Apie planetas aš čia ne veltui – šį kartą kviečiu jus nukeliauti į mėnulį. Mėnulį žemėje.

Lansarotė saloje jaučiausi beveik kaip legendinis kosmonautas Neilas Amstrongas. Ir taip jaučiasi visi apsilankę šioje saloje. Nes čia rasite ne tik paplūdimius, viešbučius ir poilsį prie baseinų.

Lansarotė visiškai unikali sala, kuri žemės planetoje neturi jokio kito atitikmens. Prieš daugiau nei dešimt metų – tai buvo mano pirmoji aplankyta Kanarų sala, todėl su ja jaučiu ypatingą ryšį. Man čia labai patinka, nors privalau būti atviras ir iškart pasakyti, kad šitą salą įsimyli tikrai ne kiekvienas.

Jeigu svajojote tapti astronautais, pakeliaut po kosmosą, bet kol kas nesugebėjote šitos svajonės įgyvendinti, tai pats paprasčiausias būdas pasijusti kosmose – atvykti į Lansarotę. Absoliučiai visur juodas smėlis, ugnikalniai ir lava.

Būtent ta juoduma visur aplinkui ir yra pagrindinis diskusijų objektas vertinant Lansarotę. Vienus tai žavi, kitus baisiai erzina. Tai čia jau nuo požiūrio priklauso, kurioje pusėje būsite jūs.

Įdomu, kad net Apollo 11 komanda prieš savo skrydį analizavo Lansarotės kraštovaizdžius, žiūrėjo, kaip čia viskas atrodo, kad suprastų, o kaip bus ten, Mėnulyje? Šioje saloje galima pasivaikščioti net po lavos jūrą! Ne, ji nėra karšta. Tai kadaise išsiliejusios lavos laukai. Lava čia tarsi sulūžinėjusi, kaip bangos lūžinėja tikroje jūroje. Beje, ir vėjas kaip tikroje jūroje, lygiai taip pat vėjuota.

Lavos jūra yra vienas iš neįprastų Lansarotės nacionalinių parkų. Jokių medžių, krūmų, jokios pievos ir suoliukų. Salos vidurys specialiai paliktas toks, kokį jį suformavo išsiliejusi ugnikalnio lava.

Dėl žmonių saugumo čia yra padaryti specialūs takai, kuriais galima vaikščioti. Jie pažymėti didesniais akmenimis iš kraštų. Į šoną žengti nerekomenduojama, o kai kur net ir draudžiama, nes tam tikras teritorijas iki šiol tyrinėja mokslininkai.

Beje, mano patarimas. Jeigu norite pasidaryti gražių nuotraukų ar filmukų iš lavos laukų – neleiskite savo akims priprasti prie tų vaizdų, fiksuokite akimirkas per daug nedelsdami. Vienas profesionalus fotografas mane mokė, kad neįprastą aplinką gražiau mes matome ir užfiksuojame tol, kol per daug nepripratome prie to vaizdo, kol vis dar juo stebimės ir aikčiojame nuo grožio.

Su šita lava irgi taip yra. Jinai kelia susižavėjimą pirmą valandą, kai pamatai. Vėliau tiesiog pripranti ir per daug nekreipi dėmesio.

Įdomiausia ir ekstremaliausia tai, kad čia galima pasivaikščioti prie vulkano kraterio. Vietiniai mane užtikrino, kad tai nė kiek nepavojinga. Ir jeigu tik būtų kokia nors rizika, kad vulkanas prabus ir ims šaudyti ugnimi – čia jau būtų atvykusios visos įmanomos tarnybos ir turistai tikrai negalėtų laisvai patekti.

Lansarotė

Kuervo vulkanas – vienas iš daugybės šioje saloje, jis nėra kažkuo ypatingas, tiesiog labai lengvai randamas ir laisvai prieinamas, be jokių bilietų. Bet panašių vietų Lansarotėje daug, ne veltui ji vadinama – tūkstančio vulkanų sala.

Įspūdingą švytintį ežerą, labirintus po žeme ir kitas įdomias salos vietas pamatysite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją