aA
Valgymas tamsoje visiškai sujaukia jausmus, todėl maitinimasis tampa visiškai nauju atradimu. Štai kaip ir kur tai daryti.
Maistas
Maistas
© Corbis
Problemos prasidėjo tuomet, kai trumpam padėjau savo šakutę. Nesugebėjęs jos atrasti tarp lėkščių, vyno taurių ir duonos krepšelių, pradėjau kepsnį į burną kimšti ranka – ir visai nesirūpinau, kad greta esantys puikiai išauklėti paryžiečiai įsižeis. Juk jie visiškai nieko negalėjo matyti.

2004 metais Paryžiuje atidarytas „Dans le Noir“ restoranas į savo valgymo kambarius jau priviliojo daugiau nei 100 000 lankytojų. Kiekvienas lankytojas už trijų patiekalų „siurprizų“ sušveitimą visiškoje tamsoje turi susimokėti po maždaug 205 Lt. Restorano įkūrėjai mano, kad regos nebuvimas paaštrina kitus lankytojų jausmus, sustiprina uoslę ir skonio pojūtį. Ir dar vienas dalykas: visi restorano darbuotojai yra akli.

Matyti galintys restorano lankytojai tampa priklausomais nuo neregių padavėjų, palydinčių prie staliukų. Tačiau valgant lankytojai tyri rūpintis patys savimi. Prieš atnešant užkandį apsičiupinėjau aplink: lėkštė, šakutė, peilis, duona, vyno butelis, kito žmogaus ranka.

Įsikibęs į butelį viena ranka bandžiau kita aptikti vyno taurę, bet sekėsi gana prastai. Kai galų gale suradau taurę, įkišau į ją savo pirštą, kad žinočiau, kiek vyno pripilta. Ir vis vien šiek tiek prapyliau. Draugė bandė paduoti duonos, bet vietoj to ji užgavo man petį. Užkišau servetėlę už apykaklės, nes nujaučiau gana netvarkingą, jei taip galima sakyti, vakarą.

Vakarieniavimo tamsoje sąvoka atsirado Šveicarijoje, rašo lonelyplanet.com. Aklas restorano šeimininkas Jorge Spielmannas svečiams užrišdavo akis ir duodavo jiems paragauti savo virtuvės kurinių. 1999 metais jis atidarė „Blindekuh“ – pirmąjį pasaulyje restoraną, kuriame padavėjais dirbo tik neregiai.

Restoranas ne tik teikė neįprastus valgymo pojūčius, bet ir suteikė galimybę įsidarbinti akliesiems. Daugelyje išsivysčiusių šalių neregių nedarbo lygis siekia 70 procentų.

Vėlesniais metais savo langus užtamsino ne vienas restoranas nuo Berlyno iki Pekino. „Dans le Noir“ dabar turi savo padalinius Londone ir Maskvoje. „Blindekuh“ atidarė padalinė Bazelyje, o vokiečių „Unsicht-Bar“ („Nematomas baras“) veikia Berlyne, Kelne ir Hamburge.

Netgi prabangusis „West Hollywood“ restoranų tinklas, į kurį einama norint apžiūrėti kitus ir pačiam pasirodyti, prisidėjo prie naujosios mados. Tinklui priklausančiame stilingame „Opaque“ restorane vietas reikia užsisakyti prieš kelias savaites ir netrukus bus atidaryti dar du tokie restoranai San Diege ir San Franciske.

Kiti restoranai kiek modifikavo J.Spielmanno pradinę valgymo tamsoje sąvoką. Berlyno „Nocti Vagus“ linksmina lankytojus „tamsos teatru“, kuomet atlikėjai groja gyvą muziką, pasakoja istorijas apie vaiduoklius ir skaito erotinę poeziją. Niujorko bendrovė „Dark Dining Projects“ organizuoja privačius akluosius vakarėlius, kuomet regintys padavėjai patiekia keturių dalių vakarienę svečiams, dėvintiems plunksnos lengvumo „meditacijos kaukes“.

O Pekino „Whale Inside“ restorane padavėjai maistą patiekia apsiginklavę naktinio matymo prietaisais. Nuo sausio mėnesio šios tinklo savininkai Kinijoje jau atidarė penkis restoranus ir iki 2009 metų planuoja atidaryti dar 15 tokių restoranų Singapūre, Tokijuje bei kituose Azijos miestuose.

„Valgumo tamsoje“ restoranų savininkai mano, kad jų lankytojai maistą mato kitu pavidalu.

„Kai turite lėkštę su balta žuvimi ir daržovėmis, jūs linkę manyti, kad žuvies skonis yra stipresnis. Bet tamsoje gali pasirodyti priešingai – žuvis gali turėti ne tiek daug skonio, o daržovių skonis bus stiprus ir savitas“, - sakė „Dans le Noir“ Londone vedėja Stephanie Baudoin.

