1. Tai Europos centras

Reikia pripažinti, kad net kelios šalys tvirtina esančios Senojo žemyno centre, – pavyzdžiui, Baltarusija ir Vengrija – tačiau vieta netoli Purnuškių gyvenvietės turi ir mokslo bendruomenės palaikymą. Šioje vietoje pastatytas monumentas, o netoliese esančiame Europos parke lankytojus stebina didžiausia pasaulyje skulptūra, padaryta iš televizorių. Tad ko dar laukiate?

cenras

2. Čia pigu

Dar neįtikinome? Lietuvos sostinė Vilnius reguliariai reitinguojama kaip vienas pigiausių turistinių miestų Europoje, kur bokalas alaus kainuoja iki 2,5 euro. „Leiskite laiką klajodami nuostabiomis akmenimis grįstomis gatvėmis didžiausiame viduramžių senamiestyje Vidurio ir Rytų Europoje, – siūlo Adrianas Bridge’as iš „Telegraph Travel“. – Pasigrožėkite architektūriniu paveldu, kuris apima baroko, gotikos, renesanso ir rusiškus elementus, ir prisijunkite prie vietos jaunimo, galinčio šėlti visą naktį.“

3. Tai viena didelė filmavimo aikštelė

Didžiąją dalį savo naujausios dramos „Karas ir taika“ („War and Peace“) BBC filmavo Lietuvoje ir kaimyninėje Latvijoje. „Lietuva filmus kuria jau seniai, – rašė Johnas Gimlette, leidęsis į „Karo ir taikos“ turą. – Paprastai ji atlieka Rusijos vaidmenį, tačiau yra buvusi ir Tiudorų Anglija („Elžbieta I“, („Elizabeth I“)) ir netgi Šervudo miškai („Robinas Hudas“ („Robin Hood“).“

4. Kryžių kalnas gali palikti slogutį

Šiauriau nuo Šiaulių yra Kryžių kalnas, kuris, kaip manoma, ėmė formuotis po 1831 metais čia vykusio mūšio. Nuo to laiko katalikų piligrimai čia palieka kryžius ir kryželius, Mergelės Marijos ir Lietuvos patriotų statulas. Manoma, kad ant šio kalno dabar yra apie 100 tūkstančių kryžių.

5. Nepatenkinti Kryžių kalnu?

Čia galima rasti ir Raganų kalną. Visai netoli Kuršių nerijos (daugiau apie ją vėliau), Juodkrantėje, lankytojų laukia lauko skulptūrų galerija, kurioje yra apie 80 iš medžio išdrožtų su lietuvių folkloru ir pagoniškomis tradicijomis susijusių simbolių.

6. Lietuva bičiuliaujasi su Islandija
Islandiją myli visi. Ši šalis pirmoji 1991 metais pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Islandijos gatvė Vilniaus miesto centre – testamentas šių dviejų šalių brolystei.

7. Didžiuojasi savo milžiniškomis smėlio kopomis

Lietuvai priklauso pusė Kuršių nerijos – tai 98 kilometrų ilgio smėlio kopų juosta, skirianti Kuršių marias nuo Baltijos jūros. Tai UNESCO Pasaulio paveldo objektas, turintis aukščiausias judančias smėlio kopas Europoje, kurių vidutinis aukštis siekia 35 metrus, o kai kurios iškilusios net iki 60 metrų. Matthiasas Luefkensas iš „Telegraph Travel“ taip pat čia lankėsi: „Pušimis apaugusios smėlio kopos – retas gamtos stebuklas, buvusių šio regiono sovietinių vadovų išsaugotas beveik tobulos būklės, mat jie draudė čia žengti bet kokiam užsieniečiui.“

8. Čia yra dar trys Pasaulio paveldo objektai

UNESCO Pasaulio paveldo sąrašui priklauso dar keli Lietuvoje esantys objektai. Tai žavingasis istorinis Vilniaus centras, Kernavės archeologinė vietovė, kurioje žmonės kūrėsi jau prieš 10 tūkstančių metų, ir Struvės geodezinis lankas – dešimt Europos valstybių jungianti trianguliacijos grandinė.

9. Lietuva turi visagalį internetą

Patikėsite ar ne, tačiau šioje Baltijos šalyje yra didžiausias interneto greitis pasaulyje, kurį užtikrina didžiausio galingumo optinis kabelis Europoje.

10. Vilnius didžiuojasi savo Katedra

Ši neoklasicistinė bažnyčia buvo užbaigta 1783 metais.

11. Ne mažiau įspūdingas Vilniaus universitetas

Tai viena seniausių tokio pobūdžio institucijų Europoje. Universitetas buvo įkurtas 1579 metais.

12. Kažkada tai buvo didžiausia Europos šalis

Turint omenyje dabartinį dydį, tai dar vienas stebinantis faktas – Lietuva, kuri tuo metu vadinosi Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste, buvo didžiausia šalis Europoje, kuriai priklausė dalis dabartinių Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos ir Rusijos teritorijų.

13. Nerami šalies praeitis įamžinta paminkluose

XX amžiuje Lietuvą buvo okupavę naciai ir sovietai, o tai bylojantys paminklai suvežti į netoli Druskininkų esantį Grūto parką. Kai 1990 metais šalis atgavo nepriklausomybę, čia iš visos šalies suvažiavo Sovietų Sąjungos eros simboliai ir reliktai. Taip pat šiame parke galima aplankyti parodą, kurioje lankytojai supažindinami su Lietuvos gyvenimu valdant sovietams.

14. Jeigu jums patinka tokie dalykai…

Jums patiks neveikianti sovietų branduolinių raketų bazė Žemaitijos nacionaliniame parke.

15. Nacionalinis dailės muziejus – gana ypatingas

Tai stulbinantis šiuolaikinės architektūros kompleksas, kuriame eksponuojami naujausi Lietuvos menininkų darbai. Žinoma, šis muziejus yra Vilniuje, daugiau informacijos apie jį galite rasti ndg.lt

Karalius Mindaugas

16. Vilniuje yra viena mažiausiai tikėtinų Europos skulptūrų

Jeigu tiksliau, tai legendinio gitaristo ir muzikanto Franko Zappos paminklas. Šis savamokslis amerikietis gimė Baltimorėje, o mirė Los Andžele. Lietuvoje jis simbolizavo laisvę, tad 1995 metais atidengtas jo biustas, kaip „simbolis, žymintis komunizmo eros pabaigą, tačiau tuo pat metu išreiškiantis, kad ne visada buvo beviltiška situacija“. Pakankamai teisinga. Šį paminklą galima rasti Kalinausko gatvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)