Jos kūrinį „By Instagram/Miesto akimirka“ kasdien mato tūkstančiai miestiečių. Pasak lietuvės, šalia stoties gyvenantys danai ir patys įsitraukė į šį kūrybos procesą.

Šešiametis pats panoro pozuoti

„Šį darbą sukūriau pakviesta Byens Hegn projekto rengėjų. Darbas buvo labai procesualus, jo tikslas buvo interakcija su vietiniais gyventojais, praeiviais. Gyvas kūrybos procesas davė man galimybę pažinti aplinką, kurioje dirbau, o Nørrebro gyventojams kurti kartu su manimi“, – Perpasauli.lt skaitytojams pasakojo lietuvė.

Įdomu tai, kad praeiviai galėjo komentuoti ir kitaip būti įtraukti į darbo kompoziciją. Pavyzdžiui, šešiametis berniukas norėjo, kad jį Marija nutapytų pirmame plane bei kantriai stovėjo kaip modelis apie pusę valandos, kol menininkė jį tapė.

„Buvau pakviesta įvykdyti darbą kovo pradžioje. Nuo tada pradėjau dažnai lankytis Nørrebro bei sankryžoje, šalia kurios yra siena. Fotografavau gatvės vaizdus įvairių paros metu, bandžiau atrasti kas yra būdinga šiai aplinkai. Tiesa, po tiltu, kur randasi pati Nørrebro traukinių stotis, netrūksta meno dirbtuvių. Jų savininkai ar aplinkiniai gyventojai buvo šnekūs, nuolat linksmi ir draugiški. Vieni siūlė vandens ar kavos, kiti turėjo nuotaikos ilgesniems pokalbiams“, – kalbėjo multimedijos menininkė ir meno pedagogė.

M. Griniuk neslėpė, kažką panašaus jai būtų įdomu išbandyti ir Vilniuje, akivaizdžiai palyginant miesto gyventojų reakcijas į tokio pobūdžio performatyvią tapybą miesto erdvėje.

Nė dienos be kalendoriaus

Pasak menininkės, Kopenhagoje gyvenama labai intesyviu ritmu. Dėl gausybės renginių daugeliui dažnai sunku apsispręsti, ką aplankyti, kaip viską suspėti. Danijos gyventojai yra aktyvūs ir turintys tiksliai suplanuotą dienotvarkę.

„Per septynerius gyvenimo metus čia išmokau nuolatos su savimi turėti kalendorių, nes taip įpranti ir koordinuoti susitikimus su kolegomis, draugais, ar net šeimos planus be tokių užrašų tampa neįimanoma“, – Perpasauli.lt pasakojo Marija.

Pašnekovės teigimu, Kopenhaga patiks tiems, kurie trokšta aplankyti įvairaus meno galerijas. Atkreipkite dėmesį: parodų ir kitų meninių erdvių atidarymai dažniausiai vyksta paskutiniais mėnesio penktadieniais.

„Į Kopenhagą patarčiau vykti ne mažiau negu savaitei. Miesto dydis bei kultūrinių renginių gausa daro savo. Netgi ir savaitės laikas joje prabėgs nepastebimai. Rekomenduoju aplankyti Den Frie Šiuolaikinio meno centrą, egzistuojantį nuo 1891 metų bei priklausantį pirmajam Danijoje susibūrusiam menininkų susivienijimui Den Frie. Taip pat nuvykite ir į Šiuolaikinio meno centrą Nikolaj Kunsthal, kuris įsikūręs buvusioje bažnyčioje. Jame įdomios ekspozicijos, taip pat nuolat vyksta kūrybinės dirbtuvės jaunimui ir šeimoms su vaikais“, – patarė pašnekovė.

Tiesa, minėtame Den Frie Šiuolaikinio meno centre sutiksite ir pačią Mariją. Ji ten dirba jau metus.

Visiems norintiems pamatyti menininkės M. Griniuk darbus, rekomenduojama apsilankyti VDU Universiteto galerijoje (Muitinės 7, Kaunas), kurioje eksponuojama paroda „Mano pusbrolis grįžta iš karo“.

Daugiau informacijos apie menininkę ir jos kūrybą galite rasti www.griniuk.nu