Pagaliau atėjo ta diena, bet aš tikrai neįsivaizdavau, kad keliaujant į išsvajotą, Kaukazo kalnuose esantį viešbutį teks važiuoti tokiu unikaliu, visoje Sovietų sąjungoje garsėjusiu keliu. Ir, kad pakeliui link viešbučio bus tokių įdomybių.

Kelionė į kalnus prasideda per labai įdomų ir istorinį kelią, angliškai jis vadinasi Georgian military road, lietuviškai – kartvelų karo kelias. Šitas kelias iš Sakartvelo veda į Rusiją. Galutinė stotelė yra Vladikaukazo mieste, kur šituo keliu važiuoja daugybė sunkvežimių ir autobusų. Visi, kas nori važiuoti iš Kaukazo šalių į Rusiją, renkasi šitą kelią.

208 kilometrus nusidriekęs Sakartvelo karo kelias yra vienas iš labiausiai apkrautų kelių pasaulyje ir vienas iš įspūdingiausių. Juo važiuojantiems turistams rekomenduojama daryti kuo daugiau sustojimų, ir ne tik fotografuoti bei filmuoti, bet ir valgyti, plaukioti, net skraidyti. Nes šitame kelyje yra visko.

Pagrindinis kelias į Rusiją visada pilnas automobilių, todėl čia būna ir kamščių. Taigi jeigu navigacija rodo, kad iki jūsų pasirinkto taško reikės važiuoti 2 valandas, tai gali būti, jog važiuosite 3 ar 4.

Važiavimo greitį lemia ne tik kitos transporto priemonės, bet ir labai stipriaiveikia orų sąlygos. Stiprus lietus ar sniegas – gali viską pakeisti. Kartais net ir sustabdyti vairuotojus ilgoms valandoms ar net paroms.

Išskirtiniai kaimai, pilys, cerkvės, panoraminės aikštelės – kariniame kelyje kaip įdomiame nuotykių filme – nesinori praleisti nieko. Bet jeigu jūs kaip ir aš tokiai kelionei turite tik vieną savaitgalį – pusę visų įdomybių teks praleisti.

Šitas kelias – nesibaigianti istorija. Maždaug kas 10 – 20 metrų rasite poilsio bazes, kurios uždirba iš turistų. Jų paslaugos išties neeilinės, pavyzdžiui, vienoje mano aplankytoje bazėje galima papietauti. Pietūs, tiesa, labai įdomūs. Čia laksto avys, jūs išsirenkate, kurios avies norite, jums čia pat ją nudobia, paruošia, iškepa ir jūs nedidelėje palapinėje pietaujate. Aišku, dar daržovių pripjausto, duonos pakepa.

Na, labai savotiška, bet tikrai autentiška valgymo vieta. Klausiau savo vairuotojo, ar čia valgyti nepavojinga, ar nebūna apsinuodijimų. Tai žinokite, jis į mane tik kreivai pažiūrėjo, gal net įsižeidė. Visi ko tik klausiau sakė, kad čia ir kitose panašiose vietose – tobulai skanu.

Čia ne tik galite padegustuoti šviežios avienos, bet ir išbandyti ektremalią vandens trasą. Tiems, kam nusibosta ilgas valandas leisti automobilyje – tobulas sportas ir pramoga.

Dar viena įdomybė, kurios niekur kitur man neteko matyti – tai čia, važiuodami Sakartvelo karo keliu, jūs pamatysite daugiausiai pasaulyje piktų ir pavargusių sunkvežimių vairuotojų.

Kelyje stovi ilgos, kilometrinės sunkvežimių eilės, laukdamos pravažiavimo per pasienio punktus. Penkių, septynių, dešimties kilometrų ir dar ilgesnės eilės sunkvežimių stovi ne vienoje vietoje, tokių kolonų šiame kelyje pamatysite ne vieną. Ir kaip sako vietiniai – tai kuo puikiausias Sakartvelo ir Rusijos blogų santykių pavyzdys.

Kaip atrodo gražiausia šio kelio vieta ir ar nenuvylė įspūdingasis viešbutis – visa tai pamatysite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)