Skrendant į Ameriką reikia pasiruošti dideliam popierizmui. Nesvarbu, iš kokio oro uosto skrendama, reikia parodyti leidimą įvažiuoti į šalį, reikia parodyti pasą, šiuo metu reikalauja vakcinaciją įrodančių dokumentų, viską 5 kartus tikrina...

Taigi, jeigu įprastos kelionės po Europą jus vargina ir kelia stresą, tai kelionės į Ameriką kelia dvigubą stresą. Iki pat paskutinės akimirkos negali žinoti, įleis jie tave į šalį, ar neįleis. Nes visada paskutinį sprendimą priima žmogus, kuris tave tikrina atskridus. Jis dar kartą pasiima visus dokumentus, pasižiūri, tada, jeigu kažkas įtartina, užduoda daug klausimų, ir jeigu kažką blogai atsakai, tada jau kviečia į apklausas, ir jeigu viskas gerai, paleidžia arba siunčia atgal.

Geras dalykas, kad Lietuva yra įtraukta į Amerikos ESTA programą, pagal kurią galime į šią šalį keliauti be vizų. Reikia tik internetu užpildyti gana smulkmenišką anketą, susimokėti 21 dolerį ir elektroniniu paštu gauti patvirtinimą. Bet kaip ir minėjau, jokie dokumentai dar šimtu procentų negarantuoja, kad atvykus viskas bus gerai. Kai kuriems pasitaiko ne pačių maloniausių situacijų.

Skrendant patariu apie tai negalvoti, tiesiog mėgaukitės laiku praleistu danguje. Skaitykite, žiūrėkite filmus, valgykite, stebėkite vaizdus pro langą. Kol pagaliau atsidursite svajonių Amerikoje.

O juokingiausia turbūt tai, kad tas Niujorkas nėra taip jau sudėtingai pasiekiamas. Įsivaizduokite, nuo to laiko, kai aš išėjau pro savo namų duris, iki to laiko, kai paliečiau Niujorko žemę savo kojomis, praėjo tik 10 valandų. Skrydžių su greitais persėdimais yra labai daug: per Frankfurtą, per Londoną, per Amsterdamą, o aš pasirinkau skristi per Helsinkį. Skrydis į Niujorką, priklausomai iš kur skrendat, iš Europos dažniausiai trunka 7-8 valandas.

Atskridus daug kas gauna šoką, kai pamato visame pasaulyje žinomą Džono F. Kenedžio tarptautinį oro uostą, kurio trumpinys trys raidės JFK. Žmonės kažkodėl galvoja, kad jis bus labai prabangus, naujas, modernus, na toks, kokį daug kas įsivaizduoja ir patį Niujorką. Bet realybė visai kitokia. Pagrindinis Niujorko oro uostas – senas ir nutriušęs. Tik man jis kažkodėl vis tiek labai mielas. Visada malonu čia grįžti.

Išvykti iš oro uosto taksi yra gana brangu, todėl geriau važiuoti viešuoju transportu. Norint nusigauti iki viešojo transporto, reikia naudotis AirTrain – specialiu oro uosto traukinuku, kuris važinėja tarp terminalų ir nuveža į artimiausią metro stotį.

AirTrain buvo pirmas mano gyvenime traukinys be vairuotojo. Kai pirmą kartą juo važiavau 2011-ais metais gavau kultūrinį šoką. Mano patarimas visada rinktis pirmą vagoną, tam, kad galėtumėte stebėti vaizdus pro priekinį langą.

Aišku, traukinukas, kuris atveža iki artimiausio metro, nėra nemokamas. Tik čia moki ne įlipdamas, o išlipdamas. Toks pavėžėjimas kainuoja 8 dolerius ir čia prasideda Niujorkas, kuriame reikia plačiai, plačiai atverti piniginę. Bet apie kainas pakalbėsime vėliau.

Iš tikrųjų kiekvienas atvykimas į Niujorką primena filmą, o tu pats jautiesi filmo herojumi. Niekur kitur keliaudamas nieko panašaus nejaučiu. Tai yra akivaizdu, aš iki ausų įsimylėjęs šį miestą, kuris reikia pripažinti – turi milijoną trūkumų, bet kas gi iš mūsų jų neturi. Ir štai ponios ir ponai, aš atvykau į Niujorko širdį, į tą vietą, kurią žino visas pasaulis.

Manheteno sala yra centrų centras, pats pagrindinis iš penkių Niujorko rajonų. Toks įdomus faktas: kai kituose miesto rajonuose gyvenantys niujorkiečiai vyksta į šią salą, jie sako: keliauju į miestą!

Pasaulyje Manhetenas geriausiai žinomas dėl daugybės savo dangoraižių, kuriuos visada rodo filmuose, serialuose, reklamose ir muzikiniuose klipuose. Ilgą laiką Manhatane stovėjo net devyni aukščiausi pasaulio pastatai.

Atvykus į miestą, aišku, reikia apsistoti viešbutyje. Aš šiai kelionei pasirinkau visišką Manhateno klasiką – 1939 metų statybos legendinį Niujorko viešbutį „The New Yorker hotel“. 4 žvaigždutės, labai didelis viešbutis, 41 aukštas, ir čia yra virš 1000 kambarių. Žodžiu, didžiulis viešbutis, labai senas, ir, sako, labai ypatingas.

Šitame ikoniniame viešbutyje yra apsistojusios tokios garsenybės kaip istorinis Kubos lyderis ir vienas didžiausių Amerikos priešų Fidelis Kastro, boksininkas Muhamedas Ali, legendinis džiazo daininkas Bobas Crosby ir daugybė kitų.

Na ir reikia pripažinti, kad Niujorkas kiekvienais metais tampa vis brangesnis. Kainos kyla, bet susidomėjimas šiuo miestu nemažėja. Štai mano pasirinktas viešbutis, senas, nutriušęs, už 1 naktį dviem žmonėms prašo 500 eurų. Aš prisimenu, kai aš pirmą kartą buvau Niujorke, buvo 2011 metai, aš už savaitę viešbutyje mokėjau apie 2000 eurų, o dabar už 1 naktį 500 tenka pakloti. Kosminės kainos.

Tada, kai įsikūriau savo kambaryje, ėmiau internete ieškoti įdomių faktų apie šitą viešbutį ir suradau tai, ko tikrai nesitikėjau. Kaip atrodo brangiai kainuojančio viešbučio kambarys ir kaip jaučiasi jo svečiai sužinoję apie šiurpią viešbučio praeitį sužinosite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)