Kalnai ir slidinėjimas

Gruzija laikoma pigaus slidinėjimo turizmo šalimi. Galite rinktis iš penkių kurortų – nuo gerai išvystytų Gudaurio ir Bakurianio iki sąlyginai naujų – Goderdzio, Hatsvalio ir Tetnuldžio.

Iš Tbilisio patogiau skristi į Bakurianio ir Gudaurio kurortus, o iš Kutaisio – į Bakurianį ir kitus tris kurortus. Kad ir kur skristumėte, kelionėje užtruksite bent tris valandas.

Patogiausioje vietoje įsikūręs Bakurianių šeimos kurortas. Čia yra 45 km slidinėjimo trasų, keliolika keltuvų ir daugybė visokių pramogų. Problemų dėl apgyvendinimo taip pat nekyla: yra viešbučių, svečių namų ir apartamentų. Gudauris labiau tinka patyrusiems slidininkams ir jaunimui. Aukščiausia slidinėjimo vieta siekia net 3279 metrus, o nusileidimo trasa tęsiasi daugiau nei kilometrą. Veikia 11 keltuvų, bendras trasų ilgis – 80 km (70 proc. raudonųjų ir juodųjų).

Hatsvalis ir Tetnuldis yra izoliuotame Svanetijos regione, o patekti čia – jau atskiras nuotykis. Hatsvalis labiau tinka pradedantiesiems, o Tetnuldis turi daugiau raudonųjų ir mėlynųjų trasų.

Goderdzis

Gamta čia fantastiška, visada daug sniego, tačiau tai palyginti sunkiai pasiekiama vieta, ir ji dar nėra populiari tarp slidinėti mėgstančių turistų. Tačiau tikėtina, kad tai netrukus pasikeis, nes šiuo metu netoli miesto aktyviai statomi ir tiesiami keliai bei tuneliai, o per penkerius metus Goderdzyje atsiras daug naujų turizmo objektų. Taigi, artimiausi dveji ar treji metai yra idealus metas čia apsilankyti, kad suspėtumėte pajausti daugiau autentiškumo ir komforto.

Goderdzis yra Adžarijoje, apie šimtą kilometrų nuo Batumio ir Juodosios jūros pakrantės. Kurortas labai arti sienos su Turkija. Klimatas subtropinis, labai drėgnas, daug kritulių. Čia paprastai būna nuo pusantro iki dviejų metrų sniego. Vietiniai gyventojai sako, kad kalnų perėjoje gali būti net šeši metrai. Slidinėjimo trasoje nėra didelės tikimybės susidurti su ledo gumulais, išmestais iš sniego patrankų, arba akmenimis. Slidininkams, kurie mėgsta adrenaliną, atsiveria neribotos galimybes slidinėti laisvuoju stiliumi arba net su sraigtasparniu.

Dėl oro sąlygų ir ne itin išvystyto kelių tinklo Goderdzis gali pretenduoti į sunkiausiai pasiekiamą Gruzijos kalnų kurortą. 100 kilometrų nuo Batumio įveiksite per maždaug penkias valandas – ši kelionė įsimins ilgam. Pirmuosius 80 km važiuosite siauru serpantinu palei Adžarisckalio upę (dvi su puse valandos), o mėgindami įveikti paskutinius 30 km iki Goderdzio perėjos galite užtrukti dar tris valandas.
Atvykus į Goderdzį verta stebėti orų prognozę: po gausių sniego kritulių kelias gali būti uždarytas. Tokiais atvejais viešbučiai, būna, taiko nuolaidas nakvynei pratęsti, tačiau lėktuvas jūsų nelauks.

Goderdzio kurortas gana jaunas – pirmieji turistai čia atvyko 2016 m. Dabar yra penki keltuvai, o aukščiausias trasos taškas – 2702 metrų aukštyje. Bendras trasų (daugiausia mėlynųjų ir raudonųjų) ilgis – apie aštuoni kilometrai. Absoliučiai viskas, pradedant keltuvais ir baigiant slidžių nuoma, yra nauja arba geros būklės.

Apsistoti galite pigiuose svečių namuose (nuo 20 eurų už parą) arba nebrangiame viešbutyje (nuo 50 iki 70 eurų už parą). Jei leidžia finansai, rekomenduojame geriausią Goderdzio viešbutį – naują penkių žvaigždučių „Ambassadori Goderdzi“ (nuo 170 eurų už parą dviem asmenims su pusryčiais). Baseinas, SPA centras, patogūs kambariai ir restoranas, kuriame siūloma gruziniškų ir europietiškų patiekalų už vidutines viešbučio kainas, – visa tai yra tiesiog už šimto metrų nuo keltuvo. Čia taip pat rasite „Ski Lounge Goderdzi“, kur verda naktinis gyvenimas.

Tiesa, Batumyje teoriškai galite išsinuomoti automobilį, tačiau keliauti į perėją apledėjusiu keliu, kuriame vyksta priešpriešinis eismas, tikrai nėra gera mintis.

Taigi, pakvieskite savo bičiulius, išsinuomokite aštuonvietį „Mitsubishi Delica“ su vairuotoju ir nuvykite pirmyn bei atgal už 150–200 eurų. Privalumas – pakeliui galėsite gerti čačą ir klausytis gruziniškų dainų.

Gruzija yra palyginti nebrangi šalis, galima vykti slidinėjimo atostogų. Slidinėjimo abonementas dienai gali kainuoti nuo 25 larių (7,5 eurų) Goderdzyje iki 50 larių (15 eurų) Gudauryje. Slidinėjimas Bakurianio ir Svanetijos kurortuose kainuos 9–12 eurų. Savaitės slidinėjimo abonementas Bakurianyje kainuoja 232 larius (68 eurus), o Goderdzyje – gana pigiai, 145 larius (42,50 euro), tačiau nepamirškite, kad čia yra tik 8 km trasų. Įdomu tai, kad Gruzijoje galite įsigyti vieną slidinėjimo abonementą į bet kurį slidinėjimo kurortą, o tai reiškia, kad galite slidinėti keliose vietose. Septynioms dienoms – 312 larių (91 euras), dešimčiai – 420 larių (123 eurai).

