Pirmas darbas Romoje – kava

Roma yra puikus miestas tiek pažintinei, tiek poilsinei kelionei. Ypač jei mėgstate atsipalaiduoti tiesiog vaikščiodami gražiomis miesto gatvėmis, mėgautis puikiu maistu, stebėti Romoje itin judrų aplinkinį gyvenimą, megzti tarptautines pažintis, rašoma pranešime žiniasklaidai. Beje, iš Romos gana paprasta traukiniu nuvykti prie jūros, tad jei kelionė bus ilgesnė ir norėsis šiek tiek atsipūsti nuo šurmulio ir pasinerti į Viduržemio jūros bangas, tai padaryti itin lengva.

Jei atvykote į Romą ryte ir nebūtina iškart registruotis viešbutyje, pirmas dalykas, kurį verta padaryti – nuvykti tiesiai į Trastevere kvartalą ir išgerti puodelį tikros itališkos kavos. Arba vyno. Čia jau kaip jums labiau norėsis, koks paros metas bus – Italija garsėja abiem šiais gėrimais.

Trastevere – kvartalas, kurio vaikščiodamas po Romą daugiau nepamatysite. Šis rajonas išsiskiria iš visų kitų Romos vietų savo siaurų gatvelių labirintu, didžiąją dalį kurių gali pravažiuoti tik dviratis ar itališka „Vespa“, bei neįmantria, bet tuo pačiu žavinga architektūra.



Miestas – muziejus

O atsigavus po kelionės – pirmyn į muziejų. Iš tiesų tam net nereikia labai toli eiti, tiesiog vaikščiokite po senamiestį ir dairykitės – istoriniai paminklai ir meno vertybės čia visur aplinkui. Kažkur praeisite pro istorinės Romos griuvėsius, užėję į bažnyčią pasigėrėsite ištapytu skliautu, kurį greičiausiai tapė to meto žymiausias tapytojas.

Ką tikrai verta pasiimti keliaujant į Romą, tai labai patogius batus, nes miestas didelis, pamatyti tikrai yra ką, atstumai ne tokie ir maži. Jei važiuojate sezono metu, į pagrindinius lankytinus objektus bilietus geriausia įsigyti internetu iš anksto. Patarimas – pasirinktus objektus geriausia aplankyti kuo anksčiau ryte, o vėliau laiką skirti tiesiog mėgavimusi miestu, jo gatvėmis ir atmosfera.

Dar vienas siūlymas – jei norite kuo daugiau pamatyti istorinių objektų ar muziejų, gerai išstudijuokite, ką tikrai norėsite pamatyti dar prieš kelionę. Aplankyti visko tikrai nepavyks, o bet kur einant pagundų išsukti iš kelio tikrai daug.

Italija, Roma

Patogumui – labiausiai lankomų objektų sąrašas:

Romos forumas. Tarp Romos Kapitoliajus, Palatino kalvos ir Koliziejaus įsikūręs Romos forumas, kadaise buvęs miesto gyventojų politinės ir socialinės veiklos centru. Tarp forumo griuvėsių galima pamatyti gerai išsilaikiusias triumfo arkas – Tito ir Septimijaus Severo.

Koliziejus. Dar kitaip vadinamas Flavijaus amfiteatru. Tai vienas žymiausių ir pagrindinių paminklų Romoje, pastatytas prieš beveik 2000 metų – pradėtas 72 metais ir baigtas 80-aisiais. Čia vyko gladiatorių kovos, egzotinių gyvūnų parodos, kalinių egzekucijos. Kasmet Koliziejuje apsilanko daugiau kaip 6 milijonai turistų.

Panteonas. Tai – Romos pasididžiavimas, vienintelis iš senovinių monumentų, kuris išliko nepakitęs. 126 metais pastatyta Šventykla yra bene geriausiai išlikęs senovės Romos pastatas.

Vatikano muziejai. Vatikanas yra mažiausia valstybė pasaulyje, įsikūrusi Romos mieste. Jo pavadinimas kildinamas nuo Vatikano kalvos. Vatikane yra svarbiausia katalikų šventovė – Šv. Petro bazilika bei popiežiaus rezidencija. Vatikano muziejuose saugoma neįkainojama kultūros ir meno kūrinių kolekcija, kurią sudaro meno kūriniai iš įvairių epochų – nuo Egipto ir etruskų iki renesanso. Siksto koplyčioje galima pamatyti vieną žymiausių Mikelandželo darbų – „Pasaulio sukūrimą“, nutapytą ant koplyčios lubų.

Šv. Petro bazilika. Ji yra svarbiausia Romos katalikų bažnyčios šventovė ir didžiausia pasaulyje katalikų bažnyčia. Baziliką projektavo keli žymiausi to meto architektai – Bramantė, Rafaelis, Mikelandželas. Ant baziliko kupolo įrengta apžvalgos aikštelė.

Sant Angelo pilis. Didžiulė Castel Sant‘Angelo tvirtovė pastatyta 139 m. kaip imperatoriaus Hadriano mauzoliejus, vėliau buvo naudota kaip citadelė, kalėjimas, o neramumų metais čia buvo įsikūrusi popiežių buveinė. Pilyje galima apžiūrėti prabangius renesanso laikų popiežių apartamentus, kalėjimo kameras bei lobių kambarį.

Trevi fontanas. Tai gražiausias ir didžiausias fontanas Romos mieste. Beje, jo dugne visuomet primėtyta monetų, kurios vėliau atitenka labdaros organizacijai „Caritas“. Tradicija mesti monetas į fontaną gimė 1954 metais, parodžius romantinį filmą „Trys monetos fontane“. Legenda skamba taip: jeigu atsisukę nugara į fontaną dešine ranka per kairį petį įmesite vieną monetą – dar kartą grįšite į Romą; jeigu mesite dvi monetas – įsimylėsite patrauklų italą ar italę; jeigu įmesite tris monetas – ištekėsite už sutikto žmogaus.

Villa Borghese. Tai didžiausias ir žaliausias parkas Romoje, kur galima puikiai atsipalaiduoti nuo triukšmingo miesto. Parkas didžiulis, jame yra meno dirbinių sukaupusi galerija, fontanai, ežeras, senoviškas lėlių teatras, vandens laikrodis.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Italijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Romą siūlo oro linijų bendrovė „Ryanair“. Bilietų kaina vasaros sezonu prasideda nuo 59 eurų į vieną pusę.

Vykstant į Romą, kaip ir kitus Italijos miestus, apribojimų dėl kelionės tikslo nėra. Turint galiojantį ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, galima keliauti ir grįžti į Lietuvą be apribojimų, neturint – bus paprašyta pateikti neigiamą COVID-19 testą.

Visgi situacijai dėl COVID-19 nuolat kintant, apie kelionės sąlygas patariama pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją apie vykimą į Romą ir grįžimą iš jos galite sužinoti specialiame polapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)