolis čia buvo toks milžiniškas, jog atrodo – praėjo visi dešimt metų.

Štai pirmas šokas ištiko vos atskridus į tarptautinį Liutono oro uostą ir perkant ten traukinio bilietus. Juos pirkti tenka daugeliui tų, kurie neleidžia sau važinėti taksi ir šioje šalyje neturi vairuojančių giminių ar draugų, tad galima pavadinti – neišvengiama būtinybe. Jeigu anksčiau iš Liutono į centrinį Londoną traukiniais buvo galima nuvykti už 18 svarų (apytiksliai 21 Eur) žmogui, tai dabar už bilietus dviem asmenims aš sumokėjau 52 svarus (apytiksliai 61 Eur). Kaina vienam žmogui padidėjo visais 10 Eur. Ir nuo to prasideda kelionė po Angliją. Lengvas šokas, bet labai tiksli įžanga į tai, kas laukia toliau.

Bandelė su cinamonu vienoje iš stoties kavinių Anglijoje – dabar pati tikriausia prabanga. Už ją alkani keliautojai turi sumokėti 4 svarus – arba 4,7 Eur. Norisi pigiau – galima užsisakyti sviestinį sausainį už 2,5 Eur – tai šios šalies klasika – tokius labai mėgsta ir pati karalienė. Bet nuo vieno sausainio labai stipriai nepersivalgysi.

Mačiau, kad praėjusią savaitę keli draugai socialiniuose tinkluose baisėjosi kavos kainomis Vilniaus kavinėse. Kažkam pasirodė baisu už balintos kavos puodelį su standžia puta mokėti 3-4 Eur. Bet palaukit, daugelyje Londone veikiančių tinklinių kavinių kavos puodelis dabar kainuoja dar brangiau. Užsisakant vidutinio dydžio balintą kavą čia teks sumokėti 6 ar net 7 Eur. O jeigu norite šviežių apelsinų sulčių stiklinės – kaina gali siekti net ir 8 Eur. Už vieną stiklinę sulčių! Priminsiu, kad kai birželio mėnesį lankiausi Kretos saloje (Graikija), ten už tokią stiklinę mokėjau vos 2 Eur.

Po tokios nemalonios įžangos su gėrimais, galėjau tikėtis, kad maistas kavinėse bus dar brangesnis. Tikėjausi, nemeluosiu, bet vis tiek likau sukrėstas. Specialiai nesirinkau jokios ypatingos, per daug madingos kavinės. Nuėjau pusryčiauti į pusrytinę „Balans“ esančią didžiausiame Londono prekybos centre „Westfield“. Jo šūkis: pusryčiai visą dieną. Tai reiškia, kad kiaušinienės ar omleto galite gauti ne tik ryte, bet ir per pietus ar vakare. Gera paslauga, bet jeigu taupote pinigus, pabandykite šios vietos išvengti. Už pačius paprasčiausius pusryčius dviem asmenims mes sumokėjome 50 Eur. Štai labai lengvas, nedidelis omletas iš dviejų kiaušinių, duonos riekė, avokado gabaliukas ir plonytė juostelė lašišos čia kainuoja 16 Eur. Taip, ponios ir ponai, už omletą sumokėjau 16 Eur ir jūs visiškai laisvai galite juoktis, ar net vadinti kvailiu. Keliais centais pigiau sumokėjo ir mano bičiulis, „Balans“ pusryčių kavinėje valgęs Benedikto kiaušinius su lašiša. Dar užsisakėme gėrimų prie maisto. Taip suma ir išaugo iki 50 Eur.

Šioje kavinėje, kaip ir daugelyje kitų Londone, kai pavalgai, čekyje randi arbatpinigių eilutę, kuriuos personalas iškart prideda prie pravalgytos sumos ir nurodo, kad paims iš valgytojų 12,50 proc. nuo sumos. Mums šiuo atveju išėjo 5,64 Eur. Omletas ir Benedikto kiaušiniai tapo dar brangesni.

Pusryčiai dar nieko. Vakarieniauti ar pietauti Anglijoje dar brangiau. Todėl vis daugiau vietinių žmonių renkasi nebe kavines, o su savimi nešiojasi dėžutes su maistu ir valgo iš jų parkuose, skveruose ar tiesiog ant suoliukų.

Pietums Londone pasirinkau labai populiarų, indiškų patiekalų restoraną „Dishoom“, prie kurio durų visuomet stovi ilgos eilės. Gauti čia staliuką – sėkmės reikalas. Net ir dabar, išaugus kainoms. Pradėkime nuo užkandžių: indiška nan duonelė šiame restorane kainuoja 4 Eur, dubenėlis baltų, pačių paprasčiausių ryžių – 4,60 Eur, bulvytės – 7 Eur, pomidorų padažas su prieskoniais ir bandelėmis – taip pat 7 Eur. O dabar apie rimtesnius patiekalus: karštas, indiškas sūris 11 Eur, indiškai ruoštos krevetės arba vištiena padaže – 16 Eur, avienos šonkauliukai 18,73 Eur.

Sakote – indiškas maistas – egzotika, todėl ir brangu? Nevisai taip, indiškus restoranus visuose Anglijos miestuose galite rasti ant kiekvieno kampo, tai viena populiariausių virtuvių šioje šalyje. Tuo tarpu mūsų – lietuviški patiekalai – tikrai egzotika. Keliaudamas po šią šalį, lietuvių numylėtame Piterboro mieste aš užsukau pavalgyti į garsiąją „Bernelių užeigą“. Ją šiame mieste žino kiekvienas lietuvis. Savaitgaliais lietuviai čia ateina pašokti, cepelinų pavalgyti ar užmegzti naujų pažinčių su tautiečiais.

Jeigu jūsų giminės pastaruoju metu iš Anglijos jums siunčia mažiau pinigų, nei siųsdavo anksčiau, gali būti, kad išleidžia juos pietums. Nes pavalgyti lietuviškų skanumynų šiais laikais – prabanga. Štai dienos sriuba šiame restorane kainuoja beveik 6 Eur. Tiek pat šaltibarščiai su virtomis bulvėmis arba barščiai su baravykais.


Kaimiškai ruošta silkutė su bulvėmis čia kainuoja beveik 8 Eur, žirniai su spirgučiais beveik 6 Eur. O jeigu norisi sočiau – padavėja rekomenduoja žaliąsias salotas su skrebučiais ir lašiša beveik už 11 Eur. Lygiai tiek sumokėsite už patį populiariausią „Bernelių užeigos“ patiekalą – porciją cepelinų. O jeigu užsimanėte aluje virtų dešrelių su bulvių koše – mokėsite virš 12 Eur.

Net ir savaitgaliui aplankyti šią šalį – gali būti labai prabangu. Todėl prieš keliaudami į Londoną ar kurį nors kitą Anglijos miestą, pasitaupykite. Dar geriau – pasiplanuokite išlaidas, atidžiai pasiskaičiuokite, nes galite grįžti pikti ir išleidę santaupas juodai dienai. Kainos čia piktos ir kanda stipriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)