Jeigu visokie garsūs kurortiniai miestai giriasi, kad pas juos 300 dienų per metus šviečia saulė, tai antrajojo pagal dydį Norvegijos miesto gyventojai tą patį sako apie lietų. Lietus čia pila praktiškai visada, visais metų laikais. Ir tai seniai jau nieko nestebina. Kiekvieną rytą pabudę žmonės žino ko tikėtis ir dėl to nė kiek nesinervina. Sušlapę plaukai, permirkę drabužiai, ar prakeiktos balos, į kurias nori nenori įlipi. Tai taip visiems pažįstama, kad net sakyčiau sava ir miela.

Bet kartais, žinoma, pasitaiko stebuklų, ir pasirodo saulė. Labai retai, labai trumpam, bet vis tik pasirodo.

Sakoma, kad čia suplaukia visos Europos debesys. Suplaukia ir užstringa, o dėl visko kalti 7 kalnai, kurie yra šio miesto pasididžiavimas, grožis, ir tuo pačiu lietaus priežastis.

Beje, orai, o tiksliau lietus ir saulė labai stipriai veikia šio miesto nekilnojamo turto kainas. Pigiausia gyventi ten, kur lyja daugiau, o brangiausia, ten, kur dažniau pasirodo saulė. Pasirodo, yra tokių rajonų, kurie beveik ištisai būna pavėsyje. Savaime aišku ir gyventi ten ne taip linksma, kaip saulėtoje pusėje.

Jeigu atvykote į Bergeną ir čia nelyja, jeigu jus pasitiko geras oras, galite save vadinti loterijos laimėtoju, nes geras oras čia visiška retenybė. Ir pastebėkite – vos tik pasirodo nors vienas saulės spindulėlis, visi žmonės iš karto plūsta į gatves.

Toks juokingas faktas – tomis valandomis, kai nelyja, parduotuvių apyvarta čia pakyla net 5 kartus. O vos tik prasideda lietus, viskas ištuštėja, nurimsta, žmonės grįžta į savo namus.

Bergenas dar vadinamas Norvegijos menininkų miestu. Čia gatvėse pamatysite labai daug dailininkų ir gatvės muzikantų. Ir labai įdomu, jog prie kiekvieno menininko jūs pamatysite tokią baltą lentelę su skaičių kombinacija, tiksliau su jų numeriu. Tai yra VIPS – jų banko sąskaitos numeris. Kadangi norvegai beveik nenaudoja grynųjų pinigų, paaukoti kelis centus ar popierinių pinigų negali. Tai apgalvoję muzikantai nusprendė viešai paskelbti savo sąskaitos numerį, ir jeigu praeiviui patinka, jis prisijungia prie savo VIPS banko sąskaitos (čia tokia norvegiška programėlė) – ir perveda jam tiek, kiek nori. 2, 3, 5 eurus, ar pagal norą ir širdies gerumą.

Beje, juokingas faktas apie Bergeno gatvės muzikantus. Kaip jūs manote apie ką jie dažniausiai dainuoja? O gi apie meilę ir apie... lietų. Taip, apie tą patį, kuris garsiną šitą miestą visame pasaulyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)