Kai jau atrodė, kad dėl saviizoliacijos reikalavimų nebeliko kur skristi, staiga rankas pakėlė gražioji Kipro sala, kur pastaruoju metu fiksuojamas itin mažas užsikrėtimų Covid-19 skaičius. Atvykite pas mus, čia dar karšta, tikra vasara – skelbia kipriečiai ir dėl visame pasaulyje susidariusios sudėtingos situacijos žada dideles nuolaidas.

Nuolaidos žinoma gerai, tačiau ir be jų Kipras sulauktų daug dėmesio. Jeigu dėl koronaviruso pasaulyje reikalai ir toliau negerės, gal būti, kad šiais metais tai jau paskutinė proga paatostogauti šiltuose kraštuose. Šiuo metu saloje dienomis temperatūra pakyla iki 32-35 laipsnių, naktimis nenukrenta žemiau 22-23 laipsnių. Karščiau nei liepos mėnesį pas mus.

Kipro vilionės mums gal ir būtų visai nė motais, jeigu jos nebūtų skirtos konkrečiai mūsų regiono gyventojams. Lietuva patenka į tą sąrašą šalių iš kur atvykus Kipre nėra jokių reikalavimų – jeigu jaučiatės gerai, neturėjote kontaktų su sergančiais – nereikia nei koronaviruso testo rezultatų, nei dviejų savaičių saviizoliacijos. Taip pat ir grįžus iš Kipro – bent jau kol kas mūsų šalies piliečiams karantinuotis nebus privaloma. Tai išgirdę dešimtys, o gal net jau ir šimtai atostogų ištroškusių žmonių puolė savarankiškai organizuotis paskutinės minutės atostogas. Vakar, naktį iš šeštadienio į sekmadienį „airBaltic“ reisas Ryga-Larnaka buvo perpildytas. Nupirkti visi bilietai, tiek verslo, tiek ekonominės klasės. Lėktuve be daugybės lietuvių ir latvių, dar buvo keli rusai, keli kipriečiai, taip pat lenkai.

Seniai nemačiau tiek daug džiugiai nusiteikusių keliautojų. Nei skrydžiai į Didžiąją Britaniją, nei į Norvegiją niekada neatrodys taip, kaip daug metų atrodė reisai į Turkijos, Graikijos, Ispanijos kurortus, ar į Maltos ir Kipro salas. Linksmi atostogautojų veidai, ilgai rinkti atostoginių drabužių deriniai, o jau galvos apdangalų ryškumas ir formos. Tiesiog alsuoja nerūpestingumu ir linksmybėmis. Šią vasarą aš to nemačiau, nors skraidyti teko nemažai. Bet štai pagaliau, dabar buvo kažkas panašaus. Žmonės pavargo nuo koronaviruso sukeltos netvarkos, nuo nežinomybės ir streso. Todėl gavę progą išvykti – atrodė be galo laimingi.

Tik kai kurių veidai aptemo, kai bandydami lipti į lėktuvą iš oro uosto pareigūnų išgirdo reikalavimą pateikti Kipro skrydžio pasą ir jo pateikti deja negalėjo. Žmonėms nutirpo kojos ir rankos, tarsi per sekundę didžioji svajonė nuvykti prie šiltos jūros sugriuvo. Tokių buvo bent šešios poros. Jos nežinojo, kad dabar keliaujant į Kipro salą privaloma internetu užpildyti „Cyprus Flight Pass“ anketą ir gauti patvirtinimą su leidimu atvykti. Toji anketa nėra sudėtinga, ten reikia suvesti savo asmeninius duomenis, atsakyti į kelis klausimus apie save, pateikti savo kontaktinę informaciją, bei pažymėti kitą jums artimą žmogų, su kuriuo būtų galima susisiekti ištikus bėdai. Svarbiausia dalis klausimai apie koronavirusą, kur reikės atsakyti ar neturite požymių, ar bendravote su užsikrėtusiais asmenimis, ar buvote rizikos grupės šalyse ir panašiai.

Pildymas, jeigu tai darote dėmesingai ir neįveliate klaidų, trunka apie 10-15 minučių. O patvirtinimas el. paštu atkeliauja tą pačią minutę, kai tik viską teisingai padarote. Būtent jį reikia parodyti oro uosto žmonėms, kurie įleidžia į lėktuvą. Po to dar kartą to paties patvirtinto kelionės paso paprašys Kipro pasienio kontrolės apsauga. Kad būtumėte matę, kokia panika kilo, kai tos poros pildė anketas, kaip jiems strigo telefonai. Na, bet rezultate – visiems pavyko išskristi.

„Cyprus Flight Pass“ anketoje sistema pažymės, iš kokios kategorijos šalies atvykote. Lietuva šiuo metu priskiriama A kategorijai, o tai reiškia, kad jokios specialios patikros ir kitų procedūrų nebus. Tiesiog galima stoti į eilę prie pasų kontrolės ir tada jau pateksite į salą, kaip įprastai. Atvykėliai iš kitomis raidėmis pažymėtų kategorijų šalių – lieka lėktuve paskutiniai, juos ateina pasitikti darbuotojai, kurie atlieka Covid-19 testus, arba sutvarko saviizoliacijai skirtas procedūras. Reise iš Rygos tokių žmonių buvo nedaug, pagrinde – keleiviai iš Rusijos.

Tarptautinis Larnakos oro uostas dabar atrodo kitaip nei pernai, ar užpernai. Atskridusių lėktuvų nelaukia būrys kelionių agentūrų atstovų ir autobusai su vairuotojais. Vakar vienu metu nusileido lėktuvai iš Franfurto, Kopenhagos ir Rygos, iš jų pasipylė ne organizuotos turistų grupės, kokios dažnai atvykdavo į šią salą, o savarankiški keliautojai.

Netrukus nusidriekė ilgos eilės prie automobilių nuomos kioskelių. Čia laukia pirma, maloni nuolaida atvykėliams. Išsinuomoti automobilį savaitei šiuo metu Kipre galima viso labo už 70-80 eurų paprastesnį, 90-120 eurų geresnį. Prie kompanijos „Budget“ langelio dirbantys vyras pastebėjo, kad tai daug pigiau, nei ankstesniais sezonais.

Su viešbučiais panaši situacija. Šią vasarą išgyvenę liūdną sezoną verslininkai bent dabar stengiasi prisivilioti svečių, todėl siūlo geresnes kainas, kai kas prideda nemokamus pusryčius ar kitokių paslaugų, pavyzdžiui SPA. Dar palankesnė situacija su privačiais būstų nuomotojais, kai kurių taikomos nuolaidos siekia net ir 50 procentų. Siekdami įsiūlyti savo vilą ar butą kipriečiai net atvyksta į oro uostą ir reklamuoja tai, ką turi – laikydami lenteles. Panašiai, kaip mūsų močiutės Palangoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2886)