Mano vakarienė Paryžiuje tikrai išbandė jausmus – ir kantrybę. Bergždžiai badžiau lėkštę bandydamas aptikti nepagaunamus maisto gabalėlius. Iš nevilties pradėjau naudotis pirštais – iš pradžių norėdamas surasti maistą, o vėliau – norėdamas patikrinti ar jo dar liko. Įmerkiau pirštą į mažą indelį ir paragavau Hoisin antienos padažo, kurio negaliu pakęsti. Nuo kepsnio atkandau riebų gabalėlį ir išspjoviau jį atgal į lėkštę (juk niekas to nematė). Po vakarienės padavėjas mus išlydėjo į foje ir parodė mums, ką valgėme. Pasirodė, kad kepsnys buvo aviena, o hoisin antienos padažas iš tikrųjų buvo arbūzų sriuba.

Kaip bebūtų, stipriausias jausmas buvo vienišumas. Mano draugų bekūniai balsai nelabai guodė ir labai keistai jaustis vertė žingsnių garsas bei pokalbių, atsklindančių iš toliau, detalės. Bet panašu, kad toks pasimetimas nėra neįprastas.

„Žmonės kartais išeina nepabaigę valgyti, nes jie negali pakęsti tamsos – ir niekas jų nekaltina“, - sakė „Opaque“ restoranų Kalifornijoje savininkas Benjaminas Uphuesas

Nei aš, nei mano vynu sulieti marškiniai nepamirš šios vakarienės – bet jos pakartoti neskubėsiu. Mano įrašas svečių knygoje viską pasakė: „Tai buvo puiki patirtis. Bet dabar man skauda galvą“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Vis daugiau lankytinų objektų Lietuvoje uždaromi dėl COVID-19 rizikos (32)

LR Vyriausybei nutarus griežčiau riboti žmonių srautus viešose erdvėse, valstybės...

COVID-19 – šokas turizmo sektoriui: atsigauti prireiks beveik metų, o kelionės bus brangesnės (121)

Pasaulio turizmo organizacijos (PTO) duomenimis 2019 metais visame pasaulyje keliavo apie 1,5...

Kelionių knygų autoriai: pasižvalgyti po pasaulį galima ir ant sofos

Knygos, kurios nukelia į kitus pasaulius, – nuostabus būdas pailsėti nuo pastarosiomis dienomis...

Negalintys grįžti namo užsieniečiai įstrigo būstus nuomojančio lietuvio namuose: tai, kas dabar vyksta yra „balaganas“ (35)

Būsto užsakymų skaičius būsto nuomos platformoje „ Airbnb “, remiantis analitinės bendrovės...

Top naujienos

Oficialu: Klaipėdoje nuo COVID-19 pasveiko šeši pacientai papildyta 20:44 val.  (237)

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle Facebook pasidalino džiugia...

Koronavirusu susirgusi Seimo darbuotoja atsisako pateikti savo kontaktus ir maršrutus (1001)

Karantino sąlygomis gyvenančioje Lietuvoje – precedento neturintis skandalas. Nors įstatymas...

Pirmadienį šalyje nustatyti dar 7 užsikrėtimo atvejai iš viso šalyje užfiksuotas 491 atvejis (139)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti...

Vyrui diagnozavo COVID-19, bet pakartotinai netiria: už kelių dienų į darbą, bet virusą dar gali nešioti (97)

40-metis Andrius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas – aut. past.) iš Austrijos, į kurią buvo...

Generalinis komisaras: nubausti už saviizoliacijos pažeidimus patys dar negalime (79)

Šalyje prasidėjus trečiajai karantino savaitei, Lietuvos policija vis dar neturi įstatyminio...

Baltarusiai valdžios sprendimų dėl koronaviruso nelaukia – patys imasi veiksmų (47)

Medikai iš viso pasaulio, įskaitant ir sveikatos priežiūros profesionalus iš Baltarusijos, dėl...

Italijoje auga nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičius, bet užsikrečia vis mažiau pasaulyje jau mirė daugiau nei 35 tūkst. žmonių (61)

Italijoje per pastarąją parą nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) mirė dar 812 žmonių, o...

Malinauskas: buvau asmeniškai Verygos patikintas, kad reagentų nepritrūks (56)

Buvęs premjero patarėjas bei Visuomenės informavimo grupės vadovas dėl koronaviruso Skirmantas...

Profesorius papasakojo, kokios apsaugos nuo virusų priemonės yra efektyviausios (30)

COVID-19 pandemijos akivaizdoje susiduriame su asmens apsauginių priemonių trūkumu. Jų...

Dizaineriai neria į naują nišą: kaukes parduoda po 200 dolerių (18)

Gwyneth Paltrow pirmadienį instagrame paskelbė nuotrauką, kurioje ji grįžta iš ūkininkų...

|Maža didelių žinių kaina