„Stebime ne srautų sumažėjimą, bet persiskirstymą“, - vertindama žiemos kelionių tendencijas sako agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė.

Plati kelionių geografija

Bene didžiausias pokytis susijęs su nutrauktais skrydžiais į Egipto kurortą Šarm el Šeichą. Anot specialistės, žiemą ieškantys saulės ir šilumos dabar dažniausiai renkasi Kanarų salas bei Turkiją (~20% visų kelionių), taip pat Izraelį ir Jungtinius Arabų Emyratus (~10% visų kelionių).

JAE tampa vis populiaresniu pasirinkimu ir Naujųjų Metų sutikimui. „Vis daugiau žmonių metų pabaigą nori švęsti Artimųjų Rytų egzotikos bei prabangos apsuptyje. Neretai kelionės į Jungtinius Arabų Emyratus metu aplankomas ne tik Dubajus, bet ir Abu Dabis bei kaimyninis Omanas“, - pasakoja kelionių agentūros vadovė.

Statistika atskleidžia, kad žiemą populiaru keliauti ir į Pietryčių Aziją (~20% visų kelionių): Vietnamą Laosą, Kambodžą, Šri Lanką ir Indoneziją. Ten įprastai vykstama 3-4 savaitėms, aplankant keletą šalių vienos kelionės metu. Taupyti skrydžių sąskaita padeda ir vis populiarėjanti tendencija žiemos atostogų išvykti dar prieš didžiąsias metų šventes ir grįžti tik sausio viduryje.

Visgi, bene daugiausia susidomėjimo pastaruoju metu sulaukia kelionės Vakarų kryptimi, per Atlanto vandenyną. Net 30% keliautojų žiemos atostogoms pasirinko Meksiką, Bahamus, Karibus, Havajus bei žemyninę JAV dalį. Ištroškę egzotikos teigiamai įvertino ir šių metų naujienas – išvykas į Zanzibarą bei Madagaskarą.

Sniego beieškant

Pastebima, kad šiemet gerokai išaugo skaičius tų, kurie žiemą vyksta į gerokai šaltesnio klimato kraštus. „Dažnam lietuviui didžiosios metų šventės vis dar asocijuojasi su sniegu nuklotais laukais, baltai pasipuošusiais medžiais. Deja, šylant klimatui, „balta žiemos pasaka“ mūsų krašte – vis retesnė ir gan įnoringa viešnia. Tad neretas per žiemos atostogas pasirenka vykti į Šiaurę“, - atskleidžia Žydrė Gavelienė.

Anot jos, populiariausios tarp beieškančių tikros, baltos žiemos – Islandija bei Laplandija (~15% visų kelionių). Pastebima, kad šios kryptys vis dažniau pritraukia ir norinčius originaliai sutikti Naujuosius Metus: dangų virš Laplandijos nutvieskianti Šiaurės pašvaistė ar terminių srovių baseinai Islandijoje vilioja ne vieną.

O štai slidinėjimo fanų geografija nebeapsiriboja Italijos ar Austrijos aukštikalnėmis. Jie atranda ir naujas kryptis – pavyzdžiui, Ukrainoje, Karpatų kalnuose, įsikūrusį didžiausią slidinėjimo kurortą Rytų Europoje – Bukovelį. Beje, dėl gana neaukštų kainų šis kurortas itin populiarus ir tarp jaunimo.

Individualiai pritaikytos kelionės

Dar viena ryškėjanti žiemos kelionių tendencija – vis kūrybiškiau ir individualiai planuojami maršrutai. „Pastebime, kad vis daugiau žmonių renkasi keliauti aktyviai – dalį maršruto įveikiančių pėsčiomis, dviračiu ar kanojomis. Kita vertus, siekiantys taupyti laiko neretai nusprendžia pasinaudoti kelionių gido-vairuotojo paslaugomis“, - pasakoja Žydrė Gavelienė.

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad keliaujant žiemą būtina skirti pakankamai laiko aklimatizacijai. „Suprantu, kad vykstant į tolimus kraštus norisi pamatyti kuo daugiau, tačiau rekomenduoju pasilikti laiko ir ramiam poilsiui – atgauti jėgas po metų darbų maratono. Taip pat prisiminti, kad humoro jausmas bei tinkamas kelionių draudimas gelbėja įvairiausiose situacijose“, - reziumuoja ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją