Pristatome kelis Lietuvoje įkurtus rezervatus ir jų lankomus objektus. Pateikiame ištrauką iš knygos - kelionių vadovo „Ypatinga Lietuva“.

Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas – buvęs pajūris

Ar žinojote, kad Dzūkijoje esančiame Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate kadaise būta jūros kranto? O štai dabar ten laukinės gamtos platybės – pelkės, smėlynai, spanguolynai ir drevėtos pušys. Šis rezervatas skirtas gamtai išsaugoti, todėl jame nekertami ir nesodinami miškai, nešalinami sausuoliai, nemedžiojama, nerenkamos gamtos gėrybės ir ribojamas lankymasis.

Čepkelių rezervate yra didžiausia Lietuvoje aukštapelkė, kurią galima apžiūrėti keliaujant 1,5 km ilgio mokomuoju taku. Taip pat kelionėje išvysite ir Čepkelių raistą, žemynines kopas, o gal net ir retąjį lygiažvynį žaltį.
Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas

Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas – tai galimybė pažinti tikrąją Dzūkijos gamtą – nepaliestą žmogaus ir išsaugotą.

Ežerokšnių gausa Kamanų valstybiniame gamtiniame rezervate

Jei svajojate pamatyti retai kur aptinkamų gamtos darinių, Kamanų rezervatas – pati geriausia vieta tai padaryti. Pelkių akys, klampynai ir ežerokšniai, kurių šiame rezervate yra net 120, tikrai nustebins net ir didžiausią skeptiką.

Gamtinio rezervato platybėmis geriausia grožėtis iš 30 m aukščio apžvalgos bokšto, kuris atskleis visą vaizdingą Kamanų pelkių peizažą. Taip pat šiame rezervate galima pasivaikščioti 3 km ilgio mokomuoju taku, kuris padės pažinti miškus, pelkes, įvairius paukščius ir gyvūnus, kuriems Kamanų valstybinis gamtinis rezervatas – namai.

Šis rezervatas rekomenduojamas keliautojams, kurie žavisi neįprastais gamtovaizdžiais ir įdomiais gamtos dariniais.
Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas

Viešvilės valstybinis gamtinis rezervatas – samanos, kerpės ir šaltinėliai

Išskirtinė šio rezervato dalis – natūralus, šaltiniuotas, miškingas, 8 km ilgio Viešvilės upelio slėnis. Žmogaus beveik nepaliestas, jis bus tikras džiaugsmas kiekvienam gamtos mylėtojui. Keliaujant Artosios pelkės mokomuoju taku (ilgis – 1,9 km) turėsite galimybę pamatyti net 100 metų amžiaus pušyną!

Šalia Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centro įrengtas vienintelis šalyje kurtinių veislynas. Jame auginami paukščiai siekiant padidinti kurtinių populiaciją gretimose vietovėse.