Išsinuomoti įrangą gerokai pigiau nei Baltijos šalių slidinėjimo trasose. Apgyvendinimas priklauso nuo biudžeto: yra nebrangių apartamentų ar svečių namų (apie 300 eurų savaitei dviem asmenims) ir penkių žvaigždučių viešbučių, kuriuose kambarys gali kainuoti 200 eurų už parą.

Pasinerkite į istoriją

Lankytinų vietų pasirinkimas neribotas: vienuolynai ir šventyklos, tvirtovės (sugriautos arba atstatytos, kaip Achalcichė), senovinės gyvenvietės, gyvenvietės urvuose ir dar daugiau. Žiemą ir ankstyvą pavasarį reikėtų atsižvelgti į temperatūros svyravimus – lygumos miestuose oras gali būti gana pavasariškas, o Batumyje sausį gali sušilti net iki +12, tačiau kalnuose visada šalčiau.

Pandemijos metu Gruzijoje smarkiai sumažėjo turistų srautas. Viena vertus, išvengsite eilių ir pasidarysite puikių nuotraukų be jokių nepažįstamų žmonių kadre, kita vertus, turėtumėte būti pasirengę, kad suvenyrų parduotuvės ir kavinės gali būti uždarytos, o ir gido gali nebūti.

Rekomenduojamos vietos:

Vardzija – senovinis uolų vienuolynas, jei esate centrinėje Gruzijoje, arčiau Tbilisio arba Bakurianio. Viena pagrindinių šalies turistinių vietų, žiemą ir pavasarį gali būti visai neperpildyta.

XII–XIII a. Kuros upės skardžiuose buvo iškalta šimtai pastatų – bažnyčių, koplyčių, gyvenamųjų namų, sandėlių, pirčių ir kt. Vienuolynas tvirtovė saugojo tarpeklį nuo iraniečių ir turkų invazijos – visas vienuolyno patalpas slėpė uola. 1283 m. po žemės drebėjimo atsiskyrė iki 15 metrų storio uolienos sluoksnis. Tačiau net ir šiandien komplekso patalpos yra įsirėžusios į 50 metrų gylį uoloje ir kyla į aštuonių aukštų aukštį. Galima pamatyti slaptų įėjimų, jungusių patalpas, vandentiekio ir drėkinimo sistemos liekanų. Šiuo metu Vardzijoje veikia vienuolynas.

Gelačio vienuolynas, jei esate Kutaisio apylinkėse. Vienas iš pagrindinių Gruzijos kultūros centrų. Įkurtas karaliaus Dovydo Statytojo 1106 m. Pagrindinėje šventykloje išliko garsiosios XII a. mozaikos ir freskos. Beveik visi aukso amžiaus karaliai palaidoti Gelačio vienuolyne. Dabar jame veikia Kutaisio valstybinio istorijos ir etnografijos muziejaus filialas.

Neplanuokite apžiūrėti daugiau nei dviejų lankytinų vietų per dieną. Net jei žemėlapyje nurodyta, kad tarp jų yra keliolika kilometrų, kelionės laiką sunku numatyti. Keliai siauri, o kalnai gali būti slidūs, todėl būkite pasirengę keisti planus. Privatus transportas palengvina situaciją, tačiau skubėti Sakartvele nėra geras sumanymas.

Pagrindinė išlaidų dalis – transportas. Galite naudotis viešuoju transportu, tačiau turėsite būti sumanūs, bendrauti ir susilieti su mikroautobusų keleiviais. Taksi ir pervežimai pigesni nei Baltijos šalyse. Lankytinų vietų bilietai nebrangūs, pavyzdžiui, už įėjimą į Vardzijos kompleksą reikia sumokėti 15 larių (4 eurai), gido paslaugos kainuoja 45 larius (13 eurų). Ekskursijų ar individualių kelionių kainos vidutinės, panašios į esančias Turkijoje ar Graikijoje.

Gastronominis turizmas

Trumpai tariant, gruzinų virtuvė pati savaime yra puiki priežastis praleisti čia savaitgalį, o dar geriau – atostogas. Vargu ar galima pasakyti ką nors naujo apie ją: maistas tiesiog skanus, o be vyno bus sunku pavalgyti. Verta prisiminti, kad skirtingų regionų valgiaraščiai gali labai skirtis, todėl verta ieškoti chačapurio, pagaminto pagal Adžarijos, Imeretijos, Megrelijos virtuvių receptus, ir t. t. Žinoma, chačapuris bus skanus visur, bet skonis skirsis. Nesitikėkite dieviško šašlyko – jis toli gražu nėra pagrindinis gruzinų virtuvės patiekalas. Jei atvyksite žiemą, puikiai sušildys vietinės sriubos.

Nepirkite gastronominių suvenyrų prekybos centruose, turizmo parduotuvėse arba oro uoste. Džiovinti vaisiai, prieskoniai, riešutai – visa tai geriau įsigyti turguje (pavyzdžiui, Kutaisyje jis yra beveik miesto centre). Alkoholis – išimtis: parduotuvėse galima rasti neblogo vyno, brendžio ir čačos.
O kaip su pinigais? Kavinėse nėra brangu. Kavinėse ir restoranuose sąskaitos gali būti 30–40 proc. mažesnės nei panašaus lygio įstaigose Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)