Karnavalas Brazilijoje turėtų tęstis nuo šeštadienio prieš Užgavėnes iki Užgavėnių, tačiau kai kuriuose Brazilijos miestuose jis švenčiamas net septynias ar aštuonias dienas. Kaip ir Naujajame Orleane, nuo Naujųjų metų iki Užgavėnių šalyje nepriimami svarbūs sprendimai, nes visi ruošiasi karnavalui.

Daugelis brazilų paradų yra teminiai (enredo): politiniai, istoriniai ar skirti kokiam nors asmeniui. Iki 1996 m. parado tema turėjo būti susijusi su Brazilija. Kai kuriuose Brazilijos miestuose gatvės karnavalai nevyksta, bet žmonės vis tiek rengia pokylius uždarose patalpose.

Visų pasaulio karnavalų sostinė yra Rio de Žaneiras. Daugiau nei dvylika sambos mokyklų varžosi geriausio kostiumo, šokio, muzikos kategorijose. Mokyklos pasirūpina teminėmis platformomis, kostiumais, šokėjais ir muzikantais. Rio paradai vadinami bandas. Juose dalyvauja virš 10 tūkst. dalyvių, kurie žygiuoja per visus Rio de Žaneiro rajonus.

Bolivijoje vyksta karnavalai ir vaikams, ir suaugusiems. Vaikai pasipuošia kostiumais ir žygiuoja gatvėmis. Suaugusieji šoka. Tačiau svarbiausia Bolivijos karnavalo dalis - laistymasis vandeniu. Dalyviai mėtosi vandens pripildytais balionais ir laistosi vandeniu iš kibirų.

Bolivijos mieste Oruru karnavalas vyksta dešimt paskutiniųjų karnavalo sezono dienų. Svarbiausia šventės dalis - paradas, kuris trunka 20 val. ir kurio metu nužygiuojama 4 km. Jame dalyvauja virš 20 tūkst. šokėjų ir 10 tūkst. muzikantų. Paradas pritraukia apie 400 tūkst. žmonių.

Karibų salose irgi vyksta daugybė karnavalų. Trinidado ir Tobago karnavale, kuris vyksta tik pirmadienį ir Užgavėnių dieną, mušami specialūs būgnai. Haityje karnavalas tęsiasi keturias dienas. Milijonai žmonių apsilanko Port-au-Prince paganyti akis į muzikuojančias parado dalyvių grupes (raras arba bandes-a-pieds). Šeimos su vaikais švenčia dienos metu, nes sutemus, kai raras varžosi dėl karnavalo metų dainos, gatvėse vyksta daug muštynių.

JAV Alabamos valstijos Mobile miesto gyventojai teigia, kad jų mieste įvyko pirmasis Amerikoje paradas. Pirmą kartą ši šventė vyko 1704 metais, o paskui kasmet 138 metus.

Mobile šventėje dalyvavo ir kitos dvi karnavalo grupės: Boeuf Grass draugijos paradas vykdavo kartą per metus Užgavėnių dieną nuo 1711 m. iki 1861 m., o ispanų mistikų draugija (Spanish Mystic society) rinkdavosi Dvyliktąją naktį nuo 1793 m. iki 1833 m.

Tačiau labiausiai per Užgavėnes pasižymėjo Cowbellian deRakin draugija. Jos pavadinimas kilo iš žodžių cowbells (varpeliai po karvės kaklu) ir rakes (grėbliai), kuriais dalyviai keldavo didžiulį triukšmą. Ši grupė nuo 1830 m. dalyvaudavo Naujųjų metų parade ir vienais metais taip išaugo, kad ją aprašė didžiausias New Orleans laikraštis. 1840 m. ši grupė parado metu demonstravo temines platformas ir sugalvojo parado temą.

Dalis Cowbellian deRakin grupės narių suformavo Mistic Krewe of Comus draugiją (Comus arba Komas graikų mitologijoje yra linksmybių dievas). Mobile dabar vyksta tokie patys karnavalai kaip Orleans, su puotomis ir šventės atributu - daugybe margų karoliukų.

Teksaso valstijos Galvestono mieste vyksta šešiolika paradų. Užgavėnių šventė šiame mieste pirmą kartą įvyko 1867 m. Vyko kaukių balius ir vaidinimas pagal Šekspyro pjesę. 1871 m. buvo įkurti du pirmieji karnavalo klubai. Karnavalai vykdavo sutemus, o po jų sekdavo vakarėliai, puotos. Į Galvestono miesto Užgavėnes atvykdavo žmonės iš visos Teksaso valstijos.

Tačiau paradai buvo per daug prašmatnūs ir brangūs, kad tęstųsi ir po 1880 m. Jie buvo nutraukti, bet klubai ir toliau organizavo puotas. Paradai vėl buvo pradėti po 1910 m. Galvestono Užgavėnių švente, taip pat ir šventės New Orleans ir Mobile buvo sustabdytos I-ojo pasaulinio karo metu.

Prasidėjus II-ajam pasauliniam karui, tik nedidelė vyrų dalis galėjo dalyvauti paraduose, todėl ateinančius 40 metų vyko tik privatūs vakarėliai. 1985 m. George ir Cynthia Mitchell surengė didžiulį paradą (Grand Night Parade). Po truputį paradų daugėjo ir dabar į šventę Galvestone kasmet suplūsta apie 500 tūkst. žmonių.

Italijos Venecijos karnavalas dažnai vadinamas tobuliausiu karnavalu ir trunka 10 dienų prieš gavėnią. Gatvėse vyksta įvairūs renginiai, koncertai, kanalais plaukia išpuoštos gondolos su kaukėtais jų irkluotojais. Oficiali šventes pabaiga - šv. Marko aikštėje vykstanti puota.

Italijos mieste Ivrea gyvuoja tradicija per karnavalą mėtytis apelsinais.

Ispanijos Cadiz miesto šventes primena Venecijos karnavalą. Joms irgi būdingos papje mašė figūros ir satyrinės dainos. Ispanijos civilinio karo metu karnavalas buvo atšauktas, tačiau įvairios šventės vis tiek vyko. Jos prasidėdavo likus savaitei iki Užgavėnių ir trukdavo dar savaitę po jų.

Vokiečiai savąjį karnavalą vadina fasching. Didžiausias paradas vyksta Diuseldorfo mieste ir yra vadinamas Rosenmontag. Jis vyksta pirmadienį, o jame dalyvauja per pusę milijono žmonių.

Vokietijoje mėgstami politizuoti karnavalai.

Karnavalas Diuseldorfe.

Karnavalas Kelne.

Karnavalas Graikijoje.

Karnavalas Makedonijoje.

Karnavalas Nicoje, Prancūzija.

Karnavalas Portugalijoje.

Karnavalas Sardinijoje.

Karnavalas Šveicarijoje.

Užgavėnių karnavalas Vilniuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją