Margutį sukūręs Vilniaus oro uosto aviacijos saugumo skyriaus pamainos vadovas Algirdas Venzlauskas teigia, kad kūrinio idėja gimė stebint vis augantį patikros punktuose žmonių paliktų daiktų kiekį, tai itin aktualu ir prasidėjus aviacijos vasaros sezonui, kai keleivių skaičiai dar augs. Viena vertus jis norėjo šiems daiktams suteikti antrą gyvenimą, bet tuo pačiu keleiviams priminti apie tai, kokius daiktus prieš kelionę verčiau palikti namuose.

„Kai tokių mažaverčių, bet rankiniame bagaže draudžiamų daiktų prisikaupia, mes juos utilizuojame pagal numatytas taisykles. Kilo mintis, kad gal būtų įmanoma juos praktiškai ir prasmingai panaudoti dar kartą. Kadangi šie daiktai yra įvairiaspalviai, jie puikiai tiko margučiui, kuris atkreipia keleivių dėmesį ir tokiu būdu atlieka savo edukacinę misiją. Be to, tai ir būdas įnešti žaismingumo į kasdienį, rimtą ir atsakingą mūsų darbą oro uoste“, – pranešime žiniasklaidai sako A. Venzlauskas.

Itin aktuali problema

Kiaušinio karkasą A. Venzlauskas konstravo ir prie jo įvairius daiktus klijavo kelis mėnesius. Artėjančių Velykų proga eksponatas atkeliavo į Vilniaus oro uosto išvykimo salę, kur jį iš arti apžiūrėti ar pasidaryti asmenukę gali kiekvienas lankytojas.

Pasak Lietuvos oro uostų saugos ir saugumo departamento vadovo Vido Kšano, aviacijoje pagrindinis ir svarbiausias prioritetas yra saugumas, todėl keleivių informavimui pasitelkiamos pačios įvairiausios priemonės.

„Kalbant bendrai, siekiame auginti saugumo svarbos aviacijoje supratimo kultūrą. Mūsų žiniomis, įprastai tokie pažeidimai, kai rankiniame bagaže gabenamas draudžiamas daiktas, dažniausiai nėra piktybiniai, juos lemia žmogiškasis faktorius. Dalis žmonių tiesiog nepagalvoja, kad buityje naudojamas, įprastas daiktas skrydžio metu gali kelti realų pavojų. Tikimės, kad tokie nestandartiniai, netikėti sprendimai žmonėms labiau įsirėš į atmintį ir kitą kartą, planuodami skrydį, jie prisimins arba pasitikrins, ką galima, o ko nederėtų neštis į lėktuvą – pasitikrinti reikalavimus bagažui visada siūlome dar namie, prieš kelionę“, – sako V. Kšanas.

Vidutiniškai vien Vilniaus oro uoste keleivių rankiniame bagaže kasdien randama apie 10 žirklių ir 8 ilgaašmenius peilius. Per kovo mėnesį oro uosto pareigūnai rado 7 dujų balionėlius, o 5 asmenys savo bagaže turėjo šovinių.

Neimti daiktų, kuriais galima sužeisti

Sužinoti, ką draudžiama su savimi neštis į lėktuvą arba turėti registruotame bagaže, galima oro uostų interneto svetainėse, pavyzdžiui, Vilniaus oro uosto. Tokia informacija įprastai pateikiama ir oro bendrovių puslapiuose, o kilus abejonei galima paprasčiausiai paskambinti oro uosto informacijos telefonu arba oro bendrovei, iš kurios perkamas bilietas.

Svarbiausia taisyklė – rankiniame bagaže neturėkite nieko, kuo būtų galima susižeisti patiems ar sužeisti kitus žmones: ginklų (ar net jų imitacijų), sprogių ar degių medžiagų, dujų balionėlių, aštrių daiktų (peilių, žirklių, atsuktuvų, skustuvo peiliukų), pavojingų įrankių (plaktukų, replių) ir pan. Į lėktuvą taip pat draudžiama pasiimti bet kokius daiktus ar medžiagas, atrodančius kaip šaunamieji ginklai, amunicija ar sprogmenys – net jei tai tik žaislai.

„Draudžiami daiktai apžiūros metu nėra konfiskuojami. Žmonės gali juos perduoti lydintiems draugams, šeimos nariams, padėti į išsinuomotas daiktų saugyklas arba įdėti į registruotą bagažą, jei tų daiktų nedraudžiama gabenti tokiu būdu. Visgi, jei jokios alternatyvos nėra priimtinos ir keleiviai tų daiktų nesureikšmina, jie paprasčiausiai paliekami“, – paaiškino V. Kšanas.

Tai ne pirma meninė instaliacija iš lėktuvais draudžiamų gabenti daiktų. Prieš trejus metus Vilniaus oro uoste keleivių akį traukė kalėdinė eglutė, pagaminta iš žirklių, žiebtuvėlių, peilių ir šovinių tūtelių. Ši idėja sulaukė net ir pasaulio žiniasklaidos dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją