Ant scenos jau nuo ryto virė veiksmas – buvo demonstruojami kovos menai, kuriamos ikebanos bei meistriškai drožinėjami vaisiai.

Paroda dar tik prasidėjo, tačiau visa salė jau bruzdėjo įvairiomis kalbomis – nenuostabu, čia suvažiavę garsiausi pasaulio meistrai net iš 20 šalių, pasiryžę pademonstruoti 20 japoniškų menų. Paroda yra skirta Lietuvos – Japonijos diplomatinių santykių atkūrimo dvidešimtmečiui. Ta proga Lietuvos gyventojus pasveikino nepaprastoji ir įgaliotoji Japonijos ambasadorė Lietuvoje jos ekscelencija Miyoko Akashi, kviesdama susipažinti su Japonijos menais.

Renginys unikalus ne tik temų įvairove, bet ir dalyvių, atvykstančių iš viso pasaulio, gausa. Parodos lankytojai pamatys Japonijos, Korėjos, Meksikos, Brazilijos, Pietų Afrikos, Slovakijos, Čekijos, Latvijos, Lenkijos, Italijos, Vokietijos, Šveicarijos, Belgijos, Anglijos, Vengrijos, Lietuvos menininkų darbus.

Pagrindinės parodos temos - bonsai, suiseki, Japonijos kardai, kimono, kaligrafija, sumi-e, Japoniškų sodų, kraštovaizdžio architektūra, japoniški sodai, interjero dizainas, tapyba ant kriauklių, Noh (teatro kaukės), haiku poezija, arbatos gėrimo ceremonija, japoniška keramika bei tapyba. Taip pat ikebana, Japonijos džiazas, tradicinė japonų muzika, suši gaminimo paslaptys, įvairūs kovos menai.

„Mūsų tikslas - parodos lankytojui pademonstruoti ne tik unikalius eksponatus, bet ir suteikti galimybę betarpiškai pabendrauti su žinomais meistrais, pasimokyti iš jų ir pamatyti, kaip gimsta vienas ar kitas meno kūrinys. Labai svarbu, kad kiekvienas žmogus, norėdamas užsiimti konkrečia meno šaka, žinotų, koks jo laukia ilgas kelias, kad pasiektų tobulybę“,- sako parodos idėjos autorius bei organizatorius Bonsai studijos „Sensei“ įkūrėjas alytiškis Kęstutis Ptakauskas.

Tuo tarpu parodoje viešintis garsus Japonijos suši meistras Kensaku Yoshida pasiryžęs lietuvius išmokyti gaminti tikrą japonišką suši ir netgi ragina sukurti lietuvišką. “Viena iš suši gaminimo paslapčių – gaminant šį patiekalą daug apie jį pasakoti, nes kitaip patiekalas nebus pavykęs”,- juokavo šefas, kviesdamas visus atvykti ir pasiklausyti bei pamatyti visą procesą gyvai.

Parodoje demonstruojama ypatingą istoriją turintys kūriniai – tai menininkės Yumiko Matsumoto tapytų kriauklių kolekcija, kuriai teko išgyventi žemės drebėjimą. Sugriautame pastate tarp lėkščių ir kitokių duženų dailininkė atrado savo visiškai sveikas tuo metu eksponuojamas parodoje kriaukles.

Keturias dienas truksiančio festivalio metu vyks ne tik parodos, bet ir įvairių meno šakų demonstracijos bei praktiniai užsiėmimai, mokymai ir paskaitos. Iš Japonijos atvyko tradicinės muzikos ansamblis su vienu žymiausių japoniškos fleitos solistų Seizan Sakata ir garsi džiazo pianistė bei solistė Keiko Borjeson, kurie parodos lankytojams surengs nepakartojamus koncertus.

Ypač didelis dėmesys parodoje skiriamas vaikams, kurie turės galimybę pažinti Tekančios Saulės šalį iš arčiau. Paskaitas jauniesiems parodos lankytojas skaitys Japonijoje studijuojantis Audrius Geležauskas, kuris yra bene vienintelis nuolat Japonijoje gyvenantis ir japonų kalba laisvai bendraujantis lietuvis gidas, galintis išsamiai papasakoti apie gyvenimo Japonijoje subtilybes bei padėti pajusti tikrąjį šalies gyvenimo ritmą.

Paroda vyks birželio 9-12 d.
Programa

